Çamlıbel ve çevresindeki yerleşim birimleri ile Batı Girne Alsancak’tan, Karşıyaka-Sadrazamköy’e kadar olan yerleşim birimlerinde sorun yaratan vidanjör sularını arıtmak amacıyla yapılan, Çamlıbel Doğal Arıtma merkezi bugün düzenlenen törenle açıldı.
Açılışa Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İ. Akça, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, bölge belediye başkanları ve Çamlıbelliler katıldı.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük, isabetli bir karar alındığını, ormanlık alanda olması ve bitki örtüsünün bozulmaması adına önceliğin de Çamlıbel’e verilerek önemli bir adım atıldığını söyledi.
Küçük, doğadan yararlanarak, kimyasal ve katkı kullanmadan, kokusuz şekilde çevredeki atık suların temizleneceğine işaret ederek, bu sistemin özellikle askeri bölgelere yakın yerlerde çok işe yarayacağını kaydetti.
Özellikle topraktaki kil tabaksının yüksek olduğu ve bu kil tabakasının geçirgenliğinin az olduğu yerlerde atık suların facia yaratabileceğine işaret eden Başbakan Küçük, turizmin daha da gelişmekte olduğu bu dönemde, çevre temizliğinin bir kat daha önem taşıdığını ifade etti.
Küçük, TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve Türkiye’nin, KKTC’yi, yaptığı yatırımlarla yalnız bırakmadığını ve halka yönelik katkılarını sürdürdüğünü belirterek, Büyükelçi Akça’nın sözlerinin bu desteğin süreceği garantisini zaten verdiğini de, sözlerine ekledi.
AKÇABüyükelçi Halil İ. Akça da, çevrenin korunarak, kirliliğin toprağa suya veya havaya karışmasını engelleyecek projelerin önemine işaret ederek, elçilik olarak gerek yol, gerekse çevre altyapısı alanında destek sağladıklarını kaydetti.
Kıyıların, dere yataklarının, tarım arazilerinin kirlenmemesi, taş ocaklarının nerede olacağı, katı atık ve atık suların nerede toplanacağı konularına önemle eğildiklerini söyleyen Akça, fiziki plan ve atıkları konularında, hükümetin çalışmalarını memnunlukla karşıladıklarını söyledi.
10 yıl önce, küçük yerleşim birimlerinde kanalizasyonun kurulup kurulmaması tartışmaları bulunduğunu söyleyen Akça, doğal arıtmanın, küçük yerleşim yerlerinde, atık suların temizlenmesinde işe yaradığını söyledi.
“Planlar hazırlandıkça biz finanse etmeye hazırız” diyen Akça, tesisin Çamlıbel halkına hayırlı olmasını diledi.
ÜSTEL
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel açılışta yaptığı konuşmada, çevreyi kirleten ve istenmeyen görüntülere sebep olan atık suların doğal arıtmayla temizleneceği projede, Bakanlık ve Çevre Dairesi ile TC Lefkoşa Büyükelçiliğinin müşterek çalıştığını kaydetti.
İlk tesisin Çamlıbel’de kurulduğunu ve ikincisinin Çatalköy’de kurulmasının planlandığını söyleyen Üstel, Çamlıbel’de 3 adet 500 Tonluk havuzda, hiçbir kimyasal madde kullanılmadan, etrafa koku saçmadan arıtma yapacak tesisin finansmanının, tümüyle elçilik tarafından karşılandığını ve idamesinin de Lapta Belediyesi’ne devredildiğini söyledi.
Günlük 25 vidanjörlük atık suyun buraya boşaltılabileceğini söyleyen Üstel, bu suların tek bir çıkışta toplanıp güneş enerjisini de kullanarak klorlanıp tarımda kullanılır hale getirileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından tesis gezilerek yetkililerden bilgi alındı.
Proje ile Çamlıbel’de günlük 260 m3 vidanjör suyu arıtılması hedefleniyor.