Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "Hitit Kralı heykeli kadar ses getirecek bir tarihi eseri daha Türkiye'ye kazandıracağız" sözleriyle duyurduğu eseri açıkladı. Günay, Bursa Sinan Paşa Camii'nden İngiltere'ye kaçırılan pencere süslerinin Türkiye'ye getirildiğini açıkladı.
Yasadışı yollarla yurt dışına çıkarılan tarihi eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi için çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni bir eseri daha ülkeye kazandırdı. Bursa Yenişehir'deki Sinanpaşa Camii'nin kapı üstü süslemesi olan 16. yüzyıldan kalma bir çini levha, bakanlığın çalışmasıyla Türkiye'ye getirildi. Üzerinde Haşr suresinin 23. ayetinin bir kısmının yer aldığı levha, İngiltere'den ismi açıklanmayan bir Türk vatandaşının girişimleriyle Türkiye'ye ulaştırıldı.
YAP-BOZ GİBİ TAMAMLANDI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla geri getirilen eserle ilgili bilgiler verdi. 1570'li yıllarda inşa edilen Sinan Paşa Camii'ne ait kapı üstü çini levha olan eserin, kutularla parça parça getirildiğini söyleyen Günay, levhanın titizlikle bir 'yap-boz' gibi tamamlandığını belirtti.
Bahse konu camide daha önce biri 1998'de ikisi 2001 ve 2002'de olmak üzere 3 kez hırsızlık olduğunu ifade eden Bakan Günay, 1998'de çalınan eserin 2003'te tespit edildiğini ve yurt dışında satışının durdurulduğunu ve Türkiye'ye getirildiğini hatırlattı. Son olarak da bir Türk vatandaşının bakanlığa haber vermesi ve girişimlerde bulunmasıyla levhanın Türkiye'ye getirildiğini belirten Günay, levha hakkında da bilgi verdi.
ESER ETNOGRAFYA MÜZESİNDE SERGİLENECEK
Levhanın üzerinde Haşr suresinin 23. ayetinin bir kısmının yer aldığını kaydeden Günay, içinde bulunulan Ramazan ayı ve Kadir Gecesi'ne yakışacak bir eser olduğunu dile getirdi. Günay, eserin Etnografya Müzesi'nde sergileneceğini ifade etti.
Yurt dışındaki tarihi eserlerin geri kazanılması için bakanlık olarak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Günay, 1993-2002 arası dönemde 863 eserin Türkiye'ye geri getirildiğini belirtti. 2002'den sonraki dönemde ise bu sayının 4 bin 67 olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı, kendi bakanlığı döneminde de 3 bin 312 eserin kazandırıldığını belirtti. Günay, bunlar arasında yasa dışı yollarla ülke dışına götürülmüş eserlerin de bulunduğunu kaydetti.
Bakanlığın böyle bir çalışma başlatmasından hem içerde hem de dışarıda rahatsızlık duyanların olduğunu söyleyen Günay, dünyada birçok müzenin hukuksuz veya tartışmalı hukukla yurt dışına götürülmüş eserlerden oluştuğunu hatırlattı.
Eserlerin Türkiye'ye gelmemesini istemeyen lobiler ve çevreler olduğunu belirten Günay, ancak bir yandan da bakanlıkla bu konuda işbirliği yapan hem Türk vatandaşları hem de dünya vatandaşı olduğunu söyledi.
Günay, Türkiye'nin bu çalışmalar neticesinde de UNESCO'nun 21 üye ülkenin olduğu Tarihi Eserlerin Yurtdışına Kaçırılmasını Önleme Komitesi'nde yer almaya başladığını kaydetti.
Günay, geçen hafta getirilen eserin 10 yıldır yurt dışında bulunduğunu hatırlatırken, İngiltere'den bir Türk vatandaşının çabalarıyla geldiğini kaydetti. Günay, eserin bir müzeden gelmediğini vurguladı.
Eserin satılmaya çalışılırken Türk vatandaşlarının haberdar olduğunu belirten Günay, bu tarihi eserlerin geri getirilmesi için bugüne kadar hiç para harcanmadığı bilgisini de verdi. Günay, bu eserin bazı parçalarının da Körfez ülkelerinden varlıklı bir aileye satıldığına dair basında çıkan haberler olduğunu ancak kendisinin isim veremeyeceğini söyledi. Günay, eylül ayı başında da benzer güzel haberler vereceklerini müjdeledi.