BTSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı, Mehmet Eren başkanlığında yapıldı. BTSO'nun 2010 yılındaki faaliyetlerini anlatan sunumun ardından söz alan BTSO Meclis üyesi ve OSB Yönetim Kurul Üyesi Gökçin Aras, hakkındaki iddiaları cevapladı. OSB yönetiminde kimseyle gerginlik yaşamadığını belirten Aras, "Buraya zehir zemberek bir konuşma hazırlamıştım. Benim kişiliğim hakkında birçok insan bilgi sahibidir. Benim 2 yıllık bir OSB yönetimim var. Kimseyle sürtüşmedim ve kimsenin arkasından da konuşmadım. Buranın adını bir türlü insanlara kabul ettiremiyoruz. Ama ben yeni isim buldum. Muhtemelen kabul ettiririz. Reklamlarda bu aralar Mümkünlü Kasabası var. Burayı artık MOSAB yapsak daha iyi olur. Ben onları savunmuyorum. Bu bölgede aslı sorumlu ben değilim. Sorumlu burada sanayici olan diğer arkadaşlarımdır. Bu OSB'ye yazık olacak. Kavga etmeye gelmedim" dedi.
TARTIŞMALAR YAŞANDI
Aras'ın konuşmasının ardından bazı meclis üyeleri, sözlü eleştirilerde bulundu. Tepkiler sebebiyle Meclis Başkanı Eren, sık sık uyarıda bulundu. OSB yönetimine aday olduğu için bu ay meclis toplantısı başkanlığını yürütmediğini belirten Parseker, OSB'nin BTSO'nun malı olduğunu söyledi. Parseker, "Adayım ve gazetelerde ve her tarafta bir taraf gibi gösteriliyorum. Başkan ve arkadaşlarımızın karşılıklı daha önce konuşulan konuları tartışılacağını düşündüğümden yanlış bir algılama olmasın diye meclisi yönetmedim. OSB'nin sanayicilere devri mümkün olamaz. Çünkü bu oda ve Bursa'daki tüm ticaret erbabı bu OSB'yi oluşturdu. Bu OSB tüm Bursa'ya hizmet edip, yeni yatırım alanları oluşturdu. Bunu tüm Bursa yaptı. Şimdi alalım da kaçalım olamaz. Kimsenin endişesi olmasın. İlk günden beri bir kafa bulandırma söz konusu oluyor. Ama bu konunun hiçbir tereddüte mahal vermeyecek şekilde sakıncası yok. Eğer varsa o sakıncada sıkıntıya sokmam ben gereğini yaparım" diye konuştu.
"BTSO VE OSB'Yİ AYIRMAYI İSTEMEDİM"
BTSO OSB başkanlığı adaylığını açıklayan Ali Uğur da, yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmesinin sebebini açıkladı. 3 Mart 2009'da göreve başladığını ifade eden Uğur, uyumlu bir çalışma ortamı bulmadığı için istifa etme kararı aldığını söyledi. Uğur, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Mahmut Yılmaz geçen ayki toplantıdaki konuşmasında aynen şöyle dedi; yönetim kurulu ekip işidir, takım işidir. Bu ekibi iyi seçip, yollarına iyi bakacaklar. Ama yola çıktıktan sonra bu mu oldu o mu oldu? Bu doğru değil. Bu ifade bizim istifa sebeplerimizden birisidir. Mahmut Yılmaz'ın eline yetki verilmiş ve alınmıştır. Bunun sebebi de kolektif çalışmaya uymaması ve tek çalışmak istemesidir. Bu çalışma kolektif hiç olmadı. Biz BOTAŞ'ın OSB'nin banka hesaplarına el koyduğunu gazetelerden öğrendik. Atık su tesisine anılan kimyasal ürünler hep aynı firmadan pahalıya alınmış. Alternatifsizlik gösterilmiştir. Çamur kurutma makinesi verimli çalıştırılmamış. Bu sebeple etraftaki 7 milyon 342 bin TL değeri olmayan tarlalara ödenmiştir. Siz bu zarara göz yumabilir miydiniz? Bizce artık daha şeffaf, üyelerimizin yeteneklerine saygılı bir yönetim gerekmektedir. Yapılan başarılı işleri takdir etmemek mümkün mü? Ama tek adam ve zümre yönetiminin kısa vadede başarılı olma ihtimalı yüksek ama uzun vadede olmaz. Koltuk ve makam merakım yok. Bu kadar gücünüz varsa, niçin bunu kullanıyorsunuz. Benim için en çirkin iftiralardan biri, BTSO ile OSB'yi ayıracağım iddialarıdır. Bunun odaya siyaseti soktuğum da iddialar. Kaldı siyasi partiler Bursasporlular derneği dışında hiçbir yere de üye değilim. Sorun odadaki sistemin değişmesidir"
YILMAZ: "KIRGINIM VE HAKKIMI HELAL ETMİYORUM"
Önümüzdeki ay yapılacak olan OSB seçimlerinde Celal Sönmez ile birlikte aday olmayacağını açıklayan BTSO OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, yaşanan olaylar sebebiyle kırgın olduğunu ve hakkını helal etmediğini söyledi. Yılmaz, "Tüm bunlara bakmadan bir şeyleri iddia etmek resmen cahilliktir. Çamur yakma malzemesiyle biraz uğraştık. Önce belediye alıyordu. ama sonra yüzde 30 altında katı madde olduğu için almıyorum dediler. BOSEN ihalelerine gelelim. 47 milyon doları sıfır sermaye ile kurduk. 1998 yılı yönetim kurulu bilançosuna 24 milyon doları öz kaynak iken, 13 milyon doları ödenmemiş. Bankalardan krediler bulmuş. Eksikleri tamamlamıştır. Burası Türkiye'nin bir numarasıdır. Takdir görmediğimi sanıyordum ama anlatmayınca fazla faaliyet olmuyor gibi düşündüler. Odanın 120 yıllık oluşturduğu değerden OSB değeri fazladır. 500 milyon dolara yakındır. Bir kuruş haram benim boğamızdan geçmedi. Ben ne kattıysam bunu inceleyenler görecektir. Bir başkası arkadaşımız bu göreve talip olabilir ama yanlış yaptı yönetim denilerek adaylık olmaz. Kendi programınızı koyacaksınız. Biz yönetim kuruluna öneri getirmediler. Aleyhe hiç yetki kullanmadım, kullanmam da" şeklinde konuştu.
"MESELEYİ FARKLI NOKTALARA ÇEKİYORLAR"
Yılmaz'ın konuşmasının ardından tekrar söz alan Parseker, hakkında söylenen 'aday olamaz' iddialarını cevapladı. Parseker, "Geçmişe takılıp doğru yapılan şeyleri yanlış anlatıp meseleyi farklı noktalara götürmeye çalışıyor. Ben uzlaşı listesi olur mu diye ortaya çıktım. Buna da çok değerli arkadaşlarımın birlikte hareket ettiği ağabeyimin teklifi oldu. Ona da söyledim. Bu arkadaşlarla konuşmak gerekir mi? O da bu işin en doğrusu bu olur. Bu işi böyle halledebiliriz. O noktada benim yapacağım bir şey yok.
Aday olmayacağımı söyleyen bazı arkadaşlar yönetim kurulu üyesi olmamı istedi. O oluyorsa o da olur. Bu oluşumdan şu kadar kişi, şu SİAD'dan bu kadar kişi deyip toplanıyor. Ama arkadaşlarımızla konuşmadan bu sayıları alt alta toplayıp anlatmak üzüntü vericidir. Benim çok görevim olduğundan bahsettiler. İki asıl görevim var BTSO meclis başkanı olarak protokol görevidir. Diğeri imza yetkisi olan TOBB yönetim kurulu üyeliğidir. Burada tüm arkadaşlarımın orada yaptığım görevler ve gösterdiğim performans nedeniyle tüm arkadaşlarımın mutlu olması gerekir. Ben görevimi aksatmıyor, herkesten çok Bursa için yapıyorum. 17 görevim diye bir şey yok. Mahmut bey aday olamaz ise burayı Bursa'ya kazandırmak lazım. Burayı kaybetmeye gönlümüz razı olur mu" dedi.
"HER ŞEYDEN ELİMİ ÇEKİYORUM"
Son olarak kürsüye gelen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 15 -16 yıldır BTSO'da olduğunu belirterek, kanun gereği 2 yıl sonra aday olamayacağını söyledi. Kanunun değişmesi durumunda bile 2 yıl sonra kesinlikle aday olmayacağını ifade eden Sönmez, BTSO OSB konusunda kendisinin de söyleyeceği bir şeyler olduğunu kaydetti. Sönmez, "Artık aileme ve işime zaman ayırmak istiyorum. Son 1-2 aydır yaşadıklarımı düşündüğüm zaman 'keşke 2 sene önce bıraksaydım' diyecek noktaya çok geldim. 8 sene önceki yapılan işlemlerden yargılandım. Hak etmediğime inanmadığı iddialar oldu. İlhan Parseker'i destekliyorum. Bunu ben söyleyebilirim. Burada benim de emeğim var. Ben buranın yönetim kurulu başkanıyım. Ben de tavsiye edebilirim. Arkadaşım, 50 yaşında ve işinde başarılı. Kendi etrafında sevinen kişidir. Kendi listesini yapar. Bugün gene aynı şeyi söylüyorum. Ben aday olmak istemiyorum. Yoruldum. Bunu 1 günde karar verdim. İki sene evvel karar verdim. Hepsinden çekileceğim. Bunların hiçbirisi bize baki değil" ifadelerini kullandı.
Sönmez, konuşmasının sonunda Müjdat Gezen'in 12 Aralık Çarşamba günü bir programda anlattığı hikayeyi anlatırken duygulu anlar yaşadı.