Kırıkhan ilçesine bağlı Karamağara mevkisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ve 15 günden bu yana devam eden kazıda, şapelin etrafında rahip ya da rahibelere ait olduğu düşünülen üç adet mezar da bulundu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk, yaptığı açıklamada, Karamağara mevkisindeki alanın çok eski yıllarda çöplük olarak kullanıldığını, bir vatandaşın kendilerini arayarak bu bölgede mozaik bulduğu yönünde ihbarı üzerine, araştırma yaptıklarını söyledi.
Araştırmada, tarihi kalıntı bulgusuna rastlayınca kurtarma kazısı yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını ifade eden Çelenk, alınan ruhsat doğrultusunda çalışmalarına başladıklarını kaydetti.
Çelenk, Bakanlıktan sağlanan 25 bin TL ödenekle Karamağara mevkisinde mozaik kalıntılarından yola çıkarak başlayan kazıda, Bizans döneminde kullanılan şapeli gün ışığına çıkardıklarını kaydetti.
Şapellerin kilisenin yanı sıra bir okula, vakfa ya da nekropole (mezara) ait olabileceğinin altını çizen Çelenk, şöyle devam etti:
''Yaklaşık 20 yıl önce belediye tarafından çöplerin döküldüğü yer olan bu alanda, 15 günden bu yana yaptığımız kazıda, yaklaşık 8 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve ilk bulgulara göre M.S. 6. yüzyıla ait olduğunu tespit ettiğimiz bir şapel bulduk. Zaman içerisinde kaçak kazılarla tahrip edildiğini gördüğümüz şapelin etrafında burada görevli rahip ya da rahibelere ait olduğunu sandığımız üç adet mezar tespit ettik. Bu nedenle şapelin bir mezara ait olduğuyla ilgili düşüncemiz daha da güçlendi. Kazılarımızda şapelin tabanında İncil'e göre cennet sahnesinin tasvir edildiği figürlere rastladık.''
KEMİKLERİ İNCELEYEREK CİNSİYETLERİ TESPİT EDİLECEK
Çoğu yeri tahrip edilen mozaik üzerinde eşek, geyik gibi hayvanların yanı sıra asma figürlerine rastladıklarını vurgulayan Çelenk, üç arkeolog ve 15 işçiyle bölgede çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Şapelin yanında buldukları üç adet mezarda da rahip ya da rahibelere ait kemikleri ortaya çıkardıklarını, ayrıca mezarlardan birinde de ölen kişinin dişlerinin bulunduğunu ifade eden Çelenk, bunların incelenerek cinsiyetlerinin tespit edileceğini söyledi.
Kazılarda ayrıca bronz bilezik ve yüzük de bulduklarının altını çizen Çelenk, yapılacak inceleme sonucunda bunların net tarihinin ortaya çıkarılarak geçmişe ışık tutulabileceğini kaydetti.
Çelenk, bölgede çalışmaların devam edeceğini, ortaya çıkardıkları yapının devamının olabileceğini söyledi.
Kazı yapılan alanda incelemelerde bulunan Kırıkhan Kaymakamı Fecri Fikret Çelik de çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay'ın zenliklerinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.