Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen 13. Ulusal Spor Hekimliği Kongresi'ne katılan Abdullah Avcı, 'Teknik Direktör Gözüyle Futbol Takımlarında Sağlık Organizasyonu' konulu panelde konuştu.
"SAKATLANINCA SPOR HEKİMLİĞİNİN ÖNEMİNİ ANLADIM"
Profesyonel sporculuğa başladığı 19 yaşında sakatlandığını ifade eden Avcı, "Menisküs teşhisi konuldu. 2.5 ay sonra anca ameliyat olabildim. Semt sahalarında futbol oynamaya başladım. O zaman kırık çıkıkçılar ilgileniyordu. Bu süreçten sonra bilimin, bizim için spor hekimliğinin beraber bir bütün olduğun net algılamaya başladım. Büyükşehir Belediyespor'da göreve başladığım süreçte kulüpte bir tek masör vardı. İmza attığım günün ertesi günü Bülent hocamın yanına gittim. Spor hekimliği bir kulübün olmazsa olmazlarındandı. İmzayı attığım gün, spor hekimliğinin bir kulübün yapılanmasında olmazsa olmazlardan olduğunu düşünerek ilk gün bu adımı attık" diye konuştu.
"RİVA'DA SPORCU SAĞLIK MERKEZİ KURACAĞIZ"
Spor hekimliğine son derece açık birisi olduğunu hatırlatan Avcı, Bugün milli takımlarda bu süreçleri yaşamış biri olarak, spor hekimliğine bilime son derece açık birisi olarak, milli takımlarda göreve geldiğim 31 gündür bu takımı daha konuşmadık. Sağlık merkezi kurmak için Riva'da çalışmaları yapıyoruz. Milli takımlarda eğitimle ilgili sağlık performanslarına son derece yoğunlaştık. Antrenman programını ben doktorumla birlikte yapıyorum. Ben buna açık bir adamım Sizlere güveniyorum. Sizlerle sürekli bilgi alışverişi yapıyorum. Sizden nerede olursanız olun faydalanmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.
"KULÜPLERİ CEO'LAR YÖNETMELİ"
Riva ile ilgili projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarının altını çizen başarılı teknik adam, "Burayla ilgili projelerimizi üretip hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bir sporcu performans merkezi kuruyoruz. A milli takım düzeyinde, ümit milli takım ve genç milli takımlarda antrenör, performans ve analiz antrenörü olacak, spor hekimi olacak. Bütün oyuncuların sakatlıklarıyla ilgili iletişimi sağlayacak. Sporcu performans merkezinde bütün testleri yapıp kulüplerinde geçirdikleri günleri takip edilecek. Ben kurumsallığa son derece inanan bir insanım. Kulüplerde artık Ceo'lar olması lazım, spor yöneticileri olması lazım. Bu kadar paraları Ceolar yönetmesi lazım. Pazarlama müdürleri olması lazım. Bunlara yatırım yaparsak istikrarlı teknik adamlar çalışırlar. Kulüp lisans talimatı ile ilgili çalışmalar var. Bugün bir çok kulüp kutucukların içini dolduruyor ama bunu denetleyen kimse yok. Biz yeni talimat ile kulüplerde denetleyerek kulüp lisans talimatını yetiştirirsek, bu temeli doğru atarsak ülke olarak biraz sabırlı olabilirsek istikrarı o zaman yaparız. Turnuva takımı olmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için alt yapılara bunu yerleştirmemiz gerekiyor" dedi.
"BİZE YAPILANLARI YAPMAMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Kendilerine yapılanları yapmamaya çalıştıklarını söyleyen Abdullah Avcı, "Bizim için iletişim önemli, sağlık önemli. Bugün bunu konuşmak bazı insanları belki rahatsız ediyordur ama futbolun gittiği noktada biz bu adımları atmazsak Avrupa'dan geri kalacağız. Bizim zamanımızda bunlar yoktu. Biz yapılanları yapmamaya çalışacağız. Yeni oluşumlarla beraber bilimden gelişimden faydalanacağız" diye konuştu.
"6 SENE BAŞARILI OLMADIĞIN ZAMAN TÜRKİYE'DE HANGİ YÖNETİCİ SENİ TUTAR"
Türkiye'de 6 sene bir kulüpte çalışmış teknik direktör olarak istikrar dendiği zaman akla ilk kendisinin geldiğini ifade eden Avcı,"Alex Ferguson 6 sene başarılı olamadı. Türkiye'de 6 sene başarılı olmadığı zaman hangi yönetici seni tutar" şeklinde konuştu.
"MİLLİ TAKIMLARA 14 YAŞ GRUBU KURACAĞIZ"
Milli takımlarda 14 yaş grubu kuracaklarını söyleyen Avcı, "14 yaş grubu yok bu sene onu kuracağız. TFF'nin 13 tane bölgesi var. Biz bölge antrenörleri ve bölge sayılarını çoğaltıp bölge karmaları ile 14 yaş gurubuna antrene edeceğiz. Bunu yaparken spor hekimlerinden, spor bilimcilerinden faydalanacağız. Eğitimi 14 yaştan başlatacağız. Spor psikologu departmanı kuracağız. Kulüp lisans talimatında kulüplerin alt yapıları denetlenecek. Sağlıkla ilgili yeni bir departman kurup ne gerekiyorsa bilimin her tarafından yararlanmaya çalışacağız. 3 sene evvel 'pilates hocası alalım' dediğimiz zaman, 'pilates ne' dediler" diye kaydetti.
"SENTETİK SAHALARIN SAĞLIKSIZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Sentetik sahaların zararlı olduğunu belirten Avcı, "Kötü hava şartlarında zaman zaman sentetik saha olmasından yanayım ama tamamen ona dönmeye karşıyım. Çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum" dedi. Konuşmaların ardından A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı'ya sertifika ve plaket verildi.