Şahin, açılış töreninde yaptığı konuşmada, modern, çağdaş devletin öncelikli görevlerinin başında vatandaşın hayatını kolaylaştırmak, onun güvenliğini sağlamak geldiğini kaydetti.
''Vatandaşın sıkışık bir anında 'Devlet nerede?' diye çağrı yaptığında, 'Buradayım' demesi gerekir'' diyen Şahin, 112 Acil Çağrı Merkezi'nin de bu görevi yerine getirmesi dileğinde bulundu.
Bir süre önce çağrı merkezini ziyaret ettiğini de anlatan Mehmet Ali Şahin, şöyle konuştu:
''Çok fonksiyonel hizmetler görüyor. O ziyaretim sırasında uyuşturucu satıcısı bir kişinin MOBESE kameraları aracılığıyla suçüstü nasıl yakalandığını görmüştüm. Bu sistem yalnızca acil yardım istemelerine yardım etmiyor, MOBESE kameraları aracılığıyla suç ve suçluyla mücadele ediyor.''
Şahin, Antalya'nın Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi olduğunu ve 10 milyon turisti ağırladığını, böylesine bir sisteme acilen ihtiyacı olduğunu vurguladı.
-ERDOĞAN: YENİ BİR DÖNEME ADIM ATILDI-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 112 Acil Çağrı Merkezi sistemiyle Antalya'da yeni bir döneme adım atıldığını belirtti. Batılı ülkelerde emniyet, sağlık, yangın gibi acil yardım hizmetlerinin tek merkezden koordine edildiğini hatırlatan Erdoğan, acil yardım isteyen bir kişinin, ister yangın, ister sağlık hizmeti olsun 911'i aradığını ifade etti.
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde de yardım çağrısında bulunmak isteyen insanların hangi hizmet alanında olurlarsa olsunlar sadece 112'yi aradığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Ülkemizde durum malum. Yangın veya ihbarda bulunmak isteyen vatandaşlarımız çeşitli kurumlara ait 118, 110, 177 gibi acil yardım numaralarını arıyor. İtfaiye için, ambulans, sağlık için ayrı telefon numaralarını çeviriyorlar. Numaraların çok sayıda olması nedeniyle uygulamada çeşitli sıkıntılar çekiliyor. Böyle bir durumda hem zaman, hem kaynak israfı, hem de arzu etmediğimizi can ve mal kayıpları yaşanabiliyor.''
Hükümet olarak tüm bunları telafi etmek ve AB uyum müktesebatındaki bir uygulamayı hayata geçirebilmek için tek çağrı numarası çalışmalarına başladıklarını söyleyen Erdoğan, Hollanda ile ortak bir çalışma başlatılarak 112 Acil Çağrı Merkezlerinin kurulabilmesi için adım atıldığını belirtti.
Antalya ve Isparta'yı pilot bölge olarak belirlediklerini ifade eden Erdoğan, ''Neticede hem Antalya, hem Isparta'da son derece modern imkanlarla donatılmış merkezleri inşa ettik. Bu merkezlerle birlikte hem yetki karmaşasına son veriyoruz, hem vatandaşlarımıza tek bir merkezden 112 Acil Çağrı Merkezi'nden cevap veriyoruz. Artık Antalya'daki vatandaşlarımızın ister asayiş, ister orman yangını olsun, hangi konuda yardım talebinde bulunacaklarsa bulunsunlar sadece 112'yi aramaları yeterli olacaktır. Vatandaşlarımızın huzur ve esenliği bizim için her şeyden çok daha önemli'' dedi.
112 Acil Çağrı Merkezlerini tüm illere yaymayı, tüm illerde çağdaş hizmetten yararlandırmayı hedeflediklerini belirten Başbakan Erdoğan, ''Antalya ve Isparta'dan sonra bu hizmetlerimiz hızla 81 vilayetimize yayılacak. Tüm vatandaşlarımız MOBESE'de olduğu gibi bu hizmetten istifade edeceklerdir'' diye konuştu.
-ATALAY: BİR İLKE İMZA ATTIK-
İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Türkiye'de ilk kez hizmete giren bir hizmeti başlattıklarını, hükümetin pek çok ilke olduğu gibi, 112 Acil Çağrı Merkeziyle de bir ilke imza attığını bildirdi.
Sistemin, yangın, sağlık, orman yangını, trafik kazaları gibi durumlarda Avrupa'da olduğu gibi tek numaranın aranmasını esas aldığını anlatan Atalay, ''Projenin asıl amacı, acil durumda olan vatandaşlarımıza acil ve hızla hizmet sunulmasıdır. Bu çalışma bakanlığımız tarafından valiliklerimizin koordinasyonunda sürdürülmektedir. Projenin uygulanmasında Antalya ve Isparta pilot il seçilmiştir. İkisi de tamamlanmıştır'' diye konuştu.
Sağlık, itfaiye, jandarma, sahil güvenlik, orman gibi alanlardaki acil çağrılarda sadece 112'nin arandığını belirten Beşir Atalay, ''Tüm amacımız bunu ülke genelinde hızlı şekilde gerçekleştirmektedir. Niğde, Aksaray, Burdur belli bir safhaya geldi. Adana, İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Nevşehir illerine de ilk dilim ödenekleri gönderildi. 2010'un sonuna kadar hedefimiz illerimizin büyük kısmında bu sistemi yürürlüğe koymaktır. Bu çok emek isteyerek gerçekleştirilmiş bir sistemdir'' değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Atalay, buralarda çalışacak operatörlerin de uzun süreli eğitimden geçirildiğini, buradaki hassas mekanizmayla vatandaşlara en kısa sürede hangi alandaysa o alanda yardımın ulaştırıldığını bildirdi.
Bakanlık olarak, özellikle MOBESE sistemini tüm iller ve büyük ilçelerde gerçekleştirme çabalarının son aşamasına geldiğini anlatan Atalay, ''İstisna bazı şehirlerimiz kaldı. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi AK Parti döneminde gerçekleştirilen önemli bir yeniliktir. Artık 10 yılda bir nüfus sayımı yapılmıyor. Artık ikametgah gibi belgeler peşinde koşması gerekmiyor. Bütün kamu kurumlarımızda vatandaşlarımızın kayıtları zaten bulunuyor. Yeni bir sistem oturtmuş olduk. Yeni bir sistem de 112 Acil Çağrı Merkezi sistemidir. Bu da vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak bir yeniliktir'' diye konuştu.
TBMM Başkanı Şahin, Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Atalay daha sonra Acil Çağrı Merkezi'ni gezerek, ilgililerden bilgi aldı.