Önce su altında kalacak olması tepkilere neden oldu. Ardından kumla kaplanması yönündeki kararla gündeme oturdu... Tartışmalara Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıklamaları da damgasını vurdu.
Günlerce konuşuldu, tartışıldı. Ama sivil direnişe rağmen sonuç değişmedi. İzmir'in Bergama ilçesinde yapımı tamamlanan Yortanlı barajının suları altında kalacak antik kent kurtarılamadı.
İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kumla kaplanması yönündeki karar uyarınca çalışmalara başlandı.
Vinçler kuruldu, antik kentteki duvarların üzeri "koruma amacıyla" kireç, kum ve tuğla tozundan oluşan horasan harcı ile kaplandı.
Aynı alandaki antik iç Mysia bölgesinde bulunan ve M.S. 5 ile 11'inci yüzyıllar arasında kullanıldığı tahmin edilen büyük kilisesi de tamamen kumla örtüldü.
Allianoi girişim grubu ile bölgede yaşayanlar çalışmaların gereğinden daha hızlı sürdüğünü düşünüyor:
"Yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtık ancak henüz davayla ilgili bir gelişme olmadı. Davayla ilgili bir gelişme olmadan alandaki çalışmayı bitirmeyi amaçladıkları kanaatindeyiz."
"Hiç kimsenin aklına bu sıcak su nereden geliyor diye araştırmak gelmiyor. Tutturmuşlar bir baraj, diktiler oraya havuz gibi bir işe de yaramıyor."
Bir sonraki aşamada, horasan harcı kullanılan taşların üstü tamamen kumla kaplanacak. Ardından da antik kent, su tutmaya başlayan baraj gölünün arasında kaybolacak.