Çetin Osman Budak, hammadde olarak gösterdiği kredi kartına ilişkin sınırlamaların tüm piyasada düşüşe neden olduğunu, bu ortam düzelmezse ekonomideki sıkıntının artacağını ve bunun bedelini en çok KOBİ'lerin ödeyeceğini belirtti.
Yerel seçim sürecinde yaşanan gerginlik ve güvensizlik ortamının ekonomiye de olumsuz yansıdığını dile getiren Budak, bu durumun yatırım ve tüketim kararlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Kredi kartını yatırım ve tüketimin hammaddesi olarak gösteren Budak, kredi kartı sınırlamalarının Şubat'tan itibaren bütün piyasada hissedildiğini, etkilenmenin tahminlerden daha fazla olduğunu dile getirdi.
ŞUBAT AYINDA DAHA AZ HARCANDI
Ocak ayında tüketicinin kredi kartı harcamasının yüzde 17 artarken, Şubat ayındaki artış oranının yüzde 6 olduğuna dikkati çeken Budak, "Kredi kartları ile yapılan ödemeler taksitli-taksitsiz ayrımında incelendiğinde, taksit düzenlemesinin etkisi daha net biçimde ortaya çıkıyor. Şubat ayında taksitli ödemeler yüzde 18 gerilerken, taksitsiz ödemeler yüzde 14 arttı" dedi.
Kredi kartıyla ödemeler sektörel bazda incelendiğinde elektronik-bilgisayar, Telekom ve kuyumculuk sektörlerinin payının azaldığını belirten Budak, şunları kaydetti: "Elektronik-bilgisayar sektörünün Şubat 2013'teki payı yüzde 9 iken, 2014 yılının Şubat ayında bu oran yüzde 8'e geriledi. Telekom sektörü yüzde 6'dan yüzde 4'e, kuyumculuk ise yüzde 4'ten yüzde 2'ye geriledi. Aynı dönemde market ödemelerinin payı ise yüzde 15'ten yüzde 19'a yükseldi. Yine aynı dönemde bireysel kredi kartlarına ait taksitli bakiye tutarı da yüzde 8 azaldı ve 44 milyar TL'ye geriledi. Otomobil satışları yüzde 27 düştü. Tüketici güven endeksi 69'a indi. Tüketici harcamaları Şubat'ta yüzde 3 düştü."
KONUT SATIŞLARI DA DÜŞTÜ
Şubat ayında konut satışlarının Türkiye genelinde yüzde 6.7, Antalya'da ise yüzde 2.7 oranında düştüğünü açıklayan ATSO Başkanı, "Ama asıl önemlisi şu. Konut kredisiyle yapılan ipotekli satışlar Türkiye'de yüzde 35, Antalya'da yüzde 28 düşüş gösterdi. İnanılmaz bir durumda krediye basılmış durumda. Emlak sektörünü banka kredisi olmadan yapılan satışlardaki artış kurtardı" diye konuştu.
KDV VE ÖTV TAHSİLATI DA DÜŞTÜ
Ocak ayındaki canlanmaya rağmen Şubat ayında Antalya'da KDV ve ÖTV tahsilatının yüzde 4 düştüğünü de aktaran Budak, şunları söyledi: "Bu veriler ekonomide yavaşlamayı net olarak göstermektedir. Bu ortamda bürokrasi de duruyor. Kamu yatırım harcamaları Şubat ayında düştü, çünkü bürokrasi ödeme yapmıyor. İşte Antalya'da medikal sektörü, sadece üniversite hastanesinden 50 milyon lira alacağını alamıyor. Dolayısıyla bu ortam düzelmezse ekonomide sıkıntı artacaktır. Bunun bedelini de en fazla KOBİ'ler ödeyecektir. En büyük sıkıntı tahsilat ve karsızlık ancak ekonomi gündemde yok."