Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), SDÜ Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) yetkililerini, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) güneş enerjisi sektörüne üretim yapan firma ile biraraya getirdi. Üniversite, BAKA ve sanayicilerin solar enerji olarak tanımlanan güneş enerjisi ekipmanları üretiminde bölgenin vizyonu olacak kümelenme merkezi için birlikte çalışması gerektiği belirtildi.
BAKA, sanayici ile üniversitelerin işbirliğine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Süleyman Demirel Üniversitesi YEKARUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül ile SDÜ Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Reşat Selbaş ve işadamı Mesut Şener ile birlikte OSB’de kısa bir süre önce üretime başlayan ANTAK Solar Modules Enerji’de toplantı gerçekleştirdi. Türkiye’de güneş enerjisi ekipmanları üreten 3 firmadan birinin ANTAK Solar Modules’in bölgede olmasının, Isparta, Burdur ve Antalya için solar sektöründe önemli bir kümelenme merkezi olabileceği gündeme geldi. Toplantıda, SDÜ, BAKA ile iş dünyasının bu yöndeki çalışmalara başlaması, bölgenin vizyonu olacak güneş enerjisi ekipmanlarının üretiminde kümelenme merkezi için birlikte çalışması gerektiği belirtildi.
Batı Akdeniz’in potansiyelini değerlendirmesine önderlik yapacak kurumlardan birinin BAKA olduğunu belirten ANTAK Solar Modules Enerji’nin kurucuları Osman ve Ziynet Yıldız kardeşler, 8 yıldır sektörde olduklarını ve 2010 yılında firmalarını kurduklarını, Antalya’da faaliyete başlayan firmanın üretimini Süleyman Demirel OSB’ye taşıdıklarını anlattı.
KAPASİTE ARTIŞ VE HÜCRE ÜRETİMİ
Mali destek programından ‘Fotovoltaik Panel Üretiminde Yenilikçilik: Ar-Ge Gelişimi ve Full-Otomasyona Geçiş’ projeleri için verilen destek için BAKA’ya teşekkür eden Osman Yıldız, proje ile daha kaliteli ve rekabetçi ürünler ile ihracatın artacağını, üretilen doğal ve çevreci PV modüller sayesinde topluma, ekolojik bilinç ve duyarlılık kazandırmaya katkıda bulunacağını söyledi.
Güneş enerjisiyle çalışan ledli sokak lambası direkleri, güneş bacası, silindir ve çanak sistemleri ürettiklerini, yıllık 18 MegaWatt(MW) üretim kapasiteleri olduğunu ve 5 yıl içinde bunu 125 MW’a çıkarmayı hedeflediklerini, Türkiye’de hücre üretimi olmadığını ve yurtdışından getirildiğini belirten Osman ve Ziynet Yıldız Kardeşler, 5 yıl içinde üretimde kullanılan hücrenin yüzde 30’unu karşılayacak hücre üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Türkiye’de üretim yapan 3 firmadan biri olduklarını ve ANTAK Solar Modules’in vizyonunun güneş santrali kurmak olduğunu vurgulayan Osman Yıldız, Kosova ile ihracat bağlantısı yaptıklarını, örnek olarak güneş park yaptıklarını, devamında da Kosova’nın güneş enerjili ledli sokak lambaları ile aydınlatma işinin tümünü yapacaklarını söyledi.
YEKARUM, FİRMALAR ODAKLANMA VE KÜMELENME
Üniversitenin YEKARUM’un sürdürdüğü bilimsel çalışmalar ile üretim yapan firmanın OSB’de olmasının Isparta ve bölge için bir şans olduğu belirtilen toplantıda, sektörün odaklanması için çok uygun olan bölgenin güneş enerjisi alanında kümelenme ve üretim merkezi olabileceği belirtildi. Kümelenmenin gerçekleşmesiyle hammadde konusunda zamanla dışa bağımlılığın biteceği, güneş modülü, güneş pili, hücre, ingot, plaka gibi güneş enerjisiyle ilgili diğer üretimlerin zamanla gerçekleştirilebileceği ele alınan toplantıda, bunun bölge için önemli bir vizyon proje olduğu belirtildi.
YEKARUM’un 2002 yılında kurulduğu belirten Merkez Müdürü Yrd.Doç.Dr. İbrahim Üçgül, bugüne kadar TÜBİTAK, DPT ile üniversitenin destekleriyle güneş enerjisini elektriğe dönüştüren “Temiz Enerji Evi”, “Güneş Kulesi” ve “Güneş Bacası” gibi bir çok projeyi gerçekleştirdiğini belirtti. Yrd.Doç.Dr. İbrahim Üçgül, yenilenebilir enerji sektörüne YEKARUM olarak bilimsel ve teknik destek vermeye hazır olduklarını belirterek, gelecekte test laboratuvarı kurabileceklerini söyledi. İşadamı Mesut Şener de, bölgenin güneş enerjisi sektöründe önemli odaklanma ve merkez olabileceğini söyledi.
BAKA’nın görevleri arasında “Yönetim, üretim, tanıtım, pazarlama, teknoloji, finansman, örgütlenme ve işgücü eğitimi gibi konularda, ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlayarak küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri desteklemek” bulunduğunu belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’nın güneş enerjisini stratejik sektör olarak belirlediğini, kümelenme çalışmaları ile sektörün gelişmesi için destek vermeye hazır olduklarını ve büyük çaba sarf ettiklerini vurguladı.