2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı 3 milyar 421 milyon 632 bin 28 TL ile 2012 Bütçesi’ne göre yüzde 9.23 arttı.
Başbakan İrsen Küçük başkanlığında yaklaşık bir saatlik toplantısında, 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı ele alan Bakanlar Kurulu, tasarıyı onaylayarak Cumhuriyet Meclisi’ne sevk etti.
Toplantının ardından açıklama yapan Maliye Bakanı Ersin Tatar, 2013 Bütçesi’nde gelirlerde yüzde 5’in üzerinde bir artış öngörüldüğünü, bunun da istikrarın yakalandığının göstergesi olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Ersin Tatar’a, açıklama yaparken Müsteşarı Ahmet Havutçu, Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Yusuf Kaçmaz ve Bütçe Dairesi Müdürü Gülseren Vural eşlik etti.
Geçen yıla göre, bütçe açığında azalma olduğunu da kaydeden Tatar, TC’den bütçeye yaklaşık 1 milyar TL’lik katkı alındığını ifade etti ve TC yetkililerine teşekkür etti.
YÜZDE 5’İN ÜZERİNDE ARTIŞ
Maliye Bakanı Ersin Tatar, yasa gereği 31 Ekim olan bugün 2013 Mali Yılı Bütçesi’nin Bakanlar Kurulu’ndan geçirilmesi gerektiğini kaydederek, tasarının onaylanarak Meclis’e sevk edildiğini belirtti.
Müsteşar ve müdürleri’ne yaptıkları yoğun çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Tatar, komite ve Genel Kurul safhasının ardından tasarının onaylanması ile Maliye Bakanlığı’na vergilerin toplanması ve giderlerin karşılanması için yetki vereceğini ifade etti.
Bütçe gelirlerinde yüzde 5’in üzerinde bir artış öngörülmekte olduğunu belirten Tatar, “Bu da istikrarın yakalandığını göstermektedir” dedi.
Giderlerde de maaşlar, emeklilere ve sosyal sigortalara katkıların öngörüldüğünü kaydeden Ersin Tatar, bütçe açığında da azalma olduğunu söyledi.
Tatar, “KKTC’nin istikrarlı bir şekilde gelişmesi için bu bütçe önemli bir çalışmanın ürünü” ifadesini kullandı.
TC’DEN 1 MİLYAR TL KATKI
Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine de teşekkür eden Tatar, bu bütçede de her zaman olduğu gibi TC’nin, Kamu Maliyesi, savunma giderleri, yatırımlar, reel sektör, reform destekleme gibi kalemlerle 1 Milyar TL’ye yakın katkı öngördüğünü söyledi.
Tatar, her zaman olduğu gibi bu katkıların KKTC’nin büyüyüp gelişmesi için önemli olduğunu belirterek, “İstikrarın yakalandığı, krize rağmen çeşitli komşu ülkelerde ekonomiler kararırken bizdeki ekonominin az da olsa trendin istikrarını koruması ile yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme ile bu rakamların yakalanacağına olan inancımız sonsuz” dedi.
Bütçede önemli olanın tahminlerin yakalanması olduğunu kaydeden Ersin Tatar, UBP iktidarında son 3 yıl bu hedeflerin büyük bir başarı olarak hep yakalandığını vurguladı.
Bütçenin meclis alt komitesinde ve genel kurulda tartışılacağını da hatırlatan Tatar, bu safhalarda iktidar ve muhalefet milletvekillerinin kendi görüşlerini ortaya koyabileceklerini, bunların demokrasinin zenginliği olduğunu, yılsonu itibarıyla da bütçenin onaylanacağını söyledi.
VURAL EMEKLİYE ÇIKIYOR
Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bütçe Dairesi Müdürü Gülseren Vural’ın bugün itibarıyla emekliye çıkmakta olduğuna işaret ederek, “Kendisine Bakanlığımıza ve devletimize verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederim. Kendisi 3 aylık iznini de kullanmayarak bütçenin en iyi şekilde hazırlanması için katkı koydu” dedi.
BÜTÇE 3.4 MİLYAR TL
Bir soru üzerine, 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısının 3.4 Milyar TL öngörmekte olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Ersin Tatar, personel giderleri, cari transfer giderleri, emekli maaşları gibi kalemlerle, bütçenin 3.4 Milyar TL olduğunu söyledi.
Bütçenin finansmanının 2.2 milyar TL yerel gelirlerden, farkın da TC’den sağlanacağını ifade eden Tatar, faizler için ayrılan rakamın 150 milyon TL olduğunu ve bu da göz önüne alındığında 100 milyon TL’lik bir açığın öngörülmekte olduğunu kaydetti.
Bütçede doğru tahminin önemine dikkat çeken Tatar, gerçekleşemeyecek rakamlarla bir bütçe yapılması halinde bunun da daha sonra sıkıntılar yaratabileceğini ifade etti.
“Bu bir gerçekçi bütçe” diyen Tatar, “Ocak 2013 içerisinde son 6 ayın yüzde 4’e yakın hayat pahalılığı maaşlarda artış olarak öngörüldü. 2013 yılı içerisinde de haziran sonu itibarıyla herkese eşit artış 100 TL olarak planlandı. Buna Sosyal Sigorta emeklileri de dahil. Herkese eşit artış düşüncemiz 2013 sonunda da 100 TL olarak öngörüldü. Bu sendikalar ve diğer ilgililerle yaptığımız görüşmelerde adaletsizliğin düzeltilmesi için herkese eşit artış öngörüsü bütçede yer aldı. Bu böyle 1-1.5 yıl devam ederse alt gelir gruplarının gelirlerinde düzelme olacak ve adalete katkı olacak” dedi.
2013 BÜTÇE RAKAMLARI
Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, 3 milyar 421 milyon 632 bin 28 TL ile 2012 Bütçesi’ne göre yüzde 9.23 artışlı öngörüldü.
Bütçe finansmanı ise yüzde 10.22 artarak 3 milyar 153 milyon TL olacak. Bu kalemin altında TC yardımları bir önceki yılın bütçesine göre yüzde 21.37 artışla 477 milyon TL, TC Kredileri yüzde 16.25 artışla 465 milyon TL’ye yükseldi. Mahalli gelirler de yüzde 3.99 arttı.
Bütçe kalemlerine bakıldığında genel olarak tüm rakamlarda artış görülüyor. Buna göre kalemlerden bazıları olan; personel giderleri yüzde 6.22 artışla 1 milyar 120 milyon 596 bin 880 TL’ye, Sosyal Güvenlik Kurumları’na Devlet Primi Giderleri yüzde 17.93 artışla 53 milyon 736 bin 63 TL’ye, Mal ve hizmet alım giderleri yüzde 9.75 artışla 236 milyon 997 bin 85 TL’ye çıktı.
Artış olmayan tek kalem Faiz Giderleri olurken, Borç Verme Kalemi ise yüzde 14.85 azalma ile 12 milyon 900 bin TL olarak öngörüldü.