Protokol görüşmelerinde sundukları taleplere hükümetten yanıt almak istemiyle önceki gün eylem yapan kamuda yetkili sendikalar temsilcileri, bugün bir araya geldikleri Başbakan İrsen Küçük’ten taleplerin değerlendirileceği ilk Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yazılı yanıt sözü aldıklarını açıkladı.
Başbakan İrsen Küçük’ün, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında sendikaların taleplerini değerlendirdikten sonra kendilerine yazılı yanıt ileteceğini söyleyen sendikacılar, taleplerine olumlu yanıt almamaları halinde, genel grev dahil eylem yapacakları uyarısında bulundu.
Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu’nun da hazır bulunduğu görüşmenin başında basına görüntü alma olanağı verilirken açıklama yapılmadı. Bir saati aşan görüşmenin ardından ise sendika başkanları basın mensuplarına konuştu.
GÖKÇEBEL: “BAŞBAKAN YAZILI YANIT TAAHHÜDÜ VERDİ”
KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, protokol masasının tek taraflı berhava edilme sürecine girdiğini ve Maliye Bakanlığı’nın topu Başbakanlık’a attığını savunarak, Bakanlar Kurulu’ndan yazılı yanıt istediklerini söyledi.
Başbakan’ın, “bu konuda çalışmalar yapıldığını, konuyu Ankara’ya da götürdüğünü söylediğini” ve ilk Bakanlar Kurulu’nda sendikalara yazılı yanıt verileceği taahhüdünün ortaya konulduğunu ileri süren Gökçebel, “Biz bunu bekleyeceğiz çünkü asgari ücretten tutun hayat pahalılığın geldiği noktaya ve çalışma hayatında düzenleme isteyen konularda protokol masasına götürülen konular vardır. Bunlarla ilgili ciddi çalışma gerekir” diye konuştu.
ELCİL: “ORTADA DANIŞIKLI DÖVÜŞ VAR”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Maliye Bakanı’yla devam eden protokol görüşmelerinde muhataplarının aslında hükümet olduğunu ifade ederek, ortada bir danışıklı dövüş bulunduğunu gördüklerini söyledi.
Başbakan’ın sendikaların önerilerini henüz ele almadığını söylediğini, oysa Maliye Bakanı’yla görüşmelerinde 24 Eylül’de kendilerine yazılı yanıt verileceğinin söylendiğini kaydeden Elcil, hükümetin 21 Ekim’deki UBP kurultayı tarihi geçirmeye çalıştığını savundu.
Çalışanların yüzde 14.72’lik kaybının Başbakan’ca da kabul edildiğini ancak AK Parti hükümetiyle görüştükten sonra yanıt verileceğini iddia eden Elcil, “Bence top hükümette değil, sendikalardadır. Burada sendikaların sendika olup olmadığı ortaya çıkacak. Bu eylem gerektiren bir durumdur” dedi.
ÖZKARDAŞ: “BEDEL ÖDEMEZSEK ÇOCUKLARIMIZ ÖDER”
Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, kamu çalışanları 2009’dan bugüne net yüzde 4 artış alırken, hayat pahalılığının ise yüzde 24.42 olduğunu belirterek, Başbakan’la görüşmelerinde bunu anlattıklarını söyledi.
“Esnafın işyerine kilit vurduğunu, halkın artık bunalım içinde bulunduğunu” savunan Özkardaş, ekonominin büyüdüğü, uçtuğu söylemlerinin havada kaldığını ifade etti. Protokol masasında artık oyalama taktiklerine son verilmesini ve yazılı yanıt istediklerini vurgulayan Özkardaş, Başbakan’ın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, sendikaların taleplerini, Maliye Bakanlığı’nın teknik raporunu görüşüp, Türkiye’nin 2012-15 mali protokolünde KKTC’ye yapacağı mali katkıya göre bir artış verileceği ima ettiğini ileri sürdü.
Mehmet Özkardaş, Türkiye ve KKTC Başbakanlarının, çalışanların yüzde 14.72’lik kaybının giderilmesinde hemfikir olduğunu ancak belirsizliğin sürdüğünü öne sürerek, ilk Bakanlar Kurulu toplantısının sonucunu bekleyeceklerini, buna göre bir karar vereceklerini söyledi.
“Eğer insanlar gelecekleri ve çocukları için bedel ödemeye gönüllü ve hazırlıklı değilse, bu bedeli çocukları öder” diyen Özkardaş, bedelin göçle, demokrasi ve sendikaların kaybıyla ödeneceğini ifade etti. Özkardaş, çalışanların sendikaların eylem ve grev kararlarına uymasını istedi.
DİLEK: “BAŞBAKAN’DAN 21 EKİM ÖNCESİ İÇİN SÖZ ALDIK”
Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de, Maliye Bakanı’yla görüşmelerinden sonuç alamadıkları için Başbakan’a geldiklerine işaret ederek, tüm sorunları ve ülkenin vahim durumunu anlatıp, taleplerini ilettiklerini söyledi.
Dilek, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında sözlü veya yazılı yanıt almamaları halinde, eylem noktasına geleceklerini belirterek, Başbakan’ın kendilerine ilk Bakanlar Kurulu toplantısında konuyu ele alıp süratle kendilerine açıklama yapacağını söylediğini savundu.
Kamu-İş Başkanı Dilek, bunun 21 Ekim’den önce yapılacağı sözü de aldıklarını belirterek, ülkenin yangın yerine döndüğünü savunup gelecek kaygısı taşıdıklarını, buna karşı gerekeni yapacaklarını belirtti.
KAPTAN: “HÜKÜMET İYİ NİYETLİ DEĞİL... TOPLANTI 21 EKİM’DEN ÖNCE YAPILMAYACAK”
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise, Başbakan’ın yoğun gündemden dolayı Bakanlar Kurulu’nda konuyu görüşemediklerini söylediğini ancak “hükümetin kurultayı atlatmak için zamana oynadığını bilecek kadar sendikacılık deneyimleri bulunduğunu” söyledi.
Kaptan, hükümetin sendikaların iyi niyetine rağmen çalışanların durumunu anlamamak için direndiğini savunarak eşitler arası anomalilerin ortadan kaldırılma yerinin protokol masası olduğunu belirtti.
Başbakan’ın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında cevap vereceğini söylediğini savunup kendilerinin de iyi niyetle bekleyeceklerini kaydeden Ahmet Kaptan, “Ama şunun bilinmesi lazım ki bu hükümet iyi niyetli değildir” dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının 21 Ekim’den önce yapılmayacağını bildiklerini iddia ederek, sendikaların değerlendirmelerini yapacağını; KTAMS’ın gündeminde genel grev bulunduğunu; partnerleriyle bunu masaya yatırıp çerçeveyi birlikte belirleyerek eylemleri gerçekleştireceklerini söyledi.
Kaptan, “Artık dayanacak nokta kalmadı, artık zamana oynamaya tahammülümüz yoktur” dedi.