Çevre duyarlılığı yüksek Avrupalı turistin gözünde prestij kaybına uğrayan yunus gösteri merkezlerinin turizm açısından da olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden endişe ediliyor.
TUI başta olmak üzere tur operatörlerinin müşterilerinin tepkisi sonucu giderek tur programlarından çıkardıkları yunus gösterileri Türkiye'de yapılmaya devam ederken, konu özellikle bu merkezlerdeki yunus ölümleri ile dönem dönem gündeme geliyor.
Bu gösteri mekezlerinden Kemer'deki Moonlight Yunus Parkı'nda gösteri ve terapi yapmaya zorlanan dört yunustan birinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Yunuslara Özgürlük Platformu, ölen hasta yunusla aynı havuzu paylaşan diğer üç yunus için deniz memelisi veterinerleri tarafından sağlık taraması ve koruma talep etti. Yunusların bakımını ihmal ettiği anlaşılan tesisin de faaliyetlerinin sonlandırılması istendi.
Antalya'nın Kemer ilçesinde faaliyet gösteren Kemer Moonlight Dolphinarium'da (Ayışığı Yunus Parkı) afalina türü bir gösteri yunusunun Ağustos'un ikinci haftasında öldüğü öğrenildi.
Kemer Gözcü gazetesinin 13 Ağustos 2013 tarihli, “Yunus Gösteri Merkezi’nin Mührü Açıldı” başlıklı haberini kaynak gösteren ve Türkiye'de gösteri amacıyla tesislerde esaret altında tutulan yunusların özgürlüğüne kavuşması amacıyla kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu, yunusun ölüm nedeninin uzman deniz memelisi veterinerlerince tespit edilmesini ve ölen yunusla aynı havuzu paylaştığı için bulaşıcı hastalık olasılığı nedeniyle büyük risk altında olan diğer üç yunusun sağlık kontrolünden geçirilerek Hayvanları Koruma Kanunu'nun 24. maddesi gereğince ilgili bakanlıklar tarafından özel bir alanda koruma altına alınmasını talep etti.
Platform, aynı zamanda yunusların bakımını ihmal ettiği ve terapi seansları adı altında insanlarla yüzme programı düzenleyerek kamu sağlığını da riske attığı anlaşılan Kemer'deki Moonlight Yunus Gösteri Merkezi'nin faaliyetlerinin de sonlandırılmasını talep etti.
"Sağlıklı denilen yunuslardan biri iki ay sonra öldü"
Sınırları dahilinde ki beş yunus parkı ile Antalya'nın Türkiye'de en fazla yunus gösteri merkezi bulunduran illerden biri olduğunu belirten Yunuslara Özgürlük Platformu sözcüsü Öykü Yağcı, 2010 yılının Şubat ayında Antalya'nın Alanya ilçesindeki Sealanya Yunus Gösteri Merkezi'nde de dört yunusun art arda öldüğünü, fakat yapılan sayısız resmi başvurulara rağmen tesisin hiçbir hukuki yaptırımla karşılaşmadığını hatırlatarak şunları söyledi:
"Yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürüttüğümüz mücadele sonunda Kaş Yunus Parkı'nın Nisan sonunda fiilen kapatılması sonrasında burada bulunan iki yunus gizlice Kemer'deki yunus parkına taşınmıştı. Ancak bu yunusların son derece sağlıksız ve bitkin olması, dişlerinin de büyük oranda tahribata uğramış olması nedeniyle Mayıs başında duyarlı vatandaşlarla birlikte uzman deniz memelisi veterinerleri tarafından yunuslara sağlık kontrolü yapılması ve özel bir deniz memelisi rehabilitasyon merkezi oluşturularak yunusların koruma altına alınması talebinde bulunmuştuk. Haziran'da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gelen ve deniz memelisi uzmanı olmayan veterinerler tarafından hazırlanan raporda ise, yunusların sağlıklarının son derece iyi olduğu, havuz suyunun da uygun olduğu belirtilmişti. Hiçbir havuz veya deniz kafesi, yunuslar ve deniz memelileri için zaten 'uygun' olamazken, şimdi de sağlıklı olduğu söylenen Kemer'deki dört yunustan birinin öldüğünü öğreniyoruz. Ölen yunusun ise Kaş'tan getirilen yunuslardan biri olması ihtimali çok yüksek. Diğer yunusların sağlığı ile birlikte kamu sağlığı da tehlike altında olduğundan yunuslar için koruma taleplerimizi resmi başvurularla yineliyor ve Kemer'deki yunus parkının faaliyetlerinin acilen sonlandırılmasını talep ediyoruz."