Tatbikatta “Sancak gemisi” olan TCG Salihreis gemisinde törenle karşılanan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e kuvvet komutanları da eşlik etti. TCG Salihreis gemisinin Antalya Limanı'ndan ayrılışının ardından Özel, TCG Kemalreis fırkateyni tarafından top atışıyla selamlandı. Antalya körfezindeki tatbikat sahasına ulaşan unsurlar, gerçek su üstü ve hava hedeflerine 6 tip güdümlü mermi, torpido ve top atışları yaptı.
“Manpad Stinger”, “Hellfire”, “Penguin”, “RAM Nokta Savunma”, “Sea Sparrow”, "Gelişmiş Sea Sparrow" güdümlü mermileri ve torpido atışlarında yüksek oranda isabet sağlanırken, hedef olarak ise uzun yıllar Türk Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra hizmet dışına çıkarılan “Serdar” adlı çıkarma gemisi ile TAI tarafından imal edilen “Turna” adlı hedef uçaklar kullanıldı. Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait bir istihbarat uçağı da görev yapan unsurlara istihbarat desteği sağladı.
Tatbikatın, Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki tüm güdümlü mermi ve torpido çeşitlerinin kullanıldığı ilk tatbikat olduğu belirtildi. Tatbikatta, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 73, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 21, Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 ve MİT'e bağlı 1 olmak üzere toplam 101 unsur ile 3 bin 951 personel görev aldı.
GENELKURMAY BAŞKANI ÖZEL
Genelkurmay Başkanı Özel, gazetecilere yaptığı açıklamada, TCG Salihreis fırkateyninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Genelkurmay Başkanlığının direktifleriyle Ege Ordu Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Efes 2014 Fiili Atışlı Müşterek Tatbikatı'nın ardından Donanma Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Beyaz Fırtına 2014 Tatbikatı'nın gözlemci günlerini izlediğini belirten Özel, "Her iki tatbikata katılan personel, silah, araç, gereç ve teçhizat miktarına baktığımızda, bu tatbikatların ne kadar kapsamlı olduğunu görüyoruz. İşte böyle bir tatbikatı ancak büyük devletlerin güçlü silahlı kuvvetleri yerine getirebilir. Bağrından çıktığımız yüce milletimize her zaman minnet ve şükran borçluyuz. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ulaştığı seviyeden gurur duyuyorum” dedi.
Ulu Önder Atatürk'ün “Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak gerekir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına malik olmak gayedir” ifadelerini hatırlatan Özel, Türk donanmasının günümüzde köklü gelenekleri, görkemli geçmişi, modern yapısı ve gelişmiş silahlarıyla caydırıcı bir deniz gücü konumunda olduğunu dile getirdi.Özel, Türk donanmasının kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasında kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğinin altını çizerek, aynı zamanda Türk milletinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dünya çapındaki saygınlığına da önemli katkılar sağladığını kaydetti.
Türk Deniz Kuvvetleri'nin Libya'da düzenlenen NATO operasyonunda ambargonun uygulanması ve insani yardım konularıyla Somali açıklarındaki deniz haydutluğuna karşı yürütülen NATO operasyonlarında görevlerini başarıyla yerine getirdiğini aktaran Özel, bu başarıların Deniz Kuvvetleri'nin etkinliğinin ve personelinin niteliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Barbaros Deniz Görev Grubu'nun Afrika seyrine de değinen Özel, seyir esnasında dünyanın sayılı birkaç donanması tarafından icra edilebilen güdümlü mermi atışları yapıldığını, Türk mühendisler tarafından geliştirilen savunma modüllerinin kullanıldığını, 20'ye yakın liman ziyareti gerçekleştirildiğini, ortak eğitim ve tatbikatlar yapıldığını bildirdi. Özel, “Türk donanmasının böylesi bir seyri yapabilecek nadir kuvvetlerden birisi olduğu dünyaya gösterilmiştir.” diye konuştu. Denizlerin sosyal, ekonomik ve stratejik önemine işaret eden Özel, 8 bin 333 kilometre kıyı uzunluğu bulunan Türkiye için de denizlerin önemli olduğunu ifade etti.