Başbakan Erdoğan, Marmaray'ın açılış töreninde yaptığı konuşmada "Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin. Her bir kardeşim bu büyük yatırımla gurur duysun." diye konuştu.
Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ın İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni etti.
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden bakanları ve yabancı konukları selamlayan Erdoğan, yabancı konuklara teşekkür etti. İşte öne çıkan satır başları:
İKİNCİ MEHMED'İ MİNNETLE YAD EDİYORUM
"Hüner bir şehr bünyâd etmektir; reâyâ kalbin âbâd etmektir demişti bu şehrin fatihi. 1453'te şehre girdiği andan itibaren İstanbul'u imar etmek halkın gönlünü kazanmak için çalışmış bizlere miras olarak bırakmıştı. Sultan 2. Mehmed'i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Hayallerle yetinmeyip kağıtlara projelere döken sultan Abdülhamit ve Sultanmecid'e rabbimden rahmet niyaz ediyorum.
Asrın projesi Marmaray'ı son derece anlamlı günde hizmete açıyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle, 29 Ekim'de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz
KIRIK DÖKÜK GEMİYLE
Bugün yaşadığımız gurur cumhuriyetin birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Nasıl zorlu bir yol olduğunu hiç unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul’dan Samsun’a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz’in o meşhur çılgın dalgalarıyla mücadele etmiş, Samsun’a ulaşmıştı.
Kurtuluş Savaşı’mızı kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle başarıya ulaştırdık. Destanlar yazdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin
YOL MEDENİYETTİR
Yol medeniyettir dedik. 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de buluşturduk. Doğuyu batıyla kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. 26 havaalanı vardı ama bugün 50 havaalanına ulaşmış durumdayız.
Marmaray kıtaları oldu kadar halkları birbiriyle buluşturuyor. Sadece bir İstanbul projesi değil aynı zamanda insanlık projesidir. Marmaray İstanbul'un olduğu kadar 81 vilayetin projesidir.
TOKYO, PEKİN, LONDRA , ÜSKÜDAR
Az önce Abe güzel bir şey söyledi. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu? Olur. Marmaray Pekin’den Londra’ya kadar tüm dostlarımızın projesidir.
Japonya ile başka bir adımı atıyoruz. Sinop'ta nükleer santrali Japonya Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz. 2015'te biraz daha güneyden inşallah otomobillerin geçeceği tüp geçidi bitiyoruz. Aynı yıl üçüncü köprüyü de bitirmiş olacağız.
Bizi sevsin ya da sevmesin, oy versin ya da vermesin her bir kardeşim gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Marmaray hepimizin eseri. Biz bu milletin efendisi değil bu milletin hizmetkarıyız. Bu hizmetkarlık Marmaray’la son bulmayacaktır.
MARMARAY'A KARDEŞ
Denizin altına inşa edeceğimiz tüp geçitle de, en kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Üçüncü köprüyü, havalimanını, körfez geçişini tamamlayıp projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Sadece birkaç ay içinde İstanbul’u hızlı treni de kavuşturacağız.
Marmaray biliyorsunuz şu gördüğünüz boğaz ters yöne iki akıntının olduğu ve 62 metre derinliğinde tüp tünelle kıtaları birleştiren bir yapı olma özelliği taşıyor.
Cumhuriyetimizi 90. yıl dönümü Marmaray’la ile taçlanırken 100. yıl dönümümüzü daha güzel yatırımlar ile taçlandıracağız.
SANAT ESERİ OLDU
Dünya üniversiteleri, dünya medyası en başından itibaren Marmaray’ı yakından izlediler. Çevreci özellikleriyle sağlamlığıyla tarihin altın harflerle yazacağı mimari sanat eseri oldu. Balıkların yumurtlama dönemini engellemeyecek şekilde ince eleyip sıkı dokuduk. Belirlediğimiz sürede bitmesine engel olsa da 35000den fazla tarihi eserleri dünyaya kazandırmış olduk. Tek yönde saatte 75000 bin yolcu bir kıtadan diğerine geçecek.
KUTLU DOĞUM SANCISI
Yarın ve Perşembe günü sizlerle bu heyecanı birlikte yaşayacağız. Üsküdarlı hemşerilerime hakkınızı helal edin diyorum. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur."