Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dövize müdahale etme gibi bir konumu olmayan KKTC hükümetinin ülke ekonomisini düze çıkarmak amacıyla birtakım kararlar alacağını söyledi. Yorgancıoğlu, ekonomiyi, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri harekete geçirmek için ürettikleri kararların Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp, sonuçlandırılacağını belirtti.
Yorgancıoğlu, insan sağlığını tehdit eden ürünlerini satışını engelleme yönünde birtakım kararlar aldıklarını ve para cezasını 15 kat, hapislik cezasını da 3-4 kat artıran bir değişiklik hazırladıklarını söyledi.
Başbakan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, son bir haftadan beri dövizdeki yükseliş nedeniyle ülkede artan ekonomik sorunlara yönelik yoğun bir tartışma yaşandığını söyledi.
Hükümetin kendine düşen görevleri yerine getirmeye çalışacağını kaydeden Yorgancıoğlu, “Esas olan, ekonominin canlandırılmasıdır, insanlarımızın alım gücünün artırılmasıdır ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu istihdamın yaratılmasıdır” dedi.
“KKTC HÜKÜMETİNİN DÖVİZE MÜDAHALE ETME GİBİ BİR KONUMU YOKTUR”
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kimi çevrelerin kriz komitesi kurulması, kimi çevrelerin ise dövize müdahale edilmesi talebinde bulunduğuna işaret ederek, KKTC hükümetinin dövize müdahale etme gibi bir konumu olmadığını belirtti.
Yorgancıoğlu, “Bununla ilgili araçlar elimizde yoktur. Zaten kullandığımız Türk parasının esas ülkesinde de yaklaşık 14 milyar dolarlık bir rezerv sürülmüş olmasına rağmen dün akşam faizlerin düşürülmesi sonrasında dövizde bir duraklama oldu. Bizim gibi küçük ölçekli bir ülkenin dövize bu anlamda müdahale etmesi mümkün değildir” dedi.
“YAPABİLECEĞİMİZ İŞLER VARDIR”
Başbakan Yorgancıoğlu, KKTC hükümeti olarak yapabilecekleri şeylerin de bulunduğuna işaret ederek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yorgancıoğlu, Merkez Bankası’nın, gerçekleştirdikleri toplantılar sonucunda “yasal karşılık oranlarının yeniden gözden geçirilmesi, bankalar arası para piyasalarındaki durumu yeniden değerlendirilmesi, global limitlerin yeniden değerlendirilmesi ve piyasalardaki işlem vadelerinin gözden geçirilmesi” gibi işlemler yapacağını belirtti.
Reel Sektör Danışma Kurulu ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu ile bazı bakanlıklar ve sektör temsilcilerinin de katıldığı birkaç kez toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, ülke ekonomisini düze çıkarma adına nelerin yapılabileceğinin tartışıldığını ve sektör sorunlarının irdelendiğini söyledi.
“ÜNİVERSİTELER, ÖLÇEKLERİNE UYGUN KARARLAR ÜRETİYOR”
Yorgancıoğlu, ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olan eğitim sektöründe de neler yapılabileceğinin tartışılıp, görüşüldüğünü kaydetti.
Üniversitelerin birçoğunun dövizle ilgili kendi ölçeklerine uygun kararlar üretmeye başladığına işaret eden Yorgancıoğlu, geriye kalan üniversitelerin de öğrenci sayısıyla birlikte kaliteyi de korumak için dövizle ilgili karar üretmesi temennisinde bulundu.
HÜKÜMETİN ÜRETTİĞİ KARARLAR
Başbakan Yorgancıoğlu, hükümetin bu tartışmalar sonunda bir değerlendirme yaparak, ekonomiyi, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri harekete geçirme amacıyla kararlar ürettiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp, sonuçlandırılacak kararları şu şekilde özetledi:
“Kayıt dışına düşmüş araçların yeniden kayıt altına alınması adına kolaylıkların yapılması. Faiz ve cezalarının ortadan kaldırılması. Ticareti ve ekonomiyi tetiklemek için bazı alanlarda KDV’leri düşürme. KOBİ’lere ve sektöre yönelik düşün faizli kredilerin sağlanması. Metrekaresi belirlenmiş, standart denilebilecek evlerin tapu harçlarının düşürülmesi. Şirket bilançolarının gerçekçi noktaya getirilmesi için kolaylıklar sağlanması, böylelikle kayıt dışılığın da kayıt altına alınması. Yurt dışındaki varlıkların ülkeye getirilmesi ve ekonomiye kazandırılması için kolaylıklar yapılması. Bazı alanlarda vergi iadelerinin sunulması. Vergisini düzenli ödeyen insanlarımızın ödüllendirilmesi. Sermaye artırımı için şirketlerin öz varlıklarına aktarılacak taşınır ve taşınmaz malların vergiden muaf tutulması. Küçük ölçekli işletmelerin, yapılacak işlere yönelik bazı KDV’lerden muaf tutulmaları”
“SAĞLIĞI TEHDİT EDEN ÜRÜN SATIŞINI ENGELLEMEK İÇİN CEZALARI ARTIRIYORUZ”
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, insan sağlığını tehdit eden ürünlerini satışını engelleme yönünde birtakım kararlar aldıklarını açıkladı. Yorgancıoğlu, “Bir yandan Gıda Yasası’nı bitirmeye çalışırken, bir yandan da bu alandaki cezaları düzenleyen yasayı değiştiriyoruz... Bunu bilerek ve isteyerek yapanların hak ettiği cezaları alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Yorgancıoğlu, para cezasını 15 kat, hapislik cezasını da 3-4 kat artıran bir değişiklik önerisini bugün Bakanlar Kurulu’nda görüşüp, Meclis’e sevk edeceklerini, çünkü insan sağlığının bu şekilde istismar edilmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.
“TC BAŞBAKANI VE MECLİS BAŞKANI İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Başbakan Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, hükümeti kurduklarından bu yana değişik nedenlerle gerçekleştirmeleri mümkün olmayan Ankara ziyareti için pazartesi akşamı bir davet aldıklarını söyledi.
Yorgancıoğlu, “Hem Kıbrıs sorunu, hem ülke sorunları, hem de iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmek üzere Ankara’ya yarın sabah gidiyorum. Dışişleri Bakanı, müsteşarım, özel kalemim benimle gelecek” dedi.
Ankara’da hem Başbakan, hem de TBMM Başkanı ile görüşeceğini söyleyen Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı’nın yurt dışında olmasından dolayı görüşme şansı olmayacağını kaydetti. Yorgancıoğlu, cuma sabahı adaya gelecek Türkiye heyetiyle birlikte ülkeye döneceğini belirtti.