Antalya Ticaret Borsası (ATB)'nın düzenlediği 'Antalya Bölgesinde Yeniden Pamuk Üretimi' başlıklı forum ATB toplantı salonunda yapıldı. Foruma katılan Antbirlik Genel Müdürü Atila Diniz, konuşmasında, geçen yıl 1 milyar dolarlık pamuk ithalatı gerçekleştiğine dikkat çekti. Diniz, 1989 yılında bölgede 400 bin dekar arazide 110 bin ton pamuk üretimi gerçekleştiğini, 'beyaz altın' tabir edilen pamuk üretiminin, girdi maliyetleri ve desteklemelerden kaynaklı üreticinin kar edememesi nedeniyle azaldığını ifade etti.
Atila Diniz, dünyada pamuk arzının talebe göre yüzde 10 az olduğunu, yeşil kurttan dolayı birçok ülkede verim düşüklüğü yaşandığına işaret ederek, "Talep aynı ama arzın geri çekilmesinden dolayı dünyada pamuk fiyatında artış var. Önümüzdeki sezon beyaz altında fiyat artmaya devam eder." dedi.
Diniz, Antbirlik'in dünyada oluşan piyasa fiyatlarına göre yüzde 35 oranında sübvansiyon verip üreticiyi desteklediğini, hükümetin de desteklemeleriyle pamuk üretiminde bu yıl artış kaydedildiğini dile getirdi. Diniz, ''Ege ve Çukurova'da pamuk üretiminde yüzde 50 artış olurken, Antalya'da üretimde yüzde 100 artış kaydedildi.'' diye konuştu.
PAMUKTA GÜZEL GELİŞMELER VAR
Antbirlik Genel Müdürü Atila Diniz, sezon ortası olmasına rağmen Antbirlik'in 20 milyon TL ürün bedeli ödeyerek, 12 bin ton pamuk satın aldığını kaydetti. Diniz, şöyle devam etti: ''Geçen yıl 9 bin 800 ton pamuk alımı gerçekleştirmiştik. Pamukta güzel gelişmeler var, beyaz altına güzel bir dönüş oldu. Yurt içi ve yurt dışındaki fiyat hareketlenmeleri de bu güzel gelişmeyi destekliyor. 1 milyar dolarlık tekstili de sayarsak 2 milyar dolarlık bir ithalat rakamından bahsediyoruz. Kendi üretimimizle döviz çıktısına son verebiliriz. Hükümetin tarımsal desteklemeleri, pamuk destekleme primlerinin 1 yıl önceden açıklanması pamuk üretimine ivme kazandırdı. Sezon sonuna kadar 20 bin ton pamuk alım hedefimiz var. 2010-2011 pamuk yılı olacak.''
Antalya'da 200 bin dekarda pamuk üretilebileceğine işaret eden Diniz, ''Bu arazilerin büyük bölümü boş, bir kısmında da mısır ve buğday yetiştiriliyor. Antbirlik'in hedefi 200 bin dekarda pamuk üretimini gerçekleştirmek. Bu da 100 bin tona tekabül ediyor. Pamuk üretiminde yüzde 75'lik artış bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.
NAYLON TORBA PAMUĞUN KALİTESİNİ BOZUYOR
Antalya Ticaret Borsası Belirli Bir Mala Tahsis Edilmemiş Ürünlerin Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Cengiz Tülüben de üreticinin kar elde etmesi halinde tarımsal üretimi gerçekleştireceğini belirterek, mazot, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle pamuk üretiminden kaçındığını söyledi. Üreticinin, özellikle pamuk toplayacak işçiyi bulmakta zorlandığına dikkat çeken Tülüben, işsizliğin olduğu bir toplumda pamuk toplayacak işçinin bulunmamasının çelişki olduğunu kaydetti. Üreticinin pamuğu naylon torbaya toplamasının pamuğun kalitesini bozan en önemli unsurlardan olduğunu belirten Tülüben, "Her şeye rağmen Antalya'nın pamuğu en kaliteli pamuk. Adana pamuğuna göre yüzde 20 oranında daha fazla para ediyor.'' şeklinde konuştu.
DEVLET ÜRÜNLERİN FARKINA VARDI
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Bülbül ise Türkiye'de dış ticaret açığı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Türkiye'de her şeye rağmen ikinci büyük sektör tekstil. Tekstilin temel girdisi pamuk. Bu kadar önemli bir sektörün temel girdisi pamuğun üretiminden vazgeçilmemeli.''
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan da pamukta yeşil kurt, domateste Tuta'dan kaynaklı üretim sıkıntısı olduğunu, bunun yüksek fiyatı beraberinde getirdiğine dikkat çekti.