Bulgaristan'da pazar günü yapılacak erken parlamento seçimlerinde 240 sandalyeli meclis için 13 siyasi parti ve 9 ittifak yarışacak. Seçimlerde 21'i bağımsız, 13 siyasi parti ve 9 ittifaktan 4 bin 732 aday, meclise girmek için kampanya yürütüyor.
Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonuna (ZİK) göre, 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, seçmenlerin yüzde 65'inin sandık başına gitmesi bekleniyor. Ülke dışında 400 merkezde oy kullanabilecek Bulgaristan vatandaşları için Türkiye'de de 35 sandık kurulacak.
Avrupa Birliğinin "en yoksul üyesi"
Avrupa Birliğinin (AB) "en yoksul üyesi" olarak bilinen Bulgaristan'da, partilerin seçim kampanyalarını, gayrisafi milli hasılanın artırılması gibi ekonomik vaatler süslerken, Avrupa genelinde yükselen göçmen karşıtı ve ırkçı söylemlerin partilerin seçim beyannamelerinde yer alması dikkati çekiyor.
Türkiye'deki seçmenlerin pazar gününe kadar beyanname vermesi gerekiyor
Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşı yaklaşık 100 bin seçmenin 26 Mart'ta Bulgaristan'da düzenlenecek erken seçime katılabilmesi için pazar gününe kadar internet üzerinden beyanname vermesi gerekiyor.
İktidarın büyük ortağı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisinin (GRBB) lideri Boyko Borisov, cumhurbaşkanlığı seçiminde destekledikleri adayın kazanamaması üzerine geçen ekim ayında erken genel seçim kararı almıştı.
26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçimleri için geri sayım sürerken, Bulgaristan'daki Türk kökenli seçmenlerin sandık başına gitmeleri için çalışmalar hız kazandı.
Bulgaristan'da hükümetlerin genellikle koalisyonlardan oluşması, Türk kökenlilerin oylarını, hükümetin kurulmasında belirleyici kılıyor.
"Türkiye'de ve Bulgaristan'da yaşayan kardeşlerimizle destek vereceğiz"
Dernekler olarak 2015'teki seçim sürecini yakinen takip ettiklerini belirten Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan, "O dönemin Genel Başkanı Lütfi Mestan, usulsüz ve antidemokratik bir şekilde partiden uzaklaştırıldı. Sebep ise Bulgaristan parlamentosunda düşürülen Rus uçağı ile ilgili yaptığı bir konuşmaydı. Bu konuşmayı zaten Hak ve Özgürlükler Partisi mensuplarının hepsi onaylamıştı." dedi.
Türkiye üzerinden yapılan bir siyasete tepki göstermek zorunda olduklarını dile getiren Özkan, şunları kaydetti:
"Bizler de doğal olarak tabiki bu konuda tarafımızı belirledik ve bu süreci onaylamadığımızı söyledik. Bu şekilde devam ettiği müddetçe bizler de dernekler olarak Hak ve Özgürlükler Hareketine desteğimizi çekeceğimizi belirttik. Daha sonra Mestan ve arkadaşları DOST Partisini kurdular. Şimdi genel seçimlere katılıyorlar, kendilerine başarılar diliyoruz. Bizler de Türkiye'de kendilerine üyelerimizle, Türkiye'de ve Bulgaristan'da yaşayan kardeşlerimizle beraber destek vereceğimizi beyan ediyoruz."
kaynak:TrtHaber