30 Mart yerel seçimlerinin ardından dönemin CHP'li Belediye Başkanı Akaydın'ın seçimleri kazanan Ak Partili Menderes Türel için odasını boşaltırken Boğaçayı şantiyesinde yakarak imha ettirdiği evrakları Mülkiye müfettişleri inceledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'in imha sırasında şantiyeye gelerek 'suçüstü' yaptığı olayın ardından başlatılan incelemenin sonucu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından Bakan Efkan Ala'ya sunuldu. Yazıda yakılan evrakların hemen her belediyede olabilecek yazışmaları ya da belgeleri içiren evrak olduğu belirtildi.
Evrakların çoğunluğunun fotokopi, ıslak imzalı belgelerin de bir kısmının 2'nci ya da 3'üncü nüsha olduğunun belirtildiği yazıda saklanması gereken belge mahiyetinde evrak bulunamadığı kaydedildi. Bununla birlikte yakılan belgelerinin asıllarının belediyede mevcut olduğu, bu belgelerin incelendikten sonra aslı gibidir şeklinde onaylanarak Mülkiye Müfettişlerine teslim edildiğinin belirtildiği yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Evrak içinde gizli kaşeli ve ıslak imzalı bir yazıya rastlanmadığı, belgelerin içeriğine bakıldığında da gizli bilgi içeren bir evraka rastlanmadığı hemen her belediyede yapılar rutin yazışmalar olduğu, yapılan işlemde suç unsuru bulunmadığı eylemeni karşılığının bir cezasının da mevzuatta öngörülmediği anlaşılmıştır."
Bu çerçevede dönemin CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, dönemin Hukuk Müşaviri İlker Gedik, Belediye memuru Ahmet Sonuvar, eski Özel Kalem Müdürü Oya Uysal, makam sekreteri Elif Aksünger, başkanlık makamı koruma personeli Turan Yazar hakkında işledikleri fiilin suç konusu olmaması nedeniyle yapılacak bir işlem bulunmadığı belirtildi.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Bakan Efkan Ala'ya gönderilen yazı 12 Kasım tarihinde Bakan Ala'dan 'Olur' imzası alırken, yazıda o dönem Antalya Valiliği görevinde bulunan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sebahattin Öztürk'ün de imzası bulunuyor.