Harekatın yapılması için geç bile kalındığını söyleyen Bahçeli, OHAL isteğini ise yineledi.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi ESKOOP Sanayi Sitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde KOBİ temsilcileriyle buluştu. Buluşmaya Meclis Başkanvekili ve eski İçişleri Bakanı Meral Akşener, MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ve çok sayıda KOBİ temsilcisi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nin tanıtım videosu gösterildi. Ardından kendisi için hazırlanan masada konuşan Bahçeli, ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin çok zor bir dönemeçten geçtiğini aktaran Bahçeli, uluslararası ilişiklerde her geçen gün irtifa kaybettiğini, yönetimin zafiyet içinde olduğunu ve her gün gelen şehit haberleri ve bölücü terör karşısındaki hareketsizliğin Türk insanını derinden etkilediğini söyledi.
Küresel ekonomik krizin Türkiye'ye ve özellikle KOBİ'lere etkileri hakkında da görüşlerini açıklayan Bahçeli, kriz sonrasında çalışanların çoğunun işinden ekmeğinden olduğunu ve krizin ekonominin tüm kanalarını tıkadığını belirtti.
Ekonomik krizin Türkiye'ye etkisinin büyük olduğunu anlatan Bahçeli, ekonominin istikrara kavuşabilmesi için alınması gereken tedbirleri ve teşvikleri uygulamaya koymayan hükümetin yangını her tarafa sıçrattığını savundu.
Ekonomik krizin her kesimi ve sektörü ağır şartlara soktuğunu belirten Bahçeli, kriz döneminde bankaların ise yüksek miktarlarda kar açıklamasının manidar olduğunu ifade etti. Bahçeli, "Türkiye ekonomisi batımış ve her sektörde iflaslar artmışken, işsizlik çığ gibi büyümüşken bankacılık sektörünün 20 milyarı aşan karını anlamak mümkün olmamıştır." diye konuştu.
Düşük kur yüksek faiz politikasını da eleştiren Bahçeli, bu politikanın özelikle KOBİ'leri zor durmada bıraktığını belirtti.
Konuşmasının ardından Bahçeli çıkışta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, "Sözün bittiği yerdeyiz" ifadelerini hatırlatması üzerine Bahçeli, kendi değerlendirmeleri ile Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un değerlendirmeleri arasında bir paralellik aramanın doğru olmayacağını söyledi.
TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN OHAL ŞART
Türkiye'de bir bölücü terör örgütü sorunu olduğuna dikkat çeken Bahçeli, "Bu sorun, 'Açılım' adı verilen, bize göre yıkım projesiyle artmıştır. Her gün artış devam etmektedir. Kan akmasını durdurabilmek teröre son verebilmek için Anayasa'da ifadesini bulan OHAL müesseseni harekete geçirmek gerektiği inancındayız. Geçmiş dönemlerde uygulamaları olmuştur ve zaman içerisinde toplum normalleştikçe OHAL'in sınırları daraltılmış ve daha sona da kaldırılmıştır. OHAL'in yaşandığı dönemlerdeki gibi terörde hızlı bir tırmanış vardır. Türkiye'nin en önemli sorunu tekrar ediyorum bölücü terördür. Bölücü terör sorunu da bir beka sorunu haline dönüşmüştür." dedi.
KARA HAREKATINDA GEÇ BİLENE KALINDI
Suriye'nin gerçekleştirdiği operasyonda 400 PKK'lının tutuklandığı ancak Kuzey Irak'da böyle bir gelişme yaşanmadığı yönündeki soru üzerine Bahçeli, Salı günü yaptığı konuşmada da ifade ettiği gibi alınması gereken önlemlerin biran önce uygulanması, sonuç vermediği takdirde ise kara harekatı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bahçeli, başka bir basın mensubunun sorusu üzerine ise kara harekatı için, "Geç bilene kalındı." ifadesini kullandı.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un açıklamaları üzerine siyasetçilerin fazlaca yorum yapmaması gerektiğini savunan Bahçeli şöyle konuştu: "Genelkurmay Başkanı, değerlendirmeleri üzerinde siyasetçilerin aşırı derecede yorum getirmesi, Türkiye'de bir alışkanlık haline geldi. Bu alışkanlığı bozmak lazım. Türkiye'de silahlı kuvvetler milli bir kurumdur. Bunu aşırı derecede yıpratacak davranışlardan ve konuşmalardan uzak kalmak lazım. Genelkurmay Başkanı silahlı kuvvetler komutanı olarak bir değerlendirmede bulunuyor. Bu değerlendirmeye saygı duyulması gerekiyor."
"BAŞBAKAN'IN GÜVENİLİRLİK KATSAYISI OLDUKÇA DÜŞMÜŞTÜR"
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in parti liderlerinin "Evlerinde buluşması" yönündeki çağrısının sorulması üzerine Bahçeli, önerinin Türkiye'de liderlik müessesini sulandıracak bir ifade olduğunu öne sürdü. Liderlerin görüşmelerinin siyasi etik içerisinde bir geleneğe dönüştürülebileceğini aktaran Bahçeli, "Biz açıkça ifade ediyoruz. Sayın Başbakanla samimiyet ve güvenilirlik katsayısı oldukça düşmüştür. Dolayısıyla kendisiyle baş başa görüşmenin bir anlamı yoktur. Görüştüğünüz bir konu gelecekte nasıl bir yalan ve iftirada sizi karşı karşıya bırakacağından emin değiliz. Bunun için bu tür bir gelişmenin zemini Cumhurbaşkanlığı makamı olmalıdır. Ve Cumhurbaşkanı liderleri bir araya getirebilmelidir. Ya da ayrı ayrı görüşmeli. İlle de Başbakanla görüşülecek diye bir kural yoktur. Türkiye'de sadece Başbakan da yok."