Alman hükümeti yabancı asıllı Alman gençlerin çifte vatandaşlık taşımalarına olanak veren yasa taslağını onayladı.
Avrupa’nın en sıkı vatandaşlık yasalarına sahip olan Almanya’nın bu kararı, özellikle bu ülkedeki 3 milyon kadar Türk nüfus için önem taşıyor.
Şu andaki mevzuata göre AB dışı ülkelerden gelen göçmen ailelerin çocukları 23 yaşına geldiklerinde Alman uyruğu ya da ana-babalarının geldiği ülkenin uyruğu arasında seçim yapmak zorundalar.
Çifte pasaport konusu, yarısına yakını Alman uyruğuna geçmiş olan Türkleri uzun zamandır rahatsız ediyordu.
Yasa taslağı ise, 21 yaşına geldiğinde Almanya’da en az sekiz yıl yaşadığını, en az altı yıl bir Alman okuluna devam ettiğini eğitim sertifikası veya mesleki eğitim aldığını kanıtlayan gençlere iki pasaport taşıma hakkı veriyor.
Federal yönetimin göç, göçmen ve uyum politikaları sorumlusu Aydan Özoğuz, “Bu, ülkedeki gençler için çok büyük bir işaret. Yüz binlere genç artık rahat bir nefes alabilecek” dedi.
“Çok memnunum çünkü gençler gelecekte ne ana-babalarının milliyetinden çıkmak zorunda kalacak ne de kendi ülkesinde yabancı olarak kalacak.”
Ancak yasa tasarısı, bu olanağı sadece gençlere tanıdığı ve onlarca yıldır Almanya’da yaşayan daha yaşlı kuşaklara yararlanma imkanı vermediği için Türk toplumunda eleştiriliyor.
İki uyruk arasında seçim yapma zorunluğunun kaldırılması, Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar partisiyle koalisyon ortağı olan merkez sol Sosyal Demokrat Parti’nin özellikle üzerinde durduğu bir projeydi. Merkel’in partisindeki muhafazakarlar ise öneriye karşı çıkıyor.
Tasarının parlamentoda onaylanması gerekiyor. Muhafazakarlar yasalaşma aşamasında tasarı üzerinde bazı değişiklikler için direneceklerini söylüyorlar.