Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni güncelleyerek, son halini kamuoyuyla paylaşacakları bir evrede olduklarını vurgulayarak, süreçte güven veren adalet anlayışıyla toplumun her kesimiyle diyalog içerisinde bulunduklarını kaydetti.
Türkiye'de yargının temel unsuru olan savunmanın taşıyıcısı avukatların meslek organı TBB'yi ziyaret ettiğini belirten Gül, ülkedeki Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni güncelleyerek, son halini kamuoyuyla paylaşacakları bir evrede olduklarını vurguladı.
Tüm bu süreçte "güven veren adalet" anlayışıyla toplumun her kesimiyle diyalog içerisinde bulunduklarını anlatan Gül, sorunların tespiti ve bunlara yönelik çözüm arayışında olmanın önemine işaret etti.
AVUKATLIK MESLEĞİ İÇİN SINAV
Adalet Bakanı Gül, Türkiye'de yargının FETÖ unsurlarından temizlenmesi ve inşasında güven veren adalet anlayışının ortaya konulmasının görev olduğunu kaydetti.Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde, önemli bir husus olan savunma hakkının güçlendirilmesinin ayrı bir başlık olarak yer alacağını belirten Bakan Gül, yargının temel unsuru olan avukatların niteliğinin artırılmasını çok önemsediklerini ifade etti. Bakan Gül, "Bu nedenle önümüzdeki dönemde belgede de yer alacak bir konu, avukatlık mesleğine giriş için sınavın getirilmesi. Avukatlar şu anda mezun olunca avukatlık mesleğine başlayabilmektedir ama bizim ortaya koyacağımız vizyonda avukat olabilmek için bir sınava tabi olmak ve o sınavı kazandıktan sonra staj ve sonraki aşamaları katetmek gerekiyor." diye konuştu.
İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU OLUŞTURACAĞIZ
Adaletin, toplumun her kesiminin beklediği, özlediği ve ihtiyaç duyduğu temel bir konu olduğuna işaret eden Gül, 15 Temmuz sonrasında yargıya nüfuz etmiş, yargıyı güç olarak kullanan, cübbesinin içerisine FETÖ bağlılığını gizleyen hainler temizlendikçe, yargıya güvenin daha da arttığını vurguladı. Reform belgesinin Bakanlık'taki 5-10 kişi tarafından değil, 82 milyonun görüşü, katkısı, önerisiyle hazırlandığına değinen Gül, "Her kesimden, her meslek grubundan görüşleri almaya çalıştık." dedi.
Bakan Gül, reform belgesi kadar onun uygulanmasının da önemli olduğunu belirterek, reform uygulamalarını yıllık değerlendiren İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturacaklarını bildirdi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Gül, BM Özel Raportörü AgnesCallamard'ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, Callamard'ın olayın gerçek yüzüyle ilgili bilgi sahibi olduğunu belirterek, Türkiye’nin, bu cinayetin örtbas edilmesini önlediğini kaydetti.
DEVLETİMİZE GÖĞSÜMÜZÜ SİPER ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da bazılarının kendilerine "devletçi" eleştirisinde bulunduğunu anımsatarak, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni başımızın üstünde taşımak, bu devletin her kurumu gibi bizim de vazifemizdir." dedi.TBB'nin, Anayasa'da temel özellikleri tanımlanmış devletin dimdik arkasında olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, siyasi iktidardan ayırmayı bilmeyenlerin ya da kasıtlı olarak bu ayrımı yapmak istemeyenlerin her türlü saldırısına karşı devletimize göğsümüzü siper etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
TBB'nin tartışmasız milli bir yapı olduğuna işaret eden Feyzioğlu, "Bundan rahatsızlık duyan varsa rahatsızlık duymaya devam edebilir. Kavgadan ve düşmanlıktan beslenen terör örgütleri, milletimizin kucaklaşması ve gücünü hukuktan alan devletimizin kararlılığı sayesinde kahredilecektir." değerlendirmesinde bulundu.