Düşük doğum oranlarıyla başı dertte olan ve bu yüzden nüfusu gün geçtikçe azalan Almanya'nın bu kabusuna bir de tersine göç eklendi. Göç Yasası'nda yapılan değişiklikle aile birleşimini zorlaştıran Almanya'ya gelen göçmen oranı gün geçtikçe azalırken, başta, iş piyasasında ayrımcılığa uğrayan göçmen kökenliler olmak üzere, Almanya'da yetişen akademisyenlerin önemli bölümü ülkeyi terk ediyor.
2009 yılında içeri ve dışarı gerçekleşen göçle ilgili istatistikler alarm verir nitelikte. Buna göre ülkeyi terk edenlerin oranı ülkeye gelenleri geçti. Rakamlara göre geçtiğimiz yıl Almanya'ya 721 bin kişi gelirken, 734 bin kişi Almanya'yı terk etti. Bu da, doğum rakamlarındaki düşüklüğün yanı sıra, tersine göçün de otomatik olarak nüfusun daha hızlı azalmasına, daha fazla kalifiye eleman sıkıntısına yol açacak. Bazı politikacılar ise geçtiğimiz günlerde, içeriye göçü teşvik bir yana, Almanya'ya gelecek göçmenlere "zeka testi" yapılmasını bile önermişti.
İçeriye ve dışarıya gerçekleşen göçle ilgili istatistikleri Alman haber dergisi Focus yayınladı. Federal İstatistik Dairesi ise henüz tüm istatistikleri açıklamış değil. Focus dergisinin yayınına göre, 2009 yılında Almanya'ya gelen göçmen gruplarının başını Polonyalılar çekiyor.
Araştırmaya göre göç edenlerin çoğunluğu, kısa süreli çalışmalar için içeriye ve dışarıya göç ediyor, tekrar geri dönüyor. Almanya'yı terk edenlerle ilgili araştırmaya göre ise, ülkeyi terk edenler en çok İsviçre'yi tercih ediyor. 2009 yılında 24 bin 600 Alman vatandaşı Almanya'dan İsviçre'ye göç etti. 2009 yılında Almanya'yı terk eden Almanların toplam sayısı 155 bin.
Rakamları değerlendiren uzmanlar da, göç politikalarının iç karartıcı sonuçlarına işaret ediyor. Almanya'nın 70'li yıllardan beri düşük doğum oranları problemi yaşadığını, bunun genç nüfus ve kalifiye eleman sıkıntısına, toplam nüfusun sürekli azalmasına yol açtığını hatırlatan uzmanlar, 2003 yılından itibaren Almanya'da ölenlerin oranının doğanlardan 150 bin daha fazla olduğuna vurgu yapıyor. Beş yıl öncesine kadar, bu açığı, içeriye gerçekleşen fazladan 80 bin kişilik göçle kısmen karşılamanın mümkün olduğunu hatırlatan uzmanlar, şimdi durumun çok daha iç karartıcı olduğunun altını çiziyor.
15 milyon göçmen kökenlinin yaşadığı Almanya'da, göçmen kökenlilerin 7,3 milyonu başka bir ülke pasaportu taşıyor. Öte yandan, kaçak olarak Almanya'ya gelen ve yaşayanların sayısı konusunda, kayıtlar söz konusu olmadığı için resmi bir rakam verilemiyor. İllegal göçler konusunda verilen rakamlar spekülasyonun ötesine geçmiyor.
Anadilleri Almanca olmayan olarak kategorize edilen göçmen kökenlilerin toplumdaki oranı 15,3 milyonla yüzde 19'u teşkil ediyor. Söz konusu göçmen kökenlilerin yaklaşık yarısı Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. Bunların arasında çifte vatandaş olanları oranı ise pek de yüksek değil.
Demografi uzmanları, Almanya'da 90'lı yıllardan sonra göçmenlerin, nüfusun artışında her zaman faktör olduğunun altını çiziyor. Rakamlar ülkeyi terk eden göçmenlerin sayısının 600-700 bin civarında, büyük oranda sabit seyrettiğini; ancak Almanya'ya gelenlerin oranında büyük düşüş olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre 1990 yılında 1,5 milyon olan dışarıdan içeriye göç şimdilerde 700 binlere düşmüş durumda.