Fudan University akademisyenleri radyo dalgaları yerine ışığı ileten bir teknoloji ile bildiğimiz kablosuz ağlardan 10 kat daha hızlı bir kablosuz iletişim ağı kurulabileceğini ortaya çıkardılar.
Kablosuz internet ağlarının önündeki en büyük sıkıntı var olan frekans dahilinde veri iletebilmeleri. Diğer bir deyişle frekans ne kadar düşükse verilerin iletilmesi de o kadar zor oluyor. Bu da sık sık şikayet ettiğimiz internet yavaşlıklarını doğuruyor. Ancak araştırmacılar bu düşük güçlü frekanslar ve yavaş kablosuz ağlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşıp kablosuz iletişimde devrim olacak yeni bir yol bulmuş gibi gözüküyor.
Mashable‘ın haberinde bahsettiği üzere araştırmacılar kablosuz internetin bildiğimiz ampuller aracılığıyla daha hızlı bir şekilde elde edilebileceğini savunuyorlar. Elektromanyetik dalga özelliği taşıyan ışık bir Wi-Fi sinyalinin 100 bin katı kadar frekans taşıyor.
Li-Fi adını verdikleri bu kablosuz internet teknolojisi ışığın elektromanyetik gücünü ampüllerin içine taşıyor. Saniyede milyarlarca kere kırpışan ampül bu teknoloji aracılığıyla interneti cihazlarınıza gönderebiliyor. Üstelik bu kırpışma insan gözüyle farkedilmiyor. Diğer bir deyişle evinizde, odanızda, ofisinizde tavanda duran ampül sizi aydınlatırken siz hiç farkına varmadan interneti de süper bir hızla cihazlarınıza iletiyor.
Li-Fi’nin tek dezavantajı internete bağlanabilmek için cihazınızın sürekli o ampülün yörüngesinde, çevresinde olması gerekliliği. Ancak geleneksel kablosuz ağlardan tam 10 kat daha hızlı internet sağlama kapasitesi ile dikkati çeken bu alternatif kablosuz iletişim teknolojisi eğer hayata geçer ve yaygınlaştırılırsa hızlı ve belki de daha ekonomik internet artık hayal olmaktan çıkacak gibi duruyor.