TBMM Genel Kurulu'nda yapılan seçim sonucunda Cemil Çiçek, 322 oyla TBMM Başkanı seçildi. Çiçek, TBMM'nin 25. Başkanı oldu.
Çiçek, MHP adayı Tunca Toskay'la yarıştığı Meclis Başkanlık yarışının ilk turunda 302 oy aldı. Bu turda Tunca Toskay da 50 oy aldı. İlk tur oylamasına katılan bir diğer AK Parti adayı Zelkif Kazdal ise 23 oy aldığı açıkklandıktan sonra seçimden çekildi.
Adaylar ilk tur sonunda gerekli olan oy sayısı 367'yi alamadığı için seçimde 2. tura geçildi. İkinci turda ise Çiçek 322, Toskay 52 oy aldı. Bu turda 367 oy barajı arandığı için 3. tura geçildi. Üçüncü turda Çiçek'in Başkan seçileceğine kesin gözüyle bakılıyordu çünkü bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oy aranacaktı. Beklenen de oldu ve Cemil Çiçek 322 oyla başkan seçildi.
Yeni Başkan Cemil Çiçek ilk konuşmasını yapıyor:
Sizlerin şahsında egemnliğin kayıtsız şartsız sahibi olan milletimizi selamlıyorum. TBMM Başkanlığı gibi yüce bir göreve beni seçtiğiniz için şükranlarımı sunuyorum.
Bu Meclis Polatlı'dan top sesleri gelirken bile görevini yerine getirmiştir. En zor günlerde bile milletimizin umudu ve güç kaynağı olmuştur. Burası kutsal bir mekan yüce bir kurumdur. Demokrasinin kalbidir.
İKİNCİ TUR OYLAMA SONA ERDİ
TBMM başkanlık seçiminin ikinci tur oylaması da bitti. 2. tur sonuçlarına göre AK Parti adayı Cemil Çiçek 322, MHP adayı Tunca Toskay 52 oy aldı.
AK Parti adayı Cemil Çiçek, ilk iki turda gerekli olan oy sayısı 367'yi alamadığı için Başkanlık seçiminde üçüncü tura geçildi. Başkanlık için üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 oy aranacak.
İLK TUR OYLAMA SONA ERDİ!
TBMM Başkanlık seçiminin ilk turu bitti. İlk tur sonuçlarına göre AK Parti adayı Cemil Çiçek 302, MHP adayı Tunca Toskay 50 oy aldı. Cemil Çiçek, yeterli oy sayısı olan 367'ye ulaşamadığı için ikinci tur oylama geçilecek.
İlk tur oylamaya katılan ve 23 oy alan Ak Parti'nin bir diğer adayı Zelkif Kazdal ise ilk tur oylama sonu açıklandıktan sonra adaylıktan çekildi.
OYLAMA ÖNCESİ
Birleşimi açan Ekşi, Anayasa göre milletvekillerinin göreve başlaman önce andiçmeleri gerektiğini belirterek, geçen birleşimde andiçmemiş milletvekillerinden andiçmek isteyenleri kürsüye davet etti. Bu çerçevede, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu andiçti.
Ekşi, ardından Cumhurbaşkanlığının Bakanlar Kurulunun istifasının kabul edildiği, yeni hükümeti kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirildiğine ilişkin tezkerelerini okuttu.
Daha sonra TBMM Başkanlığı seçimi gündemine geçildi.
Bu bağlamda, AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in aday gösterilmesine ilişkin AK Parti Milletvekillerinin imzalarını taşıyan iki ayrı önerge ile Çiçek'in kişisel başvurusuna dair önerge; AK Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal'ın adaylık başvurusu ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay'ın aday gösterilmesine ilişkin MHP'li milletvekillerinin imzalarını taşıyan önergeler okundu.
Ekşi'nin seçimin prosedürüne ilişkin açıklamalarının ardından 1. oylamaya geçildi. Genel Kurul'daki gizli oylama ad okunarak yapılıyor. BDP'li milletvekilleri birleşime katılmıyor, CHP'li milletvekilleri de Genel Kurul Salonu'nda yer alıyor.
KAMER GENÇ KÜRSÜYE YÜRÜDÜ
Genel Kurulda, milletvekillerinin illerine göre adları okunurken, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya önder ile bağımsız İstanbul milletvekili Levent Tüzel dışında, yemin etmeyen milletvekillerinin adlarının okunmadığı görüldü.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Geçici Başkan Oktay Ekşi'nin oyunu kullanmayan milletvekili olup olmadığını sorması üzerine, oturduğu yerden kalkarak, Anayasa ve İçtüzük uyarınca kendilerinin de adlarının okunması gerektiğini belirtti. Başkan Ekşi, Genç'e, ''Siz yemin etmediğinizden dolayı oy kullanamayacağınız için adınız okunmadı'' dedi.
Genç, ilk birleşime katıldığını, ancak ''halkın oyuyla seçildiği halde cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili arkadaşlarına'' destek amacıyla yemin etmediğini ifade ederek, ''TBMM İçtüzüğü, 'yemin etmeyen milletvekili yasama faaliyetine katılamaz, oy kullanamaz' demiyor. İsmimi okumak zorundasınız, oy kullanırım ya da kullanmam o benim bileceğim bir şey'' dedi.
AK Parti'li milletvekilleri Genç'e tepki gösterirken, Ekşi oylama işleminin tamamlandığın belirterek, çalışmalara devam edileceğini söyledi. Bu sırada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'lilerin tepkilerini elini kaldırarak önledi.
Bu esnada Kamer Genç'in konuştuğu kürsü önüne gelen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Başkan Oktay Ekşi'ye, Kamer Genç'in yemin etmediği için Genel Kurul'da konuşma yetkisinin de olmadığını söyledi. Oktay Ekşi ise bu konuşmalar üzerine Kamer Genç'i yerine davet etti ve oylamaya davem edildiğini belirtti.
BAŞKANLIK SEÇİMİ KURALLARI
Anayasa’ya göre, TBMM Başkanı seçilebilmek için ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğu gerekiyor. Bu olmazsa 3. turda üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. 3. oylamada da gerekli çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday TBMM Başkanı seçilmiş olacak.
Bugünkü oylamanın 3. turunda AK Parti adayı Cemil Çiçek'in yeterli oya ulaşarak TBMM'nin 25. başkanı olması bekleniyor
YEMİN ETMEYEN VEKİLLER OY KULLANMASIN DİYE ÖNLEMLER ALINDI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın, yemin etmeyen vekillere yönelik “İster gelsinler ister gelmesinler Meclis bal gibi çalışır” açıklamasına verdiği “Biz olmadan Anayasa’ya aykırı olarak komisyonları oluştururlarsa, biz de Anayasa’yı ihlal eder, Genel Kurul’a gireriz” yanıtı TBMM Başkanlığı’nı alarma geçirdi. Yemin etmeyen üyelerin yasama faaliyetlerine katılamayacağı görüşünde olan Meclis yönetimi, eski Meclis başkanlarından CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in de “Yemin etmeyen vekil ‘şu şu çalışmalara katılamaz’ diye bir kural yok. Yemin etmesek de ister konuşma yapar ister oy veririz. Bunu engelleyen tek madde gösteremezler” diyerek genel başkanına destek vermesinin ardından yeni önlemler aldı.
Öncelikle yemin etmeyen vekillerin Meclis kayıtları sırasında verdikleri parmak iziyle kullanabildikleri elektronik oylama ve yoklama sistemlerindeki parmak iziyle oluşturulan şifreler bloke edildi. Bugün Genel Kurul’da yalnızca başkanlık seçimi yapılacak. Yani el kaldırarak ya da elektronik sistemle oy kullanılmasını gerektirecek bir gündem maddesi yok. 60. Hükümet’in istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasının ardından doğrudan seçime geçilecek.
‘YEMİN ET DE GEL’
Seçim “gizli oy” yöntemiyle yapılacak. Milletvekillerine birer zarf ve üzerinde adayların isimlerinin yazılı olduğu pusulalar verilecek. Vekiller, seçim bölgelerine göre alfabetik sırayla oy kullanmaya davet edilecek. Katip üyeler, yemin etmeyen vekillerin işaretli olduğu listelere bakarak, yalnızca yemin eden vekillere zarf ve pusula verecek. Pusula karşılığında vekilin imzası alınacak. Böylece yemin etmeyen vekilin “korsan oy” kullanmasının ve “mükerrer oy”un önüne geçilecek. Yemin etmeyen vekil oy kullanmak isterse, “Yemin et de gel” denilecek.
YEMİN ETMEYEN VEKİL OY KULLANIRSA
Yemin etmeyen bir vekilin oy kullanması durumunda, pusulaların üzerinde oy kullanan kişiye ait bir ibare olmadığı için hangi oyun geçersiz sayılacağı belirlenemeyecek. Bu yüzden milletvekilleri il sırasına göre kabinlere çağrılırken yaşanacak karmaşa sırasında ye min et me yen bir ve ki lin sı ra ya gi rip oy kul lan ma sı nı en gel le mek için bürokratlar pusula almaya gelen vekilleri dikkatle inceleyecek, korsan oy kullanılmasının önüne geçilmeye çalışılacak.
MECLİS BAŞKANLARI
TBMM’ nin ilk başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Abdülhalik Renda oldu. 1935’te başkan seçilen Renda, 1946’ya kadar kesintisiz yeniden seçilerek 11 yıl görev yaptı. En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık görevi ile Sezgin oldu. Mustafa Kemal ATATÜRK (Ankara), Ali Fethi OKYAR (İstanbul), Kazım ÖZALP (Balıkesir), M. Abdülhalik RENDA (Çankırı), Kazım KARABEKİR (İstanbul), Ali Fuat CEBESOY (Konya), M.Şükrü SARACOĞLU (İstanbul), Refik KORALTAN (İçel), Fuat SİRMEN (İstanbul), Ferruh BOZBEYLİ (İstanbul), Sabit Osman AVCI (Artvin), Kemal GÜVEN (Kars), Cahit KARAKAŞ (Zonguldak), Necmettin KARADUMAN (Trabzon), Yıldırım AKBULUT (Erzincan), İsmet Kaya ERDEM (İzmir), Hüsamettin CİNDORUK (Eskişehir), İsmet SEZGİN (Aydın), Mustafa KALEMLİ (Kütahya), Hikmet ÇETİN (Gaziantep), Ömer İZGİ (Konya), Bülent ARINÇ (Manisa), Köksal TOPTAN (Zonguldak), Mehmet Ali ŞAHİN (Antalya)
|