Leggeri, AB Delegasyonu’nun Ankara’daki Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, FRONTEX’in yapısı ve çalışma alanlarıyla ilgili bilgi verdi.
Türk makamlarıyla yürüttükleri temaslarda ellerindeki veri ve rakamları kıyaslama imkanını bulduklarını ifade eden Leggeri, rakamların birbirine yakın olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Bu yılın ilk 2 ayında 108 bin sığınmacıyı Yunan adalarında kayıt altına aldıklarını ifade eden Leggeri, sığınmacı akışında 2016’da önceki yıla göre azalma gerçekleşmediğini bildirdi.
Leggeri, “Türk muhataplarımızla rakamları karşılaştırdığımızda 2016 rakamlarının 2015’in aynı dönemine göre artmış olduğunu gözlemledik. Sığınmacı akınında geçen yıl ocak-şubat dönemine göre bu yıl aynı aylarda 30 kat artış söz konusu” ifadesini kullandı.
FRONTEX’in yapısı ve faaliyet alanları
Leggeri, FRONTEX’in AB ajansı olarak Schengen sınırları dışında kalan sınır güvenliğini sağlamak üzere 2005’te kurulduğunu ve faaliyet alanlarının içerisinde AB üyesi ülkelerin dış sınırlarının yönetimi için ortak operasyonlar düzenleme ile ihtiyaç durumunda devriye botları, hava ve insan desteği sağlamanın olduğunu belirtti.
Türkiye- FRONTEX işbirliği
Türkiye ile FRONTEX arasında düzensiz göçün önlenmesi alanında geliştirilecek işbirliğinin ana hatlarını düzenleyen Mutabakat Zaptı’nın 2012’de imzalandığını hatırlatan Leggeri, 2014’te imzalanan İş Programı’yla da Türkiye ile daha aktif çalışmaya başladıklarını söyledi.
Leggeri, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sahil Güvenlik, İl İdaresi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü, polis teşkilatı gibi Türk makamlarıyla son iki günde üst düzey temaslar gerçekleştirdik. Görüşmelerde, sınır yönetimi, düzensiz göç, kaçakçılıkla mücadele gibi konularda istişarelerde bulunduk. Mevcut işbirliğimizi gözden geçirerek önümüzdeki yılların iş programını ele aldık. Devam eden temaslarla, birbirimizden doğrudan, güncel bilgi alış verişini sağlayabiliyoruz.”