BRTK binasında saat 15.00’de gerçekleşen görüşmede RTÜK Başkanı Davut Dursun ve yönetim kurulu üyelerine YYK Başkanı Olgun Üstün eşlik etti. Görüşmeye Maliye Bakanı Ersin Tatar da katıldı.
BRTK Müdürü Özer Kanlı, Kıbrıs Türklerinin radyo televizyon yayıncılığının 1950’li yıllarda başladığını ancak 1963 yılında yaşananların ardından Türklerin devlet yanında ortak olduğu radyo televizyondan da kovulduğunu anımsattı.
Bugün ise BRTK’nın 2 televizyon ve 6 radyosuyla kamu yayıncılığı yaptığını kaydeden Kanlı, kurumun bir görevinin de milli dava Kıbrıs konusunda uyanık olup halkı uyanık tutmak olduğunu dile getirdi.
Uydudan yayın yaptıklarını ve internet ortamında da faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kanlı, aynı zamanda KKTC’de karasal/sayısal yayıncılığa da öncülük ederek diğer medya kuruluşlarına teknik ve altyapı desteği verdiklerini belirtti.
Kanlı, YYK’yla da işbirliği içerisinde olduklarını ifade ederek, hizmetlerle ilgili teknik bilgi verdi.
Ana amaçlarının Türkiye’yle ilişkileri sıcak tutmak ve Kıbrıs konusu gibi önemli konularda halkı, Türkiye’yi ve dünyayı bilgilendirmek olduğunu söyleyen Kanlı, her türlü işbirliğine açık olduklarını belirtti.
DURSUN
RTÜK Başkanı Davut Dursun da, YYK’nın daveti üzerine KKTC’ye geldiklerini ve karşılıklı işbirliği protokolünü güncellediklerini anlattı.
Dursun, dün imzaladıkları protokolün temel amacının, hem kendilerinin 1994’den bugüne kazandıkları bilgi ve tecrübeleri aktarmak, hem de YYK’nın bilgilerinden faydalanarak ortak kanaatler oluşturmak olduğunu belirtti.
Radyo televizyon yayıncılığının genel olarak kamu yayıncılığı şeklinde başladığını dile getiren Dursun, Türkiye’de TRT, KKTC’de de BRTK’nın kamu yayıncılığının çok ötesine geçerek önemini koruduğunu söyledi.
Dursun, kamu hizmeti yayıncılığının uzun yıllar etkinliğini sürdüreceğine inandığını belirterek, her türlü hizmete destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.
TATAR
Maliye Bakanı Ersin Tatar da, Türkiye’de büyük gelişmeler ve ilerlemeler yaşandığına işaret ederek, RTÜK’ün tecrübelerinden yararlanmanın zenginlik olduğunu söyledi.
KKTC’de BRT ile başlayan özel ve ticari faaliyetlerin artması, özellikle TÜRKSAT üzerinden yayıncılığın hızlanmasıyla Kıbrıs Türkü’nün sesinin dünyaya başarıyla duyurulmakta olduğunu kaydeden Tatar, tüm bu yayınların hukuki ve ahlaki düzenlemelerini sağlayan YYK’nın katkılarının önemli olduğunu belirtti.
Karasal yayıncılığın yanında dijital yayıncılığın da gelişmekte olduğuna işaret eden Tatar, “Güney komşularımızdan bile ileri bir noktaya geldiğimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.
Tatar, yayıncılıktaki gelişmelerin hem çok sesliliğe, ham demokrasiye, hem de Kıbrıs Türkü’nün mücadelesini dünyaya anlatmakta çok başarılı bir noktaya geldiğini söyleyerek; emek veren herkesi kutladı.
ÜSTÜN
YYK Başkanı Olgun Üstün ise, YYK olarak birçok platformda RTÜK’le birlikte yer aldıklarını ve KKTC küçük bir ülke olsa da birçok ülkeden daha çok yayın yapan bir ülke olduğunu gördüklerini söyledi.
YYK’nın 1997 yılında kurulduğunu ve o yıldan bugüne 30 televizyon ve 45 radyo frekansına izin verdiğini anlatan Üstün, bunların 8 tanesinin uydudan yayın yaptığını belirtti.
Üstün, BRTK’nın Kıbrıs Türkleri için ayrı bir önemi olduğunu ve KKTC’nin sesi haline geldiğini belirterek, YYK’nın bunları takdirle izlediğini ifade etti.
RTÜK’le imzaladıkları protokolün işlerliğine yürekten inandığını kaydeden Üstün, yeni yasa çalışmaları, medya okur yazarlığı, internet okur yazarlığı gibi konularda da RTÜK’ün katkılarından yararlanmayı düşündüklerini söyledi. Üstün, bunların yanı sıra Avrupa’nın “görsel-işitsel medya direktifini” yasalara uygun hale getirip uygulamak istediklerini söyledi.