Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda bir dizi önemli kararlar alındı.
Faiz Farkı Fonu'ndan reel sektör, tarım sektörü, kadın girişimciler ve engelliler için bir takım açılımlar yapan Bakanlar Kurulu, Cezaevi Değişiklik Tüzüğü'nü kabul etti; bu yıl hasat edilecek arpanın tümünün Toprak Ürünleri Kurumu'nca alınmasını kararlaştırdı ve küçükbaş hayvan üreticilerinin sıfır faizli yemlik arpa kredisinden yararlanma süresini de 31 Temmuz'a kadar uzattı.
12.30'da sona eren Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları Kurul Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile Maliye Bakanı Zeren Mungan açıkladı.
BÜYÜKKONUK SOSYAL TESİSLERİYLE İLGİLİ KARAR İNCELEMEDE
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, 9 Ocak 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla özel bir girişimciye kiralanan Büyükkonuk Belediyesi sosyal tesisleriyle ilgili kararı araştırmak üzere kamuoyundaki hassasiyeti dikkate alarak İçişleri Bakanlığı'na görev verildiğini bildirdi. Nami, İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir komitenin 49 yıllığına kiralanan sosyal tesisle ilgili durumu araştıracağı ve üreteceği raporu Bakanlar Kurulu'na sunacağını belirtti.
TÜM ARPAYI TÜK ALACAK
Bakanlar Kurulu'nun ürettiği bir diğer kararın ise tarımla ilgili olduğunu söyleyen Bakan Nami, yakın gelecekte hasadı yapılacak arpa ürününün tamamının gelecek ekim sezonu döneminde tohumluk materyali olarak kullanılması için sadece Toprak Ürünleri Kurumu'nca alınması için bu kurumun yetkili kıldığını açıkladı. Nami, TÜK dışındaki özel veya tüzel kişilerin arpa alım satımı yapmasının yasaklandığını kaydetti.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİNE DESTEK SÜRESİ 31 TEMMUZ'A UZATILDI
Tarımla ilgili bir diğer kararın da küçükbaş hayvan üreticilerine verilen sıfır faizli yemlik arpa kredilerinin 30 Nisan 2013 tarihinde sona eren vadesinin 31 Temmuz 2014'e kadar uzatılması olduğunu açıklayan Bakan Nami, böyelelikle üreticilere ek bir destek sağlandığını belirtti.
CEZAEVİ DEĞİŞİKLİK TÜZÜĞÜ KABUL EDİLDİ
Bakanlar Kurulu Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Nami, Cezaevi Disiplin Yasası'yla ilgili Cezaevi Değişiklik Tüzüğü'nün kabul edildiğini ifade ederek buna göre Cezaevi Disiplin Yasası'nın verdiği yetkiye dayanarak İçişleri Bakanlığı'nca başlatılan çalışmayla hazırlanan tüzüğün, günün koşullarına uygun hale getirilerek çağdaş bir anlayışla tutuklu ve hükümlülerin haklarına yeni bir düzenleme getirecek şekilde düzenlediğini kaydetti.
Nami, yeni tüzükle Merkezi Cezaevi'yle ilgili ziyaret gün ve saatleri, disiplin ve ödülü, cezaevi tabibinin uygulamaları, nakit para ve değerli eşyalarla ilgili işlemler, avukatlarla görüşmeler, cezaevinde icra edilen mesleklerle ilgili ödenekler, ziyaretçi ve yiyeceklere ilişkin düzenlemelerin gözden geçirildiğini belirtti.
Bakan Nami, Bakanlar Kurulu'nun bugün ayrıca Maliye Bakanlığı'nın mali konularda hazırladığı bir dizi yasal değişiklikleri de kabul ettiğini belirterek bu konudaki açıklamaları Maliye Bakanı Zeren Mungan'ın yapacağını söyledi.
MUNGAN MALİ KARARLARI AÇIKLADI
Bakanlar Kurulu'nun mali kararlarıyla ilgili açıklamaları yapan Maliye Bakanı Zeren Mungan, hükümetin reel sektörün geliştirilmesi, kadın girişimcilerin önünün açılması ve engellilerle ilgili bir takım açılımları ardışık olarak hayata geçirilmekte olduğunu belirterek, bu kapsamda daha önce alınmış karar ve uygulamaların bulunduğunu kaydetti.
