Türkiye'de halen 1 milyon 400 bin Talasemi (Akdeniz Anemisi) yaşıyıcısı ve 5 bin Talasemi hastası bulunuyor. Bunların üçte ikisi hastalığın yoğun görüldüğü Antalya, Mersin, Muğla, Hatay (Antakya), Adana illerinde yaşıyor. Hastalıkta ilk sırayı çeken Antalya'da ise 200 bin taşıyıcı bulunuyor, 700 hastanın ise tedavisi devam ediyor.
Türkiye'de son yıllarda yapılan çalışmalarla korkulan bir hastalık olmaktan çıkan Talasemi, ülke genelinde yürütülen kampanyalarla da gerilemeye başladı. Antalya'da ilk olarak 1994 yılında İl Hıfzısıhha Kurulu'yla eğitim amacıyla uygulanmaya başlanan 'Önce Talasemi Sonra Nikah' kampanyası 2003'te ülke geneline yayıldı. O tarihten bu yana Antalya şehir merkezinde Talasemili doğan hasta sayısı yüzde 90 azalırken, Türkiye genelinde oran yüzde 87'e ulaştı. Toplumu hastalığa karşı bilgilendirmek için 33 ilde başlatılan uygulamadan önce, evlenen çiftlerin yüzde 30'u nikah öncesi kan testi yaptırırken, 2009'da bu oran yüzde 82'ye ulaştı. Türkiye'de 2003'te 262 olan Talasemili doğan hasta sayısı 2009'da 23'e kadar düştü.
Bunun önemli bir rakam olduğunu belirten Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, "Duyarlılığı daha da artırmak ve devamlı hale getirmek için muhtarlarla eğitim çalışması yapacağız. Antalya Valiliği'nin izniyle 22 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında muhtarlara yönelik eğitim çalışması düzenleyeceğiz." dedi.
Antalya'da eğitimler ilk olarak merkez ilçeler Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu'daki muhtarlara verilecek. 29 Kasım tarihinden itibaren Kemer, Serik, Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, Alanya, Gazipaşa, Kumluca, Finike, Demre, Kaş, Korkuteli ve Elmalı ilçelerine gidilerek oradaki muhtarlarda eğitimden yararlandırılacak.