Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Türkiye-AB Zirvesi’nde anlaşılan 3 milyar euro tutarındaki yardım kapsamında Ekim 2016 itibariyla 1.25 milyar euro değerinde sözleşme imzalandığını, 676,6 milyon euro değerinde ödeme yapıldığını bildirdi. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre Çelik, “Komisyon kararı ile sektörü belirlenmiş, program/proje dağılımı yapılmış miktar ise 2.2 milyar eurodur” dedi.
65 Yükümlülüğü Yerine Getirdik
CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı’nın soru Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisine ilişkin önergesini yanıtlayan Çelik, şunları kaydetti: “16 Aralık 2013’te vize serbestisi yol haritası çerçevesinde başlatılan vize serbestisi diyaloğunun olumlu şekilde neticelendirilebilmesi için ilgili tum kurumlarımız tarafından yoğun çalışmalar yürütülmüş ve vize serbestisi yol haritasında yer alan 72 yükümlülüğün 65’inin yerine getirilmiş olduğu Avrupa Komisyonu tarafından 4 Mayıs 2016’da teyit edilmiştir. Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarının Schengen vizesinden muaf tutulmasına ilişkin gerekli tüzük değişiklik önerisini de Avrupa Parlamentosu’na aynı tarihte sunmuştur. Avrupa Komisyonu ile görüşmeler devam etmektedir. Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması’nın, Türk ve AB vatandaşlarının iadesine ilişkin hükümleri 1 Ekim 2014’te yürürlüğe girmiş olup, üçüncü ülke vatandaşlarının iadesine ilişkin hükümleri henüz yürürlüğe girmemiştir. 18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB Zirvesi neticesinde Ege Denizi’nde yaşanan can kayıplarının önüne geçilmesi ve göçmen kaçakçılarının yarattığı istismarın önlenebilmesi için 1’e 1 uzlaşısının uygulanması kararı alınmıştır. Buna göre, Türkiye’den Yunanistan’ın Ege adalarına geçiş yapan düzensiz göçmenler geri alınacak ve geri alınan her Suriye vatnadaşı için Türkiye’den başka bir Suriye vatandaşı AB ülkelerine yerleştirilecektir. Uzlaşı ile büyük başarı sağlanmış ve Ege Denizi üzerinden AB’ye geçişler ile Ege Denizi’nde yaşanan can kayıpları durma noktasına gelmiştir. Bu mekanizma geçici ve olağanüstü bir tedbir olarak planlanmış olup Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması kapsamında yapılan bir geri alım faaliyeti değildir.
676 Milyon Euro
“29 Kasım 2015 ve 18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB zirvelerinde, Türkiye’deki Suriyelilerin ihtiyaçları için kullanılmak üzere AB tarafından mali yardım sağlanması kararı da alınmıştır” ifadesine yer verilen açıklama şöyle devam etti: “Bahsekonu yardımın Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile bir bağlantısı bulunmamaktadır. Sığınmacı Mali İmkanı çerçevesinde 2016-2017 için 1 milyar euro AB ve 2 milyar euro AB üye ülkelerinden olmak üzere toplam 3 milyar euro yardım sağlanması öngörülmektedir. 18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB Zirvesi’nde 2018 yılı sonrasında 3 milyar euro tutarında ek bir kaynağın da tahsis edilmesi hususunda da anlaşmaya varılmıştır. 27 Ekim 2016 tarihi itibariyle 1.25 milyar euro değerinde sözleşme imzalanmış, 676.6 milyon euro ödeme yapılmış durumdadır. Komisyon kararı ile sektörü belirlenmiş, program/proje dağılımı yapılmış miktar ise 2.2 milyar euro’dur...”
‘Vize Yoksa, Feshederiz’
“Ülkemizdeki Suriyeliler için AB tarafından gerçekleştirilen yardımın Türkiye’deki koordinasyonu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır” diyen Çelik, “Geri Kabul Anlaşması’nı, anlaşmanın üçüncü ülke vatandaşları için yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşlarımıza vize serbestisi tanınmaması halinde, anlaşmanın 24. maddesi uyarınca feshedebileceğimiz Vize Serbestisi Diyaloğu’nun başlatıldığı 16 Aralık 2013’te yazılı olarak kayıt altına almıştır” dedi.