Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz TV’de yayınlanan, İbrahim Okumamış ile Nurgül Köktürk’ün yapımcılığını üstlendiği Ümit Turmuş ile Doğan Hakyemez’in yorumlarıyla katkı koyduğu Artı Spor programında, stadyum problemi ve Basketbol takımını Antalyaspor’a devriyle ilgili düşüncelerini açıkladı.
Akaydın, 100. Yıl Tesisleri ile ilgili en önemli konunun Danıştay 6. Dairesi tarafından planlamanın durdurulması olduğunu vurguladı.. Akaydın, “Danıştay, spor alanı olan bir yeri eş değer spor alanı yaratmadan planlayamazsınız diyor. Müteahhit firma belediyeyi mahkemeye verdi süreç devam ediyor. Alan GSGM’nün dür. Seçildiğim zaman 3 çukurdan birisini kucağımda buldum. Ve bu çukurlar benim inisiyatifimin olmadığı çukurlardır. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Sayın Spor Bakanı geldi ve 2012 yılında yapılacak 5 tesis için müjdeyi verdi. Bunun birisi salon,. Diğeri 30 bin kişilik stat bir diğeri de yüzme havuzudur. Hala ses seda yok. Bu konunun muhatabı ben değilim ben hiç olmadım. Benim Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yapacağım hiçbir şey yoktur. Belediyeler daha küçük spor tesisleri yapar. Stat yapan belediyeyi ben bilmiyorum. Genelde kamu yapmıştır. Bana yer gösterin butik stat yapayım diye talip oldum. 30 bin kişiliğe gücüm yetmez. Biz yapacağız dedi hükümet. Hatta model stat resmi bile kondu. Hala beklemedeyiz. Yer seçimi konusu açıklanmış değil. Fikrimizi söyledik. Beklemekten başka yapacak bir şeyimiz de yok. Hükümetimizden bekliyoruz” dedi.
100.YILA STAD YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİM
100. Yıl’da modelin bozulması ve Danıştay’ın kararı ile yapılabilecek bir şey kalmadığını savunan Akaydın, “Model bozulunca en kolaycılığı suçu rakibinizin üzerinize atmaktır. Danıştay yapılamaz hale getirdi. Türelde olsaydı buraya bu karardan sonra bir şey yapamazdı. Stat yapılmazsına az karşıtlığım olmasına rağmen 100. Yıl’a stat yapılmasına karşı değilim. Ama Antalya satılarak yapılmasına daima karşıyım. Müteahhide verilerek 260 metrelik rezidans yapılması stat yapımını doğru bulmuyorum. Şimdi aynı şekilde yapılsa yine karşı olurum. Ama yinede yapılacaksa ticari alan olmadan yapılmasına karşı değilim. Bizim bilmediğimiz bir hesap mı var bilmiyorum. TOKİ ile ticari alan olursa karşıyım. Stat ile ilgili yapılan toplantılarda 10 yer sunuldu tartışıldı. Birinci tercihim 229 parsel olan pınarlıdaki yer olduğunu söyledim. Burası. 400 dönümlük spor alanı. Yerle ilgili yapılan anketten 100. Yıl çıktı. Yapılmasın demiyorum, hiçbir zaman karşı olmayacağım ama, dediğim gibi sadece stat, salon, yüzme havuzu ve donatıları olacak şekilde olursa. TOKİ yaparsa karşılığını almadan yapmaz. Karşılığı şehir merkezi değil de şehir dışında olursa yine karşı çıkmam” ifadesini kullandı.
SUÇLAMALARA ANLAM VEREMİYORUM
Antalya Atatürk Stadı ile ilgili kendilerinin suçlanmasına bir anlam veremediğini ve burayla ilgili hiçbir yaptırımlarının da olma şansı olmadığını belirten Başkan Akaydın şunları söyledi:
“Ben bilim adamıyım böyle olaylara bilimsel bakmak lazım. Atatürk Stadı’na kaba gözle bakıldığında oldukça yıpranmış beton yapı olduğu görünüyor. Biz analiz yaptırmadık. Bize İMO tarafından rapor olduğu söylendi. Valilik 23 Nisan ve 19 Mayıs etkinliklerini yaptırmadı. Valilikte de bir kuşku var. Olay ortaya konur. Toplam maliyetinin yüzde 30 unu geçerse stada yıkım kararı verilir. Atatürk stadına sahip çıkmamak söz konusu bile değil. Çünkü biz burayı emri vaki terk ettirildik. İsteseydi belediye başkanı bırakmak istemezdi demek kolaycı siyasi bir yaklaşımdır.”
Antalyaspor’un Üniversite stadını kullanabileceğini iki yıl önce fikir olarak ortaya koyan ve öneren ismin kendisi olduğunu anlatan Başkan Akaydın konuyla ilgili şunları ifade etti:
“Antalyaspor butik bir stat yapamaz. Antalyaspor’da para yok, Üniversite de stat var. Hemen yarın orada maç yapabilirler. Yolda var. Oradaki stat projesi için DPT’den onay alan rektör benim. Sadece güney tribünleri yapılmamış, diğer tribünleri de seyirciye yeter. Üniversitenin güvenliği açısından sakıncalı olur denildi. 15 günde 2 saatlik bir maç. Ne gibi bir sakıncası olacak anlamadım ama Valilik konuya müdahil olunca bu sorun sanırım çözüldü. kampusun batısında iki geliş iki gidişli yol var. Bu genişlikte yol Mardan Stadı’nda bile yok. Meltemden ayrı bir yol var. Oraya gerek bile yok. Sadece burası yeter. Bu stat da çimlerde sıkıntı yoksa yarın itibarıyla maç yapılabilir. Güneyinden geçen 32 metrelik bir yol var. 30 yıldır rektörlerle belediye arasında siyasi malzeme yapılır. Ben başkan olunca bir protokol imzaladık. Üniversitenin de çözmesi gereken yerler var., Emsal artışı istenen yerde Botanik parkı var altında su kaynakları ve mağaralar var. Bende zemin etüdü istedim ama üniversite bunu yapacağına pazarlık konusu yapı. Benim stadı Antalyaspor’a vermem için belediye planlama yapmazsı lazım dedi. Bununla maç yapmanın ilgisi yok. Meclise gelmedi. Nedeni ise emsal istendiği için zemin etüdü şart. Vazgeçerlerse hemen yaparız. Etüt gelirse meclise hemen gelir ve hemen geçer. Ancak iş burnunla bitmiyor. Meclisten geçse bile Konyaaltı Belediyesi 18 uygulaması yapacak. Uzun süre alır. Mardan Stadı’nın üç katı yol mevcut. Eğer Türel benim engel olduğumu söylüyorsa bir kez daha siyasi bir ayıp işlemiştir. Benim rektörlüğüm döneminde protokol aşamasını bozan Türel’dir şahidi ise Muhittin Böcektir. Yolu şantaj olarak kullanıyorlar. Her şeyi ile bana teslim ettikten sonra ben yolu açacağım. Mardan’a gitmekten mutlu değilim ama en azından yollarını yaptım ve maçlar oynandı. Ne yapayım. Çaresizlikten yaptım. Üniversite kamunun malı, Antalyaspor Antalya’nın malı, kimse malzeme yapamaz. Kim karşı çıkarsa bu öğretim üyesi dahi olsa karşı maçın oynanmasına karşı çıkanı ben çıkar açıklarım. Üçüncü kapı şartsa ki şart değil, Teknokent kapısı var kuzeyde ve o kullanılabilir.”
Büyükşehir Belediyespor Basketbol takımının Antalyaspor’a devredilmesi tartışmalarına da açıklık getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kapılarının kimseye kapalı olmadığını ve global dünyada herkes ile masaya oturabileceklerini belirtti.
BASKETBOL TAKIMININ ANTALYASPOR’A DEVRİ
Antalya’da basketbolu tutku derecesinde seven insanlar olduğunu anlatan ve belediyelerin profesyonel sporu desteklemelerinin doğru olmadığını düşündüğünü ifade eden Başkan Akaydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“3 yıldır ligde kalması için her türlü zorluğa ve güçlüğe rağmen katkıda bulundum. Belediyelerin görevi profesyonel sporu desteklemek değil amatör sporu desteklemektir. Basketbol yarı profesyonel veya gizli profesyoneldir. Bugünkü meri yasalarla desteklememiz mümkün değil. 2 yıl kadar önce Antalyaspor’a vermeyi teklif ettik. O günkü mali yapısı nedeniyle talip olamadılar. Neticeden benim Kulüp Başkanı Recep Tokgöz’den ricam düşürmeyin dedim. Playoff büyük başarı oldu.. Sponsor bulunması kolay bir şehir değil Antalya. Sponsor olmadan diğer gelirleri ile yürütmek mümkün değil. Böyle idare edin diyorum. Antalyaspor isterse yine masaya oturur görüşürüz. Ancak bizim 1 milyon dolar civarında borcumuz var. Başka bir şey daha var. Ancak birinci lig takımının bir isim fiyatı var. İsim sponsoru var ise Antalyaspor’a almak isterlerse oturur küresel dünyada bunu da görüşürüz. Antalyaspor’a alınırsa bunun dışında desteğimi yine de sürdürürüm. Her teklife açığız. Kapıları hiçbir zaman kapatmayız. Bu sayede amatör sporlara ve tesislere daha çok yatırım yaparız. Ama benim sıkıntım yerimin olmamasıdır. Bu değeri Antalyaspor versin geri kalanını da bir Düden gelirinden kapatalım derim. Recep Tokgöz beyin duygusal bağlılığı bu takımla ve didişip duruyor bir yere getirmek için. Devir için karşı koyması bu nedendendir. Yoksa o da karşı çıkmaz”.