Rumlarla kalıcı bir anlaşma için arayış içinde olduklarını söyleyen Eroğlu, “Güney komşularımızla Rumlarla hala bir anlaşma sağlamış değiliz. Bugün görüşmeleri ben yürütüyorum. Benden önce iki cumhurbaşkanımız görüşmeleri sürdürdü. Bir anlaşmaya varmak nasip olmamıştı. Ortaya çıkan anlaşma Rumlar tarafından reddedilmişti. Aynı görevi ben üstlendim. Ama anlaşmadan biraz uzakta olduğumuzu söylemenin mahzuru yok. Temennimiz Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşmaya varabilmektir. Geçmişte yaşadıklarımız var. Bunları da dikkate alarak kalıcı bir anlaşma arayışı içindeyiz.” dedi.
Çukurova Kalkınma Ajansı modelinin KKTC’de uygulamasına yönelik bir soruya Derviş Eroğlu, “Şu anda temaslar yapılıyor. Zaman içinde sonucu göreceğiz.” dedi.
Valilik binasında kalkınma ajansının yapısıyla ilgili bilgi veren Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Veysel Parlak ise ÇKA’nın 2006 yılında bölgesel gelişme ve kalkınmayı sağlamak amacıyla kurulduğunu belirterek pilot ajans olduğunu kaydetti.
Parlak, “Kalkınma ajanslarının koordinasyonlarından sorumlu Devlet Planlama Teşkilatı da bize bir görev tebliğ etti. Bu görevimizi KKTC’de de yürüteceğiz. Türkiye’nin sağladığı 8 milyonluk kaynağı proje bazında tarım ve sanayi alanında desteklerimiz olacak. Teknik destek de sağlayacağız. Çok yakın zamanda KKTC’de ciddi bir kaynakla Kıbrıs ekonomisin kalkınması için çalışmalarımız devam edecek.” dedi.
Vali İlhan Atış ise Eroğlu’nu iki gün Adana’da ağırlayacak olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Atış ve Eroğlu, program sonrası bir birlerine hediye takdim etti.