Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya'da yeni toplu taşıma döneminin 20 Ağustos'ta başlayacağını açıkladı.
Başkan Akaydın, Belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, ulaşımda yeni toplu taşıma dönemi hakkında bilgi verdi.
Yeni toplu taşıma döneminin 20 Ağustos'ta başlayacağını duyuran Akaydın, turizmin başkenti Antalya'nın yeni uygulamayla birlikte 24 saat kesintisiz toplu taşıma ile tanışacağını belirtti. Yolcuların 45 dakika içinde aynı yöne iki toplu taşıma aracına tek biniş ücretiyle binebileceğini anlatan Akaydın, "Antalya'da 24 saat kesintisiz ve iki aktarmaya tek biniş ücreti ödemi dönemi başlıyor. Yeni düzenleme ile kısa hatlarda indirimler de uygulanacak" dedi.
Akaydın, Antalya'da halen toplam 71 hat üzerinde çalışan 663 AB plakalı minibüs ile 66 hat üzerinde yolcu taşıyan 161 özel halk otobüsünün, özellikle kent merkezinde trafiği olumsuz etkilediğini dile getirerek, "137 olan hat sayısı 81'e düşürülecek ve aynı koridorda gereksiz rekabet önlenerek vatandaşa daha kaliteli hizmet verilecek. Yeni düzenleme ile 12 gövde hattı, 21 ana hat, 23 yerel hat, 15 besleme hattı, 10 raylı sistem besleme hattı olmak üzere 81 hat olacak. Kent merkezinde 11 toplu taşıma aktarma merkezi de oluşturulacak" diye konuştu.
-NASIL ÇALIŞACAK?-
Akaydın, yeni sistemde vatandaşın gittiği mesafe kadar ücret ödeyeceğini, Antalya halkının ulaşım konusunda yüzünü güldürmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Yeni ulaşım sisteminin işleyişine ilişkin de Akaydın şunları söyledi:
"Kırsaldan gelen toplu taşıma araçları, toplu aktarma merkezlerine yolcuları indirecek. Yolcular bu merkezden standart kent içi toplu taşıma otobüslerine ikinci binişleri ücretsiz yaparak kent merkezine istedikleri noktaya kolayca ulaşabilecek. Raylı besleme + Antray + raylı besleme hatlarını aynı yönde kullanan bir yolcu üç araç değiştirmesine rağmen sadece 1. 70 TL ödeyecek. Yeni düzenleme çerçevesindeki yerel hatlar dışında yolculuk bedelleri kent içinde üç kademeli olacak. Besleme otobüs hatlarında 75 kuruşa yolculuk yapılıp toplam 1. 50 TL'ye geri dönebilecek. Kısa ve aktarmasız hatlar 1. 50 TL olacak. 15 kilometreden daha uzun hatlar ve aktarmalı yolculuklar 1. 70 TL olacak. Sık seferler konularak duraklarda bekleme süreleri en aza indirilecek. Yeni düzenlemelerle kent içi trafik de rahatlayacak. "
Akaydın, geçiş aşamasında mutlaka sıkıntıların olacağını, bu konuda halkı bilgilendirmek için çağrı merkezinin kurulduğunu ve bu merkezde 14 elemanın çalışacağını söyledi.
Antalya'daki 663 midibüsün günde ortalama 160 bin, 161 özel halk otobüsünün 60 bin, 40 belediye otobüsünün 25 bin, Antray'ın 12 bin ve tramvayın ise 2 bin yolcu taşıdığını vurgulayan Akaydın, bugüne kadar 600 bin kişinin Halkkart sahibi olduğunu, 50 bin civarında kişinin ise bindikleri araçtan kart aldığını bildirdi.
Akaydın, Antalya'da hava kirliliğini önlemek amacıyla sıfır emisyonlu araçları çalıştırmayı, hatta hibrit otobüsleri devreye sokmak istediklerini kaydetti.
Antalya'daki toplu taşıma araçlarında gereğinden fazla koltuk bulunduğuna da dikkati çeken Akaydın, yeni koltuk artırımı istemediklerini, AB plakalı midibüsleri de otobüs haline dönüştürmek zorunda olduklarını vurguladı. Akaydın, eskimiş tramvay yerine 18 metre uzunluğundaki otobüsleri çalıştırmayı da düşündüklerini ifade etti.
-ULAŞIM MASTER PLANI HAZIRLANIYOR-
Antalya'daki toplu taşıma sorununu, ulaşım master planının yokluğuna bağlayan Akaydın, şunları söyledi:
"Gelecek Nisan'da Antalya ilk defa ulaşım master planına sahip olacak. Ancak master planı tamamlanmadan da trafiği düzeltmek için bazı çalışmalar yaptık. Kent içinde akıllı trafik sistemini uygulamaya koyduk. Ulaşım master planı ile Antalya'nın trafik sorununa çözüm getirilecek. Bu geçiş döneminde ortaya koyduğumuz uygulamalar ile eksiklikler görülecek. Buna göre yeniden düzenlemeler yapılabilir. Uygulamaya koyduğumuz kurallar bozulmayacak değil. Amacımız, en doğruyu bulmaktır. Antalya'nın ulaşım sorununu çözmeye kararlıyım. Çalışmalarımızı kararlıkla sürdürüyoruz. "