Büyükada 2011 onaylı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda imar verilen 179 ada 10 parsel içinde 2 kayıkhane (yat onarım bakım yeri), plaj, konaklama tesisleri ile yaklaşık 5 villa yer alıyor. Daha önceleri arazi Maliye’den 5 – 10 yıllık sürelerle sözleşmeli olarak kiralanıyordu. Son yıllarda ise araziyi işgal edenler maliyeye ecri misil ödemeye başladılar. 18 bin 800 metre kare büyüklüğündeki arazi adanın en güzel sahiline ve doğasına sahip.
KALINTILAR TESCİLLENDİ
İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin başvurusu üzerine İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu 6 Kasım’da yerinde inceleme yaptı. Tapu kayıtları incelendi, üniversitelerden bilimsel görüşler alındı. Kurul 13.11.2014 günkü toplantısında arazi ile ilgili şu kararı aldı:
“Büyükada 179 ada 10 parselin bilimsel kaynaklarda bu alanda manastır olduğunun belirtilmesi ve gözle görünür mimari kalıntılara rastlanılması göz önüne alınarak 2863 sayılı yasanın 6. Maddesine göre 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesine, buna göre Adalar 1 / 5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar planında revizyon yapılarak kurulumuza iletilmesine, ayrıca 179 ada 10 parselde bulunan mimari kalıntıların korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Maliye Hazinesi mülkiyetinde olan taşınmazın ilgili idaresi ve belediyesi tarafından işgal ve yapılaşmalardan arındırılmasının sağlanmasına karar verildi.”