Sponsorları arasında Patates Üreticileri Birliği’nin bulunduğu, Beyarmudu Belediyesi tarafından Mustafa Taner Yalluri Stadı’nda düzenlenen festivalin açılışına, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile eşi Meral Eroğlu yanında, Başbakan İrsen Küçük’ün eşi Gülin Küçük, bazı bakanlar ve bölge yetkilileri de katıldı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, düzenlenen festivallerle dış dünyaya, özellikle de Kıbrıslı Rumlara önemli mesajlar verildiğini söyledi.
Eroğlu, insanları birbirine yakınlaştıran sanat ve kültür etkinlikleri olan festivallerde belediyelerin, bölgesel gelenek ve göreneklere sahip çıkmasının önemli olduğunu vurguladı
Toplumların gelenek ve görenekleriyle halk olduğunu vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün de toplum statüsünden halk statüsüne geçerken kültürü ve verdiği mücadele ile geldiğini söyledi.
Festivaller ve benzeri etkinliklerin devletin temellerini sağlamlaştırıldığını, dış dünyaya da “bu topraklarda bir devlet vardır” mesajının verildiğini belirten Eroğlu, “İnsanımız ne kadar çok kendi kültürüne sahip çıkarsa, gelecek bakımından endişe etmesine de gerek kalmaz, yeter ki birlik beraberlik içerisinde olalım” dedi
Konuşmasının Ardından Eroğlu’na açılışın anısına plaket takdim edildi.
ÇAVUŞOĞLU: “ÖNEMLİ BİR İHRAÇ ÜRÜNÜMÜZ AMA İYİ YÖNETİLMELİ”
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, belediye hizmetlerinde anlayışın değişmekte olduğuna işaret ederek, “Yerel yönetimlerin lokomotif bir güç olması, yöre halkını aydınlatması, kültür, ürününü her şeyini tanıtması belediyeciliğin vazgeçilmez ilkesi durumuna gelmiştir” dedi.
Çavuşoğlu, bu düşünceyle, eskiden panayır ismi altında yer alan etkinliklerin artık bölgeye has ürünlerin tema olarak kullanıldığı festivaller şeklinde düzenlendiğini söyledi.
Patates üretiminin iyi yönetilmesinin önemini vurgulayan Çavuşoğlu, “Patates en önemli ihraç ürünümüz, kaliteli bir ihraç ürünümüzdür ancak iyi yönetilmelidir” dedi.
KKTC’nin yaşatılması için Kıbrıs Türkü’nün gelenek, göreneklerini ve kimliğini de geleceğe taşımasının önemini vurgulayan Çavuşoğlu, “Belediyelerin yaptığı en büyük katkı yol tamir etmekten ziyade gelenek ve göreneklerimizi gelecek kuşaklara taşımaktır” dedi.
EDİP: “PATATESE, SANATÇILARA, HALKA VERDİĞİMİZ DEĞER”
Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, çağdaş belediyeciliğin artık sadece çöp toplama, su dağıtımı ve temizlik olmadığını, bölge halkının kültür, sanat ve ekonomik olarak kalkınmasını sağlamayı da gerektirdiğini söyledi.
Festivalin teması ile ilgili olarak ise Edip, “Bu festivalle hem patatesimize, hem yerel sanatçılarımıza ve hem de halkımıza verdiğimiz değeri ortaya koymak istedik” dedi.
En lezzetli patatesin üretildiği bölgelerden birinin Beyarmudu olduğunu söyleyen Edip, “Önceliğimiz patatesle ünlü bu güzel beldemizi Kıbrıs’ın dışında da tanıtmaktır” diye konuştu.
Edip, festival programında yerli sanatçılara ağırlık vererek, onların yanında olmayı seçtiklerini de sözlerine ekledi.
YEŞİLADA: “25 BİN TONDAN DURMA NOKTASINA…”
Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın KKTC’den Avrupa’ya ticareti yasakladığı 1994 yılına kadar KKTC’nin en önemli ihraç ürünlerinden birinin patatesin olduğunu hatırlatarak, “1994 yılındaki ABAD kararlarından sonra, 25 bin tona varan ihracatımız son yıllarda neredeyse durma noktasına geldi” dedi.
Patatesin Türkiye’ye ihracatında da sıkıntılar yaşandığını kaydeden Yeşilada, KKTC’nin erkenci özelliği olan, yılda iki kez patates hasadı yapılabilen ender ülkelerden biri olduğunu da belitti.
Yeşilada, patates üreticisi Abdullah Öztürk’e bu yıl en erken patatesi çıkarma başarısından dolayı plaket verdi.
FESTİVAL PROGRAMI
Beyarmudu Patates Kültür Sanat Festivali 8 Temmuz Pazar gününe kadar sürecek. Tavla ve yemek gibi yarışmaların yanı sıra avcılık, atıcılık, voleybol ve futbol karşılaşmalarının yapılacak festivalde sanatçılar da konserler verecek.
Grup SOS ile Grup 4 Mevsim dün geceki açılışta konser verirken, bu gece İbrahim Özduran ile Hakan Arap & Jazzmania sahne alacak. Cem Kafkas 7 Temmuz’da; Örge Volkan ile Kıraç ise 8 Temmuz’da konser verecek.