Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 768 milyon dolar artarak 3.154 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 45.027 milyon dolar olarak gerçekleşti.
BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜKSELDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2015 'Ödemeler Dengesi'ni (Cari Açık) açıkladı. Buna göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 768 milyon dolar artarak 3 milyar 154 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 45 milyar 27 milyon dolar olarak gerçekleşti.
CARİ AÇIĞIN ARTMA SEBEBİ
Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 964 milyon dolar artarak 5 milyar 755 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 67 milyon dolar azalarak 3 milyar 14 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Öte yandan, birincil gelir dengesi açığı 214 milyon dolar azalarak 528 milyon dolara geriledi.
ALTIN İHRACATI ARTMIŞ
Parasal olmayan altın kalemi altında, bir önceki yılın Temmuz ayında 143 milyon dolar net altın ihracatı olurken, bu yılın aynı ayında 639 milyon dolar net ithalat gerçekleşti.
NET GELİRLERDE AZALMA
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 44 milyon dolar tutarında azalarak 2 milyar 813 milyon dolara geriledi.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 226 milyon dolar azalarak 441 milyon dolar oldu.
FİNANS HESABI
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 822 milyon dolar artarak 2 milyar 515 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
YATIRIMCILAR GİDİYOR
Portföy yatırımları 3 milyar 260 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 474 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında da 1 milyar 131 milyon dolar net satım yaptığı görüldü. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 847 milyon dolar net geri ödeme gerçekleşti.
MEVDUATLARDAKİ DEĞİŞİM
Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), 5 milyar 845 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 601 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 739 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.
YURT DIŞI KREDİLERİ
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, genel hükümet 122 milyon dolar net geri ödeme, bankacılık sektörü ve diğer sektörler ise sırasıyla 2 milyar 250 milyon dolar ve 1 milyar 283 milyon dolar net kullanım gerçekleşti. Bankalar, Temmuz ayında kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde net kullanıcı oldu. Resmi rezervler Temmuz ayında 2 milyar 19 milyon dolar arttı.