Akdeniz Üniversitesi (AÜ)Stadyumu düzenlenen gecede 21 ülkeden 72 öğrenci sahne aldı. Etkinliği Antalya'nın yanı sıra çevre illerden de gelen 40 bin kişi izledi.
Geceye, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları ve Antalya milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu ve Menderes Türel, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Abdullah Aziz Ergin, Uluslar arası Antalya Üniversitesi Rektörü Cihat Göktepe, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, iş adamı Fettah Tamince gibi çok sayıda tanınmış davetli katıldı.
Gecenin sunuculuğunu Ertem Şener ile Kosovalı öğrenci Ermira Krusha ve Tacikistanlı Sohruh Yunusov birlikte yaptı. Ertem Şener olimpiyatların bu yıl 'Evrensel Barış Doğru' sloganıyla gerçekleştirildiğini belirtirken, "İçimizde büyüttüğümüz sevgi statlara sığmıyor. Bütün dünyaya Antalya'daki barış ne olduğunu göstermek istiyorum." diye konuştu. Tacik öğrenci de "Ata yurdu, Hacıata'nın memleketinden size selam getirdim." dedi. Erten, izleyenlere cep telefonlarının ışıklarını açtırarak dünyaya selam verdirdi. Işık ve havai fişek gösterisiyle başlayan geceye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldı.
Kürsüye çıkanların 'Sayın bakanım, sayın valim' diye takdim edilmesine karşın kendilerinin sadece 'vitrin' olduğunu, işin asıl sahibinin millet olduğunu ifade eden Bakan Ömer Çelik. "Sizinle 10 yıldır çok uzun bir yol yürüdük. 10 yılda bu memlekette 100 yıllık mesafeyi birlikte yürüdük." dedi. Bir ülkenin zengin ve güçlü olabileceğini ancak manevi varlığı güçlü değilse kalıcı olamayacağını belirten Bakan Çelik, "Bir kültür bakanı olarak benim için en büyük şeref Türkçe Olimpiyatları'na katılmaktır" dedi. Tarihte pek çok devletin gelip geçtiğini hatırlatan Çelik. "Kuşkusuz bir devletin ekonomisinin, güvenlik güçlerinin, ordusunun, emniyetinin, idari yapısının, kurumlarının güçlü olması gerekir. Fakat geçmişe bakıyoruz bu tip güçlere sahip devletler bile gelip geçmiştir: Hangi devletler kalıcı olmuştur? İki şey görüyoruz. Birincisi milletin maneviyatı güçlü olacak. İkincisi o devletin dili her zaman yukarıda tutulacak." diye konuştu.
Bir devletin dili, edebiyatı, kültürel varlığı güçlü değilse hiçbir devletin geleceğe yürümesinin, ayakta kalmasının söz konusu olmayacağını savunan Çelik "O sebeple sizin bugün burayı doldurarak ortaya koyduğunuz irade, burayı doldurarak sadece Antalya ve Türkiye'ye mesaj vermiyorsunuz. Siz, bütün medeniyet havzamıza mesaj veriyorsunuz. Bu mesaj her tarafa ulaşıyor." dedi. Ömer Çelik, sözlerini, "Türkçe dendiğinde sadece Türkçe konuşmayı anlamıyoruz. Ortak medeniyetimizin sesini ve kardeşliğimizi hatırlıyoruz. Bugün Antalya'da konuştuğumuzda Bağdat'a, Halep'e, Saray Bosna'ya, Bakü'ye selam gönderiyoruz." şeklinde sürdürdü.
'BU GURURU YAŞATANLARA SONSUZ TEŞEKKÜRLER'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, sevgi, barış, coşku ve gururun bir arada yaşandığını söyledi. Buna sevilen olan organizasyonu düzenleyenlere, maddi ve manevi destek veren herkese teşekkür eden Çavuşoğlu, "Sadece Antalya'da, Türkiye'de değil dünyanın her köşesinde, dünyadaki ülkelerin üçte ikisinden fazlasında bu gururu, Türk okullarıyla, oradaki öğretmenlerimizle, buraya gelen bu sevgili öğrenci kardeşlerimizle, bu hizmete yardım eden herkese sonsuz teşekkür ediyoruz. Milletimizin dünyada itibarını artıran ve de o ülkelerde gönüllü elçiler yetiştiren, buraya maddi destek veren, gönüllü çalışan, hiçbir şey yapmıyorsa bile duasını, hayrını eksik etmeyen tüm vatandaşlarımıza sevgiler sunuyoruz. Buradan tüm dünyaya, bu hizmet için çalışan herkese selamlar gönderiyorum." diye konuştu.
'TÜRKÇE OLİMPİYATLARI KARANLIĞIN İÇİNDEN FIŞKIRAN BİR MEŞALE'
AÜ Rektör Vekili Abdullah Aziz Ergin, Anadolu'nun mayasının barış ve sevgi olduğunu ifade ederek, olimpiyatların tüm dünyanın ihtiyacı olan barış ve sevgi diline çare olması temennisinde bulundu. Ergin, "Türkçe Olimpiyatları karanlığın içinden fışkıran bir meşale gibi gönülleri ve ruhları aydınlatacaktır." dedi. Ergin, Türkçe ile kurulan diyalog ve barış köprülerinin Türkiye'nin ve dünyanın geleceği açısından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
'TÜRKİYE BENİM DE MEMLEKETİM'
Gecenin sunucularından Kosovalı Ermira Krusha, Bulgaristan ekibini "Komşu ülke' olarak takdim ettikten sonra, "Dikkat ettiniz mi komşu ülke dedim. Bulgaristan Kosova'nın komşusu değil, Türkiye'nin komşusu. Türkiye'nin komşusu benim de komşum, dostu benim de dostum. Türkiye benim de memleketim." sözleri stadyumu dolduranlardan büyük alkış aldı.
GECEDE YAŞANANLAR
Gecenin sürprizi Tacikistanlı sunucu Sohruh Yunusov'un İkinci Bahar şarkısını söylemesi oldu. Tacik öğrenci dinleyicilerden büyük alkış aldı. İsveçten Johanna'nın şarkısı ile duygulu anlar yaşatırken, Azerbaycan'dan Ayten Haciyeva 'Yetiş' türküsünü, Mısırlı Amr Mohamed Müslüm Gürses'in 'Senden Vazgeçmem' şarkısını, Moğolistan'dan Ularkhan Malcibai 'Karlı Kayın Ormanında' adlı türküyü, Meksika'dan Jaqueline Garcia 'Günün Birinde' şarkısını, Moldovalı Diana Brecan 'Deli Gönlüm' adlı parçayı, Makedonya Muhammed Tahiri 'Güneşi İçenlerin Türküsü' şiirini okudu. Uganda ve Bulgaristan ekipleri halk dansları gösterisi sundu. Öğrenciler ayrıca koro halinde potpuri de seslendirdi.Azerbaycanlı ve Sri Lankalı öğrenciler birlikte şarkı söyledi. Gece öğrencilerin birlikte söylediği 'Yeni bir dünya' şarkısı ile sona erdi. Gecenin sponsorlarına plaketle teşekkür edildi. Gece sosyal medyada 'Turkceolimpiyatlari' ile paylaşıldı.