Özgürgün, kabulde yaptığı konuşmada, Kılıçdaroğlu’nu Başbakanlıkta ağılamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Anavatan Türkiye ile olan ilişkilerin, hükümetler düzeyinde olmadığını, Anadolu halkı ile Kıbrıs Türk halkı düzeyinde olduğunu ifade eden Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’de siyasi olsun, ekonomik olsun gelişmeleri yakından takip ettiğini, Türkiye’de yaşanan olumsuz bir olayda Kıbrıs Türk halkının da üzüntü duyduğunu söyledi.
Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu, bunun göstergelerinden birinin de Türkiye’den gelen su olduğunu kaydeden Özgügün, bir çözüm halinde suyun Güney Kıbrıs’a da “Barış Suyu” olarak gidebileceğini ifade etti.
Kıbrıs Türk halkının adada kalıcı bir anlaşma temenni ettiğini ancak Kıbrıs’ta 48 yıldır bir anlaşmaya varılmamasının sorumlusunun Kıbrıs Rum tarafı olduğunun altını çizen Özgürgün, gerek Türkiye, gerek Kıbrıs Türk halkının bir anlaşmayı her zaman desteklediğini, 2004’de referandumda çözüm planına evet demesinin bunun somut göstergelerinden biri olduğuna işaret etti.
Özgürgün, “Kıbrıs Türk halkı bir anlaşma taraftarıdır, bunu göstermiştir ama sonuçta hayat devam ediyor, anlaşma olmasa da Kıbrıs Türk halkı Türkiye ile birlikte güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir” dedi.
KILIÇDAROĞLU
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, KKTC’de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu, 20 Temmuz’da Kıbrıs Türkü’nün sevincine ortak olmanın kendileri açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Kıbrıs, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm siyasi partilerin ortak davası konumunda. Kıbrıs’a bir milli dava olarak bakarız. Kıbrıs’ın kendi sorunlarını çözmesi bizim için çok önemli. Sorunlar çözüldükçe bölgenin rahatlaması, Kıbrıs- Türkiye ilişkilerinin çok daha güçlü olması, Kıbrıs’ın uluslar arası arenada daha güçlü bir konuma gelmesi demek” şeklinde konuştu.
Kabulde, Türkiye Cumhuriyetinin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Başbakanlık Müsteşarları Olgun Amcaoğlu ile Metin Beyoğlu da hazır bulundu.
Görüşmede, ziyaret anısına karşılıklı plaket takdim edildi.