Meclis’teki muhalefet partilerinden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP), meclisin denetim göreviyle toplanacağı perşembe günü Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetine karşı güvensizlik önergesi verecek.
CTP Basın Bürosu’nun açıklamasına göre, CTP Merkez Yürütme Kurulu ile Parti Meclisi bugünkü ortak toplantısında, perşembe günü DP ve TDP ile birlikte hükümete karşı güvensizlik önergesi verilmesini karara bağladı.
Öte yandan CTP Parti Meclisi’nin bu akşam 19.30’da son siyasal gelişmeler ışığında parti genel merkezinde olağanüstü toplanacağı da belirtildi.
İktidar partisi UBP’nin Meclis’te 27 sandalyesi bulunuyor. Toplam 50 milletvekili bulunan Meclis’te anamuhalefet CTP 15, TDP 3, DP ve ÖRP de 2’şer sandalye ile temsil ediliyor. Meclis’te 1 de bağımsız milletvekili var.
GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ NEDİR?
KKTC Anayasası’nın (109)’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrasına göre, “Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebilir. Bir güvensizlik önergesinin reddedilmesi tarihinden üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemez. Güvensizlik önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı, verilişinden sonraki ikinci birleşimde karara bağlanır. Güvensizlik önergesi üzerine yapılan genel görüşmeler bittikten sonra, aradan bir tam gün geçmedikçe güvensizlik önergesi oylanamaz.”
Anayasa’nın aynı maddesinin (6)’ıncı fıkrasına göre ise, “Güvenoyu alamayan veya güven istemi reddedilen veya hakkında verilen güvensizlik önergesi üye tamsayısının salt çoğunluğu ile kabul edilen Başbakan, istifasını Cumhurbaşkanına sunar.”