Kalın bağırsak milyarlarca yararlı ve koruyucu bakteriye ev sahipliği yapıyor. Ancak bu bakteriler hastalar uzun süre antibiyotik kullandığında yok olabiliyor.
Bu da hastaları yeni ve bazen daha tehlikeli enfeksiyonlara karşı korumasız bırakıyor. Hastanede yatan bu durumdaki birçok hasta Clostridium difficile adlı tehlikeli bir bakteriyi kapıyor. İshal, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma çoğu zaman yeni ilaçlarla tedaviden sonra tekerrür ediyor. Gastroentroloji uzmanı Josbert Keller, Hollanda’nın Lahey kentinde donör dışkısıyla yapılan ilk kontrollu deneyde Clostridium difficile enfeksiyonu olan 16 denekten 13’ünü tek bir dışkı infüzyonuyla tedavi etmeyi başardı.
2 katılımcı ise ikinci tedaviden sonra iyileşti. Antibiyotik kullanımı ise bir diğer gruptaki 26 hastanın sadece 7’sini tedavi etti. Sağlıklı donörden alınan dışkı örneği Keller’ın çikolatalı süte benzediğini söylediği tuzlu bir solüsyonla karıştırılarak hastanın bağırsaklarına kolonoskopi yöntemiyle veya burun tüpüyle midesine ya da lavman yöntemiyle yerleştirilebiliyor.
Dışkı tedavisi çiftlik hayvanlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntem. Geleneksel Çin tıp kitaplarında da sözü geçiyor. Doktor Keller bunu “hayal edebileceğiniz en güçlü probiyotik,” olarak tanımlıyor. Konuyla ilgili bilimsel makale New England Tıp Dergisi’nde yayınlandı.