Türkiye Turist Rehberleri Birliği verilerine göre, ülke genelinde bu yıl 'kaçak rehber' olarak nitelendirilen belgesiz ve çalışma kartı olmadan rehberlik faaliyeti gösteren 185 kişi tespit edildi. ARO Başkanı Uysal, bunların 150'sinin yabancı uyruklu olduğuna dikkati çekti.
Turizm sezonunda Antalya'da faaliyet gösteren rehberlerin denetimini artırdıklarını anlatan Hasan Uysal, kent genelinde 2 denetim aracıyla 4 personelden oluşan 'Kaçak Rehber Denetim Timi' kurduklarını söyledi. Turistik yörelerde de kaçak rehber tespitinin 30 gönüllü denetmenle yürütüldüğünü aktaran Uysal, "Kaçak faaliyet gösteren rehberleri engellemeye çalışıyoruz. Denetimlerimiz yıl boyunca sürecek" dedi.
Denetimlerde eksik evrakla hizmet veren, sözleşmesi olmadan tura çıkan ve belgesiz faaliyet gösterenler ve bağlı oldukları acente hakkında tutanak tutulduğunu aktaran Uysal, Antalya'da belgesiz faaliyet gösterenlerden 11'ünün Türk, olmak üzere 71 kişi olduğunu belirtti. Uysal, belgesi olmadan kaçak rehberlik faaliyeti gösterenlere düzenlenen tutanakların İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne gönderildiğini ve 2 bin liraya kadar para cezası kesildiğini söyledi.
İLK DEFA SURİYELİ KAÇAK REHBER YAKALANDI
Uysal, belgesi olmadan rehberlik faaliyeti gösteren yabancıların genellikle Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan, Kazakistan, Suriye vatandaşlarından oluştuğunu belirtti. Bu kişilerin de ülke turizmini ve rehberlik imajını zedelediğini vurgulayan Uysal, bu yıl yapılan denetimlerde ilk defa belgesiz rehberlik faaliyetinde bulunan Suriye vatandaşlarının tespit edildiğini anlattı. Antalya'da 2 bine yakın rehberin görev yaptığını anlatan Uysal, kentte çalışma kartlı Suriye uyruklu rehber görev yapmamasına rağmen kaçak çalışan 4 kişinin tespit edilmesinin kendilerini şaşırttığını kaydetti.
"ÜLKE İMAJINI ZEDELİYOR"
Acentelerin ucuz iş gücü dolayısıyla farklı ülkelerden gelen ve belgesiz rehberlik yapan kişileri tercih ettiğini belirten Uysal, bu kişiler nedeniyle yetişmiş, kalifiye rehberlerin iş bulmakta zorluk çektiğini aktardı. Belgesiz rehberlik faaliyeti gösterenlerin daha fazla para kazanma arzusuyla turistleri anlaşmalı işyerlerine götürerek alışveriş yaptırdığını ve esnaf hakkında suçlamalarda bulunduğunu kaydeden Uysal, bu kişilerin ülke tarihi ve kültürü hakkında da yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle turiste yanlış bilgi aktardığını dolayısıyla da ülke imajını zedelediğini söyledi.
ARO tarafından yaz dönemi boyunca sık aralıklarla turistik yörelerde kontroller yapıldığını kaydeden Uysal, belgesiz, kaçak rehberlik faaliyeti gösterenler ile kaçak acentecilik faaliyetlerin engellenmesi için Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden yetkililerin denetimlerde yer alması yönünde çağrıda bulundu.