Ramazan ayı boyunca Merkez Camii'de öğlen namazı öncesi mukabele okunuyor. Bu mukabelenin özelliği hafız ve hafız adayları tarafından ezbere okunması. Her gün bir cüz okunan cami içindeki ilk sırayı kurs kurucularından olan emekli Hafız Murat alıyor. Ardından oğlu ve kurs müdürü Hafız Şevket Hacı takip ediyor sırayı.
Yetişkinlerin ardından mukabeleye küçükler devam ederken, onları mushaftan cami imamı takip ediyor. Madan'da hiç bir zaman hafız yetiştirme olayının kesilmediğini aktaran Şevket Hacı, kendisinin komünizmin en zor dönemlerinde hafızlığını tamamladığını ve o zamanda dahi Kur'an'ın unutulmadığını söylüyor.
KURS 11 YILDAN BERİ FAALİYETTE
Eyyüb El Ensari'nin (r.a) adını taşıyan kursa tüm Bulgaristan'dan öğrenciler geliyor. Baş Müftülüğe bağlı kurs, 1999 yılından beri faaliyette. Yatılı olarak kalan öğrenciler okul vaktinde normal derslerine gidip, öğleden sonra Kur'an'ı Kerim ezberliyor. Normal olarak 3 yıl içinde bir hafız olunabileceğine değinen Hacı, 18 ayda hafız olan bir öğrencilerinin de olduğunu belirtiyor.
Şevket Hacı, "Bir zamanlar Madan hafızlarıyla ünlü bir yerleşim yeri imiş. Bu bu geleneği devam ettirmek için bundan 11 yıl önce bu kursu kurduk. Ülke çapında eskiden Kur'an'ı Kerim ezberlenen yerler olmasına rağmen bugün sadece burada hafız yetiştiriliyor. Kurulduğundan bu yana merkez camide her yıl hafızlar tarafından okunan mukabele yapılması gelenek haline geldi." diyor.
Şevket Hacı, 5 yıldan beri yılda bir defa hafızlık yarışması yapıldığını ve burada herkesin seviyesi ölçüldüğünü kaydediyor. Babası hafız olan Hacı'nın kızı da atalarının izini takip etmiş; şimdi ülkede hafızlık eğitimi gören beş kızdan biri onun talebesi.
GELENEKSEL YEMEK 'PATATNİK'
Rodopların genelinde olduğu gibi Madan'da da iftarlar yerel geleneksel yemeklerle açılıyor. Kahverengi fasulye çorbasının ardından 'patatnik' olarak adlandırılan patatesli pide geliyor sofralara. Yanında evde yapılmış ayran var. Patatniğin diğer bir çeşidi de pirinçli yapılan pide. Bunun adına da 'klin' deniyor.
CAMİ AB FONLARIYLA TAMİR EDİLECEK
Bulgaristan'daki kapasite bakımından en büyük cami olan Madan'daki Merkez Camii'nde, bin metre kare olan birinci kat ve 700 metre kare olarak ikinci katta namaz kılınabiliyor. 2 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin yakında Avrupa fonlarından kazandıkları proje ile onarılmaya başlanması bekleniyor.
Madan Belediye Meclisi Başkanı Hayri Sadıkov, Müslüman Encümenliği adı altında bir dernek kurarak Avrupa Birliği finansmanları için başvurduklarını ve buna göre tamirin yüzde 70'inin AB fonlarından karşılanacağını, kalan kısmının ise dernek tarafından ve bağışlarla tamamlanacağını söylüyor. Bunun dışında şehirdeki diğer bir cami için başlayan onarımın da AB yardımıyla gerçekleştiğini belirten Hayri, bu şekilde diğer belediyelere de örnek olduklarını aktarıyor.
Yapılan iftardan sonra teravih namazı hazırlıkları başlayan camide yaşlılar önde gençler arka saflarda yer alıyor. Her dört rekatta bir selamdan sonra üç müezzin salavat getiriyor. Namaz sonrası ise cemaat hemen dağılmıyor, çünkü imam bir konu üzerinde sohbet ediyor. Cami imamı Ramazan boyunca insanlara teravihten sonra her akşam kısa bir sohbetinin olduğunu söylüyor.
Komünizmin yıkılmasından sonra yapılan cami her yerden yardım gelmiş. Mabedin içindeki çiniler, uzun avize ve halılar Türkiye'den bağışlanmış.