Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü, mücavir alan içerisinde sivrisinek başta olmak üzere, karasinek, hamamböceği, kene ve fare gibi halk sağlığı açısından önemli zararlılara karşı etkin mücadele yöntemlerini uyguluyor. Vektörel mücadele, entegre bir program çerçevesinde biyolojik, kimyasal ve kültürel olarak yürütülüyor.
529 personel, 65 araç ve 1 tekneyle yıl boyunca aralıksız süren etkin mücadelede Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı insektisit ve larvasit ilaçları kullanılıyor. Mücadele kapsamında halktan gelen şikayetler de anında değerlendiriliyor. Şikayete konu olan bölge acil müdahale ekipleri tarafından hızlı bir şekilde ilaçlanarak sorun gideriliyor.
DENİZDEN DE MÜCADELE SÜRÜYOR
Karadaki durgun sularda sivrisineğe karşı mücadele çalışmaları sürdürülürken, denizden de tekneyle falezlerdeki kaya oyuklarında ve mağaralarda üreyen sineklere karşı ilaçlama yapılıyor. Kanalizasyon ve fosseptik çukurları düzenli olarak ilaçlanarak larva ve uçkun mücadelesi gerçekleştiriliyor.
ŞİKAYETLER EN AZ DÜZEYE İNDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yıl boyunca sürdürdüğü uçkunla etkin mücadelesi sonuç verdi ve genel olarak Antalya önceki yıllara oranla sineksiz bir yaz geçirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sinekle ilgili gelen şikayetler bu yaz en az düzeye gerilerken, Antalyalılar sıcak yaz gecelerinde rahatça uyumanın keyfini yaşadı.
Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri, vektörel mücadelenin başarıyla yürütülmesinin halkın katılımı sayesinde mümkün olduğunu belirterek, “Küçük bir su birikintisinde bile binlerce larva üreyeceği göz önüne alınırsa küçük kaplarda, araba lastikleri içerisinde, bina bodrumlarında su birikintisi oluşması önlenmelidir. Fosseptik kapakları kesinlikle açık bırakılmalıdır” dedi.