Avrupa Konseyi Parlamento Başkanları Konferansı'nda delegelere hitap eden TBMM Başkanı Çiçek, son dönemde yaşanan ırkçılık, yabancı ve göçmen düşmanlığı, etnik ve mezhepsel nefrete dayalı söylemler başta olmak üzere çeşitli aşırı akımların yaygınlaştığına işaret ederek, ''Bu istikrarsızlık ortamında, şiddet ve terör olayları da artmaktadır. Şiddet, nefret söylemi ve teröre başvuran gruplar ifade ve fikir özgürlüklerini de istismar etmektedir. İfade özgürlüğü tahrik özgürlüğü değildir'' şeklinde konuştu.
Türkiye'deki, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında uygulanan reformları anlatan TBMM Başkanı Çiçek, 2010'da yapılan kapsamlı anayasa reformuyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunma hakkı tanındığını hatırlatarak, ''Türk Yargı Reformu Stratejisi'' kapsamında bugüne kadar yargı hizmetinin etkinliğinin artırılmasını ve hızlandırılmasını sağlayan üç reform paketinin de kanunlaştırıldığını söyledi.
Bu paketlerle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye hakkındaki kararlarında dikkat çektiği birtakım önemli sorunlara da çözümler getirildiğini belirten Çiçek, tüm bu adımların, Türkiye aleyhine Mahkeme'ye yapılan başvuru sayısını önemli ölçüde azaltacağına inandığını kaydetti.
Türkiye hakkındaki ihlal kararlarında işaret edilen sorunları çözmek amacıyla hazırlanan dördüncü reform paketine yönelik çalışmaların sürdüğünün altını çizen Çiçek, ''Paketin önümüzdeki yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine sunulacağını düşünüyorum. Bütün bu çalışmalarımız AİHM ile işbirliği halinde yürütülmektedir'' diye konuştu.