Bakanlar Kurulu'nun bugün aldığı kararlarda öncelikle Faiz Farkı Fonu'ndan reel sektörün geliştirilmesi ve ekonominin önünün açılmasına yönelik olarak; sanayi imalatçısı, küçük esnaf, zanaatkar ve yeni iş kuracaklara belirli koşullarda bir takım destekler öngörüldüğünü ifade eden Bakan Mungan, söz konusu destekleri şöyle açıkladı:
HAMMADDE İÇİN 30 BİN TL'YE KADAR YÜZDE 4 FAİZ
"Hammadde temini için 30 bin TL'ye kadar bir kredi kullanımına devlet olanakları Faiz Farkı Fonu'ndan faizin yüzde 9'unun karşılanması ve hammade kullanacak olanların sadece yüzde 4'lük bir fazile bu kaynağı kullanmaları. Aynı kapsamda işletme kredisi olarak kredi kullanma imkanı getirilmiştir. Burada da 50 bin TL'ye kadar bir imkan yaratılacak ve bu kaynağı yüzde 4'lük faizle kullanma imkanı getirilecektir. İşletme kredisi kapsamında bu kaynakların devlet borçlarına da kullanılabilmesi mümkün görülmektedir. Bu uygulamanın ardında işyeri geliştirme kredisi olarak görülen sanayi imalatçısı, küçük esnaf ve yeni işyeri kuracaklara; makine tesisat, ekipman alımı, işyeri bakım onarımı veya işyeri inşaatı amaçlarında kullanılmak üzere yine 50 bin TL'lik 3 ayı ödemesiz 4 yıl vadeli kredi kullanımı imkanı getirilmiştir. Burda da yine işyerini geliştirecek kişiler yalnızca yüzde 4'lük faiz ödemeyerek, geri kalanı fondan karşılanarak böyle bir imkanı kullanma imkanı sunulacak.
TARIM SEKTÖRÜNE 4 YIL VADEYLE 50 BİN TL'YE KADAR KREDİ
Bir diğer sektör olan tarım sektörüne yönelik Faiz Farkı Fonu'ndan yine 4 yıl vadeli 3 ayı ödemesiz ve yalnızca yüzde 4 faizli imkan getirilmiştir. Burda da tarım sektöründe faaliyet gösteren insanlara bilindiği üzere farklı alanlarda belirli destekler verilmektedir ama devlete olan borçlar; vergi, İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta gibi sıkıntılarda bu amaçla tarımla uğraşanlara 4 yıl vadeli 50 bin TL'ye kadar bir kredi kullanımı getirilecektir.
KADIN GİRİŞİMCİLER
Kadın girişimcilerin ülkede faaliyetlerini geliştirmeleri ve işyeri kurmalarına yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapsamında sosyal güvenlik primlerinin karşılanması projesi öngörülmüştür. Bu bağlamda 4 yıl vadeli kredi kullanımı getirilmektedir. Burda da yine 4 yıl vadeli, yüzde 4 faizli, 3 ayı ödemesiz kredi kullanma imkanı yaratılmış olacaktır. Kadın girişimciler bu kaynağı; makine, teçhizat, ekipman ve hammade alımı, yeni işletme kuracaklarsa kuruluş giderleri ve benzeri giderlerde kullanabilecek.?
KAR-İŞ ÜYESİ OTOBÜS İŞLETMECİLERİ DE YARARLANACAK
Maliye Bakanı Zeren Mungan, kredilerden faydalanılabilmesi için kapsamda olunduğunun belgelenmesi gerektiğini belirterek, yine Faiz Farkı Fonu'ndan Kar-İş üyesi otobüs işletmecilerinin yararlanması için de düzenleme yapıldığını açıkladı.
Belirli kısıtlardan dolayı otobüs işletmecilerinin araçlarını yenilemekte zorluklarla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle kamu taşımacılığının ?demode' araçlarla yapıldığını kaydeden Mungan, bu durumun turist ve öğrenci taşımacılığı yanında toplu taşımacılığı zafiyete uğrattığını belirtti.
Zeren Mungan, toplu taşımacılıktaki bu sorunları aşmak için otobüs işletmecilerine alacakları araçların yaşı dikkate alınarak 80-200 bin TL kredi kullanma imkanı sağlanacağını duyurdu.
5 yaşına kadar olan araçlarda 200 bin TL, 6-8 yaşında 180 bin, 9 yaşında 160 bin, 10 yaşında 130 bin, 11 yaşında 100 bin ve daha yaşlı olanlara 80 bin TL kredi kullanma imkanı sağlandığını açıklayan Mungan, vadenin de yeniden eskiye doğru azalmak üzere 5 ile 3 yıl arasında olacağını bildirdi. Yüzde 13'lük faizin tamamının her geçen gün azaltılarak karşılanmasının öngörüldüğünü belirten Bakan Mungan, "Ülkeye daha yeni araçların getirilmesi amaçlanan yaklaşımda koşulun; kullanılmakta olan araç taşıma izni iptal edilmesi ve iznin yeni araç için kullanılması olacak? dedi.
Mungan, "Otobüs işletmecilerinin kullanacağı imkan sadece kredi sağlanarak çözülecek durumda buna ilave olarak KDV Tüzüğünde düzenleme yapılarak ve bu imkanını kullanacak olan işletmecilerin KDV'leri sıfıra çekerek fon olarak ödedikleri yüzde 15' e kadar olan miktarları; yüzde 3, yüzde 6, yüzde 10 ve yüzde 15 şeklinde yeniden düzenlendi? diye konuştu.
ENGELLİLERE GÜMRÜK MUAFİYETİ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Maliye Bakanı Mungan, Bakanlar Kurulu'nda bugün alınan kararla, halen sadece spastik engellilerin yararlandığı gümrük muafiyet kapsamının genişletildiğini; görme engelli, down sendromlu ve zihinsel engellilerin ailelerinin 1600 motor gücüne kadar getirecekleri araçlara gümrük muafiyeti uygulanacağını açıkladı.
|