Santralistanbul'da test sürüşünden önce gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Renaut Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, son derece önemli bir gün yaşadıklarını, ''teknolojik devrim'' dedikleri bir gelişmenin gerçek uygulamasını gördüklerini kaydetti.
Aybar, bugüne kadar hep fosil yakıt kullanan araçlarla trafikte olmayı sürdürdüklerini ve hala sürdürmeye devam ettiklerini dile getirerek, buna bir ek yenilik geldiğini, sadece elektrik enerjisi kullanan araçların artık trafikte görülmeye başlandığını söyledi.
Sessiz ve yüksek torklu bu araçların performanslarının oldukça yeterli olmasıyla bütün kullanıcılara önemli anlar yaşattığını dile getiren Aybar, bu araçların özellikle petrole bağımlılığı azaltması yönüyle ve sağladığı çevreyi temiz tutan özelliği ile otomotiv sektöründe önemli bir yeniliğin görülmeye başlandığını ifade etti.
İbrahim Aybar, toplumda bu araçlara karşı ciddi ve haklı bir beklenti olduğunu bildirerek, bu araçların ''inanılmaz'' bir ekonomi sunduğunu anlattı. Bugün 100 kilometrelik bir mesafenin benzinli araçlarla 30 liraya, dizel araçla 20 liranın üzerinde bir maliyetle gidilirken, şimdi elektrikli araçlarla aynı mesafenin 2,5 liraya gidilebileceğini, bunun da çevre temizliğinin yanında oldukça büyük bir ekonomiyi getirdiğini söyledi.
İbrahim Aybar, ''Elektrikli Fluence'in 185 kilometrelik bataryası 4,5 liraya doldurulacak. Bu işlem gece yapılırsa elektrik faturası 100 kilometre için 1,5 lira, 185 kilometre için de 2,5 liraya düşecek'' dedi.
HERKES İÇİN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL...
Aybar, Renault olarak elektrikli otomobillerde herkes için satın alınabilir bir fiyatta araçlar sunduklarını ifade ederek, elektrikli otomobillerin bataryasız satın alma fiyatının aynı sınıf içten yanmalı termik motorlu bir araç ile eşdeğer olacağını kaydetti.
Elektrikli otomobillerde kullandıkları lityum bataryanın diğer tip bataryalara göre daha fazla kapasiteye sahip olduğu için tercih edildiğini dile getiren Aybar, lityum bataryanın yaklaşık 3 bin kez şarj yapılabildiğini, bunun da 10 yıllık bir kullanıma denk geldiğini anlattı.
Aybar, Fluence Z.E.'nin 185 kilometre, Kangoo Z.E.'nin 170 kilometre, Twizy'nin de 100 kilometre menzile sahip olduğunu bildirerek, OYAK Renault'nun Bursa Fabrikaları'nda üretilecek olan Fluence Z.E'nin Avrupa satış fiyatının 5 bin avroluk teşvik dahil 21 bin 300 avro olduğunu, batarya için de kira bedeli olarak ayda 79 avro talep edildiğini anlattı.
Elektrikli otomobillerin Avrupa'da hükümet teşvikleri ile makul hale geldiğine işaret eden Aybar, Türkiye'de de yüzde 3'lük ÖTV ile bu araçların rekabetçi olacağını kaydetti.
Aybar, elektrikli otomobillerin ideal kullanmalarının eksi 10 derece ile artı 60 derece arasındaki sıcaklığa uygun olduğunu söyleyerek, soğuğun daha yoğun hissedildiği yerlerde, aracın sadece hızlamasında bir kayıp yaşanacağını belirtti.
Şu ana kadar İstanbul'da 5 noktada şarj istasyonlarının kurulu olduğunu dile getiren Aybar, yıl sonuna kadar bu sayının 20'ye ulaşacağını anlattı.
Aybar, Türkiye'de üretilecek Elektrikli Fluence için bu güne kadar Avrupa genelinde 3 bin adet sipariş alındığını, Türkiye siparişinin ise 600 civarında olduğunu kaydetti.