Çin’de baş gösteren ve hızla yayılan yeni tip korona virüs (covid-19) salgını sanayi üretimini de etkiledi. Özellikle elektrik-elektronik makineler, mekanik cihazlar, kâğıt ve kâğıttan eşya, kimyevi ürünler ve plastik ürünler başta olmak üzere pek çok mamulde kullanılan ham madde ve ara malı ihtiyacının önemli bir kısmını Çin’den ithal eden ticaret kanalları tıkanınca elindeki stoklara yüklendi. CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, stokların tükenmesi halinde sanayi çarklarının yavaşlayacağını dile getirirken, “Görüştüğümüz pek çok sanayici endişeli bir bekleyiş içerisinde. Ara malı ve hammaddede büyük bir sıkıntı var bu da üretime yansıyor. Bir an önce önlem alınmazsa iç piyasa olumsuz bu durumdan olumsuz etkilenecek, hatta ihracata da negatif yansıyacak” dedi.
Konuya ilişkin TBMM Başkanlığına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, önergede şu ifadelere yer verdi:
“Çin’de baş gösteren korona virüs salgını nedeniyle ülkedeki fabrikalarda üretimin durduğu, ülkenin ulaşım ve lojistik ağının sınırlandırılması nedeniyle de Çin'in dünya ile ticaret kanalları da kesildiği bilinmektedir.
2019 yılında Çin'den 18,5 milyar dolar ithalat yapan Türkiye, ara malı, hammadde ve yatırım malı ihtiyacının önemli bir kısmını bu ülkeden sağlamaktadır. Rusya’dan sonra en fazla ithalat yapılan ikinci ülke olan Çin’den ithalatı azaltmak zorunda kalan yatırımcılar, stoklardaki ürünleri kullanmakta, salgının devam etmesi halinde ihtiyaç duydukları malları nasıl tedarik edecekleri konusunda endişe duymaktadır.
Özellikle elektrik-elektronikli makine, mekanik cihazlar, otomotiv, kağıt ve kağıttan eşya, kimya ve plastik ürünler başta olmak üzere pek çok mamulün tedarikinin sağlanamaması halinde iç piyasanın olumsuz etkileneceği ve hatta ihracata da negatif yansıyacağı değerlendirilmektedir. Yani tekstil, mobilya vb sektörlerde Çin’deki olumsuz durumu fırsat olarak değerlendirmekten çok bizim asıl dikkatimizi yöneltmemiz gereken konu budur.”
Budak, önergede şu sorulara yer verdi:
“Bakanlığınızın bu konuya ilişkin aldığı bir önlem var mıdır? Salgının devam etmesi ihtimaline karşı bir senaryo hazırlanmış mıdır? Sektörel bazda nasıl bir çalışma yapılmıştır? Üreticilerin mevcut stokları kullandığı hesap edilirse Çin’e alternatif ithalat pazarları araştırılmış mıdır? Araştırıldıysa sanayici hangi pazarlara yönlendirilecektir?”