Libya'da yaşanan olaylar üzerine mağdur olan yatırımcı işadamlarına yönelik hükümetin sağlayacağı desteklere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak, kanunlar çerçevesinde Libya'da iş yapan mükelleflere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.
Şimşek, Libya'da meydana gelen olayları Vergi Usul Kanunu'nun 13. maddesinde sayılan hallerden, yani mucbir sebepten kabul ettiklerini belirterek, ''Bu da mükelleflerimize, mükellefiyetleriyle ilgili özellikle, yani beyanname verme, vergi ödeme gibi hususlarda kolaylıklar sağlıyor. Özetle mükellefiyetleriyle ilgili süreler durmakta. Bu süre zarfında bu mükellefler beyanname vermeyecek, mükellefiyetleriyle ilgili bildirimlerde bulunmayacak, bu nedenle herhangi bir cezai işlem yapılmayacak. Verilen sürenin sonuna kadar mükellefiyetle ilgili herhangi bir, yani tahakkuk eden vergiler de ödenmeyecek, sürenin bitiminden sonra biz bu mükellefiyetlerini yerine getirmek için bir 15 gün daha vereceğiz'' şeklinde konuştu.
UZUN VADEDE OLUMLU ETKİ
Olayların sıcak olduğunu ve devam eden bir durumun bulunduğunu ifade eden Şimşek, bölgedeki gelişmelerin Türkiye ekonomisini dolaylı ve doğrudan da etkilediğini söyledi. Şimşek, ''Petrol fiyatları, Türkiye'nin hem cari açığını artırıyor hem enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselmesine sebep olabilir hem de Türkiye'nin büyüme oranını muhtemelen aşağı çekme potansiyeline sahiptir. Burada önemli olan şokun ne kadar süreceği. Ümit ediyoruz ki bu petrol fiyatlarındaki yükseliş, dünya ekonomisi yani temel faktörlerden dolayı değil, siyasi risklerden dolayıdır ve dolayısıyla geçici bir şok olur, Türkiye ekonomisine etkisi sınırlı olur'' diye konuştu.
Bu dönemde riskten kaçınmanın da söz konusu olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin AK Parti hükümeti döneminde sağlamlaştırıldığını, kamu mali dengelerinde iyi bir noktada bulunulduğunu, diğer makro göstergeler açısından da, şoklara karşı dayanaklılığın geçmişe göre önemli ölçüde arttığını, Türkiye'nin dayanıklı bir makro ekonomik yapıya sahip olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek, ''Uzun vadede tabii ki gerek Kuzey Afrika'da gerek Ortadoğu'da olsun, bu ülkelerin daha demokratik ve istikrarlı olması Türkiye'nin yararınadır. Uzun vadede bütün bu gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin olumlu olacağı kanısındayız. Ama kısa vadede bu şok, dışsal bir şok... Türkiye bu şoka dayanıklı bir yapıdadır. Biz de mükelleflerimize kanunlar çerçevesinde mümkün olan bütün kolaylıkları sağlayacağız'' diye konuştu.
BENZİNDE VERGİ YÜKÜ GERİLEDİ
Şimşek, konuşmasının ardından bir gazetecinin ''Bu gidişle benzin fiyatları 5 TL'ye çıkar mı? Bütün kayıpları telafi edecek bir fon oluşacak mı?'' soruları üzerine, petrol fiyatlarının son dönemde çok hızlı bir artış gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Geçen sene başına oranla, petrol fiyatları günübirlik değişiyor ama, yüzde 60 civarında yukarıdaydı. Bu ister istemez içeride üretilen akaryakıt ürünlerine yansıyor. Geçen şubat sonu itibariyle Türkiye'de benzin üzerindeki vergi yükü son 9-10 yılın en düşük düzeyine düştü, yüzde 61 düzeyine geriledi. Dolayısıyla vergiden kaynaklanan bir fiyat artışı söz konusu değildir ve olmayacaktır. Ama takdir edersiniz ki petrol fiyatlarının yükselmesi içeriye de yansıyor. Bu hususta bizim yapabileceğimiz şey, vergiler konusunda hiçbir şekilde yükü artırmamak, tam aksine yükün azalmasına imkan sağlamaktır.''
Libya'nın dünya petrol üretimindeki yerinin son derece küçük, yüzde 2 civarında olduğunu belirten Şimşek, petrol fiyatlarındaki yükselişin esas itibariyle ''başka yerlere sirayet eder mi?'' kaygısına dayandığını söyledi.