Bilim adamları, 15 yıllık çalışmanın sonunda bugüne kadar esrarını koruyan Parkinson hastalığının nedenini bulmayı başardı.
Ortak araştırmada, hastalığın beyindeki proteinin şekliyle bağlantılı olduğu belirlendi.
Fareler üzerinde yapılan araştırma, vücutta doğal halde bulunan alfa-sinüklein adlı proteinin kalın yassı makarnaya benzer şekilde toplanmasının ve anormal kümeler oluşturmasının Parkinson'a yol açtığını gösterdi. Bu proteinin çubuk makarnaya benzer şekilde topaklanmasının ise Parkinson'a benzer belirtiler gösteren ancak daha nadir rastlanan multisistem atrofi hastalığına neden olduğu ortaya çıktı.
Yıllar alan bu süreçte oluşan kümelerin hücrelerin işleyişini bozduğunu ve bazı sinir hastalıklarına yol açtığını belirten bilim adamları, bu keşifle 45 yaşından itibaren teşhis konulmasını sağlayabilen bir kan testinin 5-10 yıl içinde geliştirebileceğini vurguladı.
Araştırmayı yürütenlerden Paris Saclay Sinirbilim Enstitüsü Başkanı Dr. Ronald Melki, AA'ya açıklamasında, Parkinson'un zamanla gelişen bir hastalık olduğuna, bu nedenle erken teşhisinin mümkün olmadığına dikkati çekti.
Parkinson'un ilerleyen dönemlerde kendini titremeler, duruş bozuklukları, konuşma güçlükleri gibi sorunlarla gösterdiğini ifade eden Fransız doktor, beyne sinir nakli yapılamadığından geri dönüşün mümkün olmadığını söyledi.
Melki, araştırmanın önemine dikkati çekerek bir hastalığın gelişimini, nasıl yayıldığını bulmanın onun daha iyi anlaşılmasını sağladığını ve bir sonraki adımda hastalığa yol açan etkenleri ortadan kaldırma yollarının aranabileceğini kaydetti.
Sonuçların Alzheimer hastalığının tedavisine de ışık tuttuğunu belirten bilim adamı, daha önceki araştırmalarda da alfa-sinüklein proteinin bu hastalıkla bağlantısının bulunduğuna işaret etti.
Hastalığın önlenmesi için kümelerin içeriğini değiştirebilecek antikorlar ya da moleküller üzerinde çalışabileceklerine vurgu yapan Melki, kan testinin yanı sıra omurilik sıvısıyla da Parkinson teşhisi koyulmasını hedeflendiğini sözlerine ekledi.