Turizm kenti Antalya'da havaların soğuması ve sıcaklığın sıfırın altında 2 dereceye kadar düşmesi, sera üreticisi çiftçilerini olumsuz etkiledi. Çiftçiler, seralardaki ürünlerinin soğuk havadan zarar görmemesi için sobalı don nöbeti tutmaya başladı. Demre, Kumluca ve Aksu ilçelerinde sera yapan çiftçiler, akşam saatlerinde uzun geçecek gece nöbeti için hazırlık yaptı. Sobalarda yakmak için kullanacakları odunlarını kesen üreticiler, ardından seralarındaki son durumu inceledikten sonra kahvehanelerde beklemeye başladı.
Sabaha kadar sürecek nöbette dinç kalabilmek için arkadaşları ile birlikte kestane yiyip, çay içen çiftçiler, gece 02.00'ye kadar 2- 3 derece civarında seyreden hava sıcaklığı ilerleyen saatlerde sıfırın altında 2 dereceye düşünce seraların yolunu tutup sobaları yaktı. Ürünlerinin zarar görmemesi için sobaları yakarak ısı sıcaklığını yükseltmeye çalışan çiftçilerin bu nöbeti, sabah güneş doğuncaya kadar da devam etti.
DÖNÜMDE 1 TON ODUN YANIYOR
Aksu İlçesi'nin Alacalı Köyü'ndeki domates üreticileri ise toplandıkları köy kahvehanesinde çay içip okey oynayarak nöbet saatinin gelmesini bekledi. Bir üreticinin getirdiği baklavayı yiyerek zaman geçiren köylüler, sıcaklığın sıfın altına düşmesiyle birlikte seralarına dağılarak sobalarını yaktı. İki gecedir soba yakarak ürünlerini korumaya çalıştıklarını belirten çiftçi Adem Atik, odunun kilosunun 30- 40 kuruş arasında değiştiğini, soğuğun yoğun olduğu günlerde dönümde 1 ton odun yakıldığını söyledi. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydeden Atik, şöyle dedi:
"Bir kilogram domatesin üreticiye maliyeti 70 kuruştur. 1 lira 70 kuruşun altında satıldığında biz para kazanmıyoruz. Çünkü masraflarımız çok fazla. Şu anda çektiğimiz emekleri görüyorsunuz. Domates burada 1 lira şu anda. Bize de yazıktır, günahtır."
3 DERECENİN ALTI SIKINTI
Demre İlçesi'nde sobaları yakarak sıfırın altında 1- 2'ye düşen dereceyi 3'e çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen domates üreticisi Durmuş Korkut, ürünlerinin zarar görmemesi için sabaha kadar beklemek zorunda olduklarını belirtti. Korkut, "Sobaların yanmasıyla birlikte sera içindeki sıcaklık 1- 2 derece yukarıya çıkacak. 3 derece olursa ağaç kendini kurtarmaya çalışır. 3 derecenin altına düştü mü sıkıntı başlar" dedi.
SALKIM SÖĞÜT BUZ TUTTU
Bu sabah Antalya kent merkezindeki Akdeniz Üniversitesi Kampusu içerisinde bulunan salkım söğüt ağaçlarını görenler kısa süre şaşırdı. Derslerine girmek üzere kampuse gelen öğrenciler, söğüt ağacının buz sarkıtlarıyla kaplı dallarını görünce şaşırdı. Kısa süreli şaşkınlık ardından sık sık fotoğraf çektiren öğrenciler, bunu sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Meteoroloji yetkilileri ise Antalya ve ilçelerinde soğuk havanın cumartesi gününe kadar etkisini sürdüreceğini belirtti.
SON 15 YILIN EN SOĞUK GECESİ
Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada soğuk havanın cumartesi gününe kadar etkisini sürdüreceği belirtildi. Sıcaklıkların yarından itibaren her gün 1- 2 derece artarak pazar gününden itibaren mevsim normallerine dönmesinin beklendiği açıklanırken, köylülere don nöbeti tutturan soğukların sıfırın altında 3 ile son 15 yılın rekoru olduğu açıklandı. Elmalı İlçesi eksi 19, Korkuteli ve Akseki eksi 10, Demre ise eksi 2 dereceyi görerek en soğuk gecelerinden birini yaşadı.
MUĞLA 42 YILDIR BÖYLE SOĞUMADI
Burdur kent merkezinde -11 derece ile son 10 yılın en soğuk ocak ayı sıcaklığı ölçüldü.
Muğla şehir merkezinde ise bu gece ölçülen en düşük sıcaklık eksi 8 derece ile son 42 yılın en düşük Ocak ayı sıcaklığı olarak kaydedildi.
Isparta kent merkezinde ise gece ölçülen eksi 13 derece ile son 10 yılın en düşük sıcaklığı oldu.
Pazar gününe kadar etkili olması beklenen soğuk havanın oluşturabileceği buzlanma, zirai don ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.