Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada "Tüm dünyaya sesleniyorum: Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. AP'nin böyle bir oylama yapması bile terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin göstergesidir." diyerek oylamaya sert tepki göstermişti.
Aylardır gergin süren Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri bugün yeni bir krizin eşiğine gelirken, Almanya Başbakan Angela Merkel tansiyonu düşürecek bir açıklama yaptı. Merkel, Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Türkiye'nin AB üyelik sürecinin dondurulmasına ilişkin önergeyi oylamasından bir gün önce "Türkiye'yle diyaloğun sürmesi gerektiği" görüşünü savundu.
AP'DE GÖRÜŞ BİRLİĞİ: DONDURULSUN
Taslak genel kuruldan geçerse AP, Ankara ile üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bu sürecin dondurulması yönünde karar almış olacak. AP'nin dünkü oturumunda konuşan siyasi grup temsilcileri, müzakerelerin dondurulması konusunda görüş birliğine vardı. Ancak gruplar karar metni konusundan tam olarak anlaşamadı.
"OHAL BİTENE KADAR DONDURULSUN"
Hıristiyan Demokratlar'ın metninde "Müzakereler geçici olarak ertelensin" ifadesi kullanılırken, Sosyal Demokratların metninde "Müzakereler, Türk hükümeti hukuk devletine ve insan haklarına saygı yoluna dönene kadar geçici olarak dondurulsun" ifadeleri yer aldı. Liberaller "Türkiye ile üyelik müzakereleri derhal askıya alınsın", aşırı sağcı "Uluslar ve Özgürlükler Avrupa'sı" grubu "Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine son verilsin" ifadesini kullandı. AB karşıtı "Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi" grubu "Türkiye artık Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getiren bir ülke değil, katılım müzakereleri derhal durdurulsun. Türkiye'ye fon aktarımına son verilsin" ifadelerine yer verdi. Komünist Grup tarafından hazırlanan taslak metinde ise "Katılım müzakerelerinin dondurulması süreci başlatılsın" ifadesi kullanıldı.