Benzinciler Birliği Başkanı Niyazi Çağaloğlu yazılı açıklamasında, olağanüstü genel kurulun 10 Nisan Salı günü saat 18.00’de Lefkoşa’da Kamu-İş Genel Kurul Salonu’nda yer alacağını kaydetti.
Çağaloğlu, “Akaryakıt sektöründe neler oluyor, hükümet kimlere rant hazırlıyor” başlığıyla yayımladığı açıklamasında, toplantıda bayileri bilgilendireceklerini ve süresiz grev ile diğer eylem programlarını belirleyeceklerini belirterek, yeni hazırlanan İstasyon Nitelikleri Tüzüğü’nün “tarihe geçecek bir tüzük” olduğunu savundu.
Çağaloğlu, “Tüzük nasıl yapılır, hukuk nasıl istismar edilir millet görsün. Hukuk fakülteleri örnek olarak alsın” diye nitelediği tüzüğü, hukukçuları ile incelediklerini ve bu konuda birlik olarak hakları olan tüm yasal işlemleri ve kovuşturmayı takip edeceklerini kaydetti.
Birlik başkanı Çağaloğlu, tüzükle ilgili şöyle devam etti:
“Hükümet bir süre önce ortağı olduğu Kıbrıs Türk Petrollerini apar topar ihale etti. Bu ihale süreci ve prosedürü şu anda ilgili sendika tarafından dava edilmiş ve dava mahkemede devam ediyor.
Temmuz 2010 tarihinden günümüze akaryakıt bayilerinin komisyonları sabitlenerek artan fiyatlar karşısında %32 oranında düşürüldü (alış fiyatı üzerinden %12.5 den %9 a düştü). Aynı dönemde akaryakıt fiyatları %66 arttı. (motorin 1,80tl den 2,99 tl ye).
Hükümet dağıtım şirketlerinin payını bir gecede %67 artırdı (6kuruş/litreden 10 kuruşa). Hiçbir ihale yapılmadan üçüncü dağıtım lisansı verildi.
Hükümet, KKTC’de benzin istasyonu sayısının yetersiz olduğunu ve bu sektörde serbest rekabet koşullarını oluşturmak üzere yeni istasyonlara yatırım yapılması gerektiğini düşündüğü için yeni bir tüzük hazırladı.”
Çağaloğlu, Avrupa normlarında averaj bir benzin istasyonunun yılda 6 milyon litre satış yaptığını, Güney Kıbrıs'ta ise averaj satışın 3,75 milyon litre olduğu için AB tarafından Güney Kıbrıs'a uyarı yapıldığını ifade etti.
Uyarının sebebinin; fazla akaryakıt istasyonuna sahip oluşu olduğunu savunan Çağaloğlu, KKTC’de ise averaj satışın Güney’dekinin yarısı, yani 1,8 milyon litre olduğunu kaydetti.
“KKTC akaryakıt istasyonu sayısında dünya şampiyonu” diyen Çağaloğlu, hükümetin hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmayan, günübirlik ve belirli çıkarlara hizmet eden bir tüzük hazırladığını iddia ederek, özellikle tüzüğün 7. maddesinde “iki istasyon arası mesafenin 7 km olması gerektiğinin” belirtildiğini, fakat devamında “ancak” kelimesi ile tüm şartları ve koşulları ortadan kaldırdığını ve yetkili mercinin arzuladığı her noktada yeni izin verebileceğinin görüldüğünü savundu.
Çağaloğlu, 7. maddede “yeni koşullar” oluşursa yetkili mercinin hiçbir sınırlama gözetmeden yeni istasyon verebileceğinin görüldüğünü, ayrıca “yeni koşullar” ifadesinin; “nedir, ne değildir” belirsiz ve tanımlanmamış olduğunu öne sürdü